Definice a rozdíly mezi BIPV a BAPV v distribuované fotovoltaice

· Průmyslové Novinky

BIPV, neboli Building Integrated Photovoltaic, je solární fotovoltaický systém, který je navržen, zkonstruován a instalován současně s budovou a tvoří s ní dokonalou kombinaci, známý také jako "vestavěné" a "stavebně materiálové" solární fotovoltaické budovy. Jako součást vnější konstrukce budovy plní funkci jak generátoru energie, tak stavebního prvku a stavebního materiálu, a dokonce může zvýšit estetiku budovy a vytvořit s ní dokonalý celek.

Integrované fotovoltaické budovy integrované v Číně

BAPV je solární fotovoltaický systém připojený k budově, známý také jako "instalovaná" fotovoltaická budova. Její hlavní funkcí je vyrábět elektřinu, aniž by byla v rozporu s funkcí budovy a aniž by se zničila nebo oslabila původní funkce budovy.

Zjednodušeně řečeno, BIPV lze použít dvěma způsoby, jako náhradu střech, střešních oken, fasád budov atd. BIPV se v našem oboru běžně označuje jako "fotovoltaická budova" nebo "fotovoltaika integrovaná do budovy". Naproti tomu BAPV je pouze fotovoltaický materiál, který je připevněn k budově a nepřebírá funkci budovy.

Rozdíly mezi BIPV a BAPV

Rozdíl mezi BIPV a BAPV spočívá v tom, že BIPV je nezbytnou součástí budovy a plní roli stavebního materiálu, který nejen splňuje funkční požadavky na výrobu fotovoltaické energie, ale také zohledňuje funkční požadavky budovy. Moduly v budovách BAPV jsou k budově připevněny pouze pomocí jednoduché podpůrné konstrukce a budova zůstává po odstranění fotovoltaických modulů funkčně neporušená.

BIPV je navržena tak, aby nahradila tradiční stavební materiály, jako jsou skleněné obvodové stěny, dekorativní kamenné fasády a střešní tašky, různými formami stavebních dekorativních materiálů a zároveň fungovala jako solární fotovoltaický systém pro výrobu elektřiny, který zajišťuje ekologickou, ekologickou a čistou elektřinu pro odběr elektrické energie. Po odstranění fotovoltaických modulů budova tyto funkce ztratí. BAPV nezvyšuje odolnost budovy proti vodě a větru. Kromě toho BAPV zvyšuje zatížení budovy a ovlivňuje celkový účinek budovy. Kromě toho má BAPV problém s duplikací konstrukcí pro povrch budovy, což je závažné plýtvání stavebními materiály.

Struktura BIPV by se měla řídit příslušnými předpisy a technickými požadavky na "stavební materiály", neměla by být pouze mechanicky "svázaná", ale vysoce integrovaná a centralizovaná, jako "1+1=1". ". BAPV je rozdělená a lze ji používat samostatně, fotovoltaické moduly lze demontovat a stále je používat samostatně.

Kombinace fotovoltaiky a budov může účinně snížit spotřebu energie v budovách a intenzivně rozvíjet nízkouhlíkové a bezuhlíkové budovy, což má velký praktický význam pro úsporu energie a ochranu životního prostředí.

S tím, jak se zlepšuje vyspělost fotovoltaického průmyslu, se postupně zvyšuje ekonomická výhodnost technologie "fotovoltaika + budova". S postupným nedostatkem pozemních elektráren a kvalitních velkých střešních zdrojů a s dalším poklesem nákladů na fotovoltaiku začíná obrovský trh s integrovanými fotovoltaickými budovami přitahovat pozornost kapitalistů na trhu. V příštích pěti letech vstoupí čínský trh s BIPV do období rychlého rozvoje a trend zrychlování se již objevil.