Zpráva o cenách v dodavatelském řetězci fotovoltaického průmyslu 22. listopadu - 28. listopadu 2021

· Cenové trendy
Zpráva o cenách v dodavatelském řetězci fotovoltaického průmyslu 22. listopadu - 28. listopadu 2021

Ceny solárního křemíku jsou stabilní, ale růst cen na navazujících trzích je pomalý, stav hazardních her je stále zřetelnější

Tento týden byly kotace solárního křemíku slabé a stabilní, přičemž tlak na vyjednávání se postupně přenesl na trh se solárním křemíkem poté, co navazující trh s fotovoltaikou snížil ceny. Objednávky, vzhledem k tomu, že některé objednávky solárních křemíkových podniků byly podepsány až do prosince, tento týden solární křemík nové objednávky podepsal méně, celkový obrat na trhu je malý. Ale upstream a downstream hra stav je stále více a více zřejmé, downstream vzít některé pomalé a oslabené, trh čekat a vidět atmosféru nadále zesilovat. Průměrná cena monokrystalického solárního křemíku zůstala na 42,45 USD/KG, přičemž tržní kotace se pohybovala v rozmezí 41,51-43,07 USD/KG. Ceny v zahraničí byly ovlivněny stabilní domácí kotací solárního křemíku a směnným kurzem, přičemž poslední cena se pohybovala kolem 36,9 USD/KG.

Situace v oblasti výroby a přepravy solárního křemíku, 12 čínských podniků vyrábějících solární křemík, z nichž 1 podnik neobnovil plnou výrobu. Současné výrobní podniky udržují vysokou míru sklizně, čínská nová výrobní kapacita křemíku byla uvedena do výroby, očekává se, že prosinec solární křemík výrobní řetězec zvýšení. Tváří v tvář cenovému tlaku některých podniků solárních destiček, zpomalení pokroku při přijímání, zatímco ceny křemíkového prášku solárních surovin v předcházejícím období než předchozí pokles, několik solárních křemíkových podniků se očekává, že malé ústupky. Koncem roku jsou však objednávky solárního křemíku plné, nabídka na trhu je v podstatě strávena nákupy navazujících trhů, celkové tržní ceny solárního křemíku se těžko objeví výrazný pokles.

Nabídky solárních destiček kolísají, monokrystalické destičky M10 se kvůli zvýšené nabídce zlevňují

Ceny solárních destiček tento týden nadále kolísaly, přičemž ceny solárních destiček M10 mírně klesly. V rámci monokrystalických solárních destiček došlo s nárůstem nabídky monokrystalických výrobků M10 na trhu k určitému uvolnění cenových kotací, ale vzhledem k malému objemu transakcí v tomto týdnu a skutečnosti, že přední společnosti neupravily své externí kotace, se rozpětí tržních kotací mírně snížilo na 1,05-1,07 USD/PC.

Výroba a dodávky solárních destiček, integrované podniky, aby urychlily postup navazujících dodávek, míra sklizně zůstala na vysoké úrovni. Míra sklizně v předních podnicích prvního stupně byla poměrně nízká, a to zejména kvůli faktorům, jako jsou náklady a budoucí struktura dodávek. Byly zde také společnosti druhé a třetí úrovně, které měly slabé dodávky a rostoucí tlak na zásoby, takže byly při vyjednávání s navazujícími společnostmi v době kotace mírně pasivní.

Nabídky solárních článků se mírně uvolnily, ceny polykrystalických solárních článků se vrátily zpět

V důsledku úpravy cen solárních destiček na trhu směrem dolů a posunu poptávky směrem k větším rozměrům byly některé společnosti vyrábějící solární články nuceny pod tlakem na trhu učinit malé ústupky v nabídkách svých monokrystalických článků, ale výše transakcí se výrazně nezměnila. Běžná cena monokrystalických článků M6 je 0,169-0,172 USD/W, zatímco běžné ceny monokrystalických článků M10 a G12 jsou 0,180 USD/W, resp. 0,175 USD/W. Dodávky hromadných článků některých podniků vyrábějících solární články v poslední době výrazně poklesly a nákupní vůle navazujícího trhu je slabší, přičemž na trhu se postupně objevují hlasy zpívající dolů. Kromě toho nedávno přišel signál o snížení zámořských celních sazeb, ale stále je třeba určitého času na reakci.

Co se týče polykrystalických solárních článků, náklady na jejich výrobu jsou vysoké, poptávka je relativně průměrná a obchodování s výrobky je pod tlakem, přičemž běžné ceny v tuzemsku i v zahraničí v současnosti klesly na 0,139 USD/W a 0,018 USD/W.

Kótování velkých fotovoltaických modulů mírně klesá, snížení zámořských sazeb je pro trh s moduly příznivé

Ceny fotovoltaických modulů tento týden nadále kolísaly, přičemž ceny velkých fotovoltaických modulů mírně klesaly. Tento týden většina podniků vyrábějících fotovoltaické moduly realizuje především předchozí objednávky a cenové nabídky hlavních podniků nebyly upraveny. Malý počet společností vyrábějících fotovoltaické moduly si ve snaze získat zakázky udržel stabilní kotace, ale mírně oslabil v transakcích, přičemž pokles činil přibližně 0,003 USD/W. Současná cena 182mm fotovoltaických modulů byla snížena na 0,325 USD/W a 210mm fotovoltaických modulů byla snížena na 0,327 USD/W. Přestože se objevují signály z horních částí trhu, že se cena uvolňuje, nedávné oznámení politiky snižování tarifů v zahraničí bylo pro trh s fotovoltaickými moduly pozitivní a podpořilo cenu.

Předpověď cen fotovoltaických modulů na příští týden.

Ceny fotovoltaických modulů tento týden mírně kolísaly. Příští týden, kdy se blíží vánoční svátky a čínské novoroční prázdniny, čínské továrny na fotovoltaické moduly vyrábějí na plnou kapacitu a je obtížné naplánovat nové objednávky, přičemž hlavnímu proudu dodávek dominují na trhu běžné fotovoltaické moduly velkých rozměrů 210 mm. Zakázkové objednávky nejsou pro továrny na fotovoltaické moduly výhodné pro přepínání výrobních linek a mnoho továren přestalo přijímat objednávky na menší zakázky. Malým a středním prodejcům a instalatérům solárních panelů se doporučuje nakupovat běžné fotovoltaické moduly na trhu za přijatelnou cenu a s rychlým dodacím cyklem a snažit se je odeslat před čínským novým rokem, aby nedošlo ke zpoždění dodávky koncovým zákazníkům.