Zpět na stránku

Průmyslový inflexní bod? Fotovoltaický průmyslový řetězec je nyní vlnou snižování cen

2. prosinec 2022

Nedávno se dva giganti křemíkových plátků LONGi Green Energy a TCL Zhonghuan ujali vedení ve snižování cen! Snížení cen na začátku řetězce fotovoltaického průmyslu způsobuje, že se zdá, že navazující odvětví vidí inflexní bod. V citaci společnosti PVinfolink klesl polysilikon až o téměř 1 USD. Vlivem toho do jisté míry klesly ceny křemíkových plátků, článků a modulů.

Silikonový materiál: první pokles za poslední dva roky, cena je nižší

Tento týden cena křemíkových materiálů konečně ohlásila mírný pokles. Běžná transakční cena polysilikonu byla 42,912 USD/KG a hlavní transakční cena monokrystalických hustých materiálů byla 42,201 USD/KG, což představuje pokles o 1,65 %-2,3 % z minulého týdne. Ke konci měsíce začal trh vyjednávat objednávky polysilikonu na prosinec. Cena křemíkových waferů v poslední době klesá a polysilikonové společnosti jsou pod rostoucím tlakem při vyjednávání cen. Ceny objednávek polysilikonu podepsaných tento týden všechny výrazně klesly . Ačkoli se očekává, že mainstreamoví výrobci první úrovně zahájí vyjednávání a podepíší objednávky příští týden, tento týden je stále vyřizováno mnoho předobjednávek, ale cenové rozpětí výrobců druhé úrovně se stále rozšiřuje a atmosféra očekávání dosáhla jeho vrchol. V současné době se cena křemíkových materiálů dostala do citlivého období, různé společnosti mají různé úsudky a strategie pro trh a je obtížné předvídat následný vývoj cen křemíkových destiček.

Silicon Wafer: Obrovská kapacita, ceny nadále klesají

Cena křemíkových waferů tento týden pokračovala v poklesu, mainstreamová transakční cena M10 byla 0,922 USD/kus a mainstreamová transakční cena G12 byla 1,223 USD/kus.Pokles postupně zesílil na 3,35 %-3,7 %. Podle aktuálních finančních zpráv a průzkumů různých kotovaných společností do konce roku 2022 přesáhne výrobní kapacita křemíkových waferů 677 GW. Podle statistik CPIA v prvním pololetí by však měla být produkce polysilikonu v těsném poměru Výkon křemíkových destiček v prvním pololetí byl 152,8 GW. Je vidět, že výrobní kapacita 677 GW křemíkových plátků je nepochybně spojnicí s největším přebytkem a snižování cen je nevyhnutelným trendem. Ve srovnání s předchozím kolem cen dosáhlo snížení ceny TCL Zhonghuan tentokrát maximálně 4,6 %, zatímco předchozí kolo nového kola snížení cen křemíkových destiček Longi Green Energy bylo až 1,6 %. V současné době je křemíkový materiál úzkým hrdlem fotovoltaického zpracovatelského průmyslu. S uvolněním výrobních kapacit křemíkového materiálu bude cena klesat. Situace převisu nabídky bude krátkodobě pokračovat a cena křemíkových plátků má stále prostor k poklesu.

Buňka: uvolněná cena, slábnoucí poptávka

Kvůli nesouladu nabídky a poptávky v průmyslovém řetězci způsobeném rozdíly v trasách technologie baterií se ceny mírně uvolnily a je poměrně obtížné obchodovat za vysoké ceny, takže specializované společnosti na trhu s poklesem trhu začínají čekat. Tento týden se mainstreamová transakční cena monokrystalických článků M6 pohybovala kolem 0,169 USD/W, což je pokles o 7,65 %; mainstreamová transakční cena článků M10 stagnovala; mainstreamová transakční cena článků G12 se pohybovala kolem 0,169 USD/W, což je pokles 1,17 %. Krátkodobě je stále nutné věnovat pozornost náběhové situaci downstreamu, pokud budou komponenty snižovat náběhové tempo, může se situace nedostatku zásob na straně baterie změnit.

Komponenty: Ceny komponent jsou stabilní a sledování je medvědí

Realizační cena forwardového pokynu je udržována na 0,272-0,277 USD/W a aktuálně je hlavní realizační cena předchozího pokynu. Nedávné otevření kanálu pro snížení cen na začátku průmyslového řetězce může snížit cenu komponentů a dále stimulovat poptávku po instalované kapacitě terminálů. V důsledku faktorů, jako je geopolitika a pracovní síla, se však poptávka po instalované kapacitě ochladila. dolů. U modulu typu N se tento týden stabilizoval a mainstreamová kotace na trhu je 0,306-0,312 USD/W. Vzhledem k tomu, že se cena křemíkových plátků a křemíkových materiálů snižuje, očekává se, že navazující poptávka poroste, což vede k oživení navazujícího výkonu.

Od svého založení v roce 2008 se Maysun solar zaměřuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů, pro více informací o produktech nás můžete (kontaktujte).