Jak pochopit nosnost střešní solární elektrárny?

· Průmyslové Novinky

Dříve se vyráběla solární energie převážně centrálně, nyní je základem výroba solární energie na střechách.

Nevyužívané střechy průmyslových a komerčních budov, které jsou jedním z hlavních pilířů distribuované fotovoltaické výroby energie, jsou plně využívány. Mnoho obyvatel si zároveň na vlastní střechy instalovalo střešní solární elektrárny.

Jak se při stavbě domácího solárního systému odhaduje nosnost elektrárny? Jak se vypočítá hmotnost, kterou střecha unese? Tuto otázku je třeba pečlivě zvážit již na začátku projektování elektrárny.

Zde je příklad: 3KW domácí střešní solární elektrárna vyžaduje 12 280W solárních panelů, hmotnost 12 panelů je 216 kg a podlahová plocha je 21 metrů čtverečních, takže tlak zařízení solární elektrárny na střeše se vypočítá na 10 kg/m2. Střechy rodinných domů mají obvykle nosnost přes 30 kg a více, takže není problém na ně instalovat solární elektrárnu.

Solární elektrárna instalovaná na střeše obytného domu

Obecně platí, že profesionální fotovoltaické společnosti zohledňují výše uvedené faktory při navrhování střešní solární elektrárny, takže uživatelé mohou s jistotou instalovat a používat střešní solární elektrárnu.