IBC solární moduly versus bifaciální sklo-sklo solární moduly: Který je vhodnější pro zimní nebo podmínky slabého osvětlení?

· Průmyslové Novinky

Obsah

  1. Úvod
  2. Představení komponent a technické principy
  3. Nastavení testovacího prostředí a metodologie
  4. Testovací proces a srovnání výkonu
  5. Design a estetické hledisko
  6. Doporučení
  7. Závěr

Úvod

Jak poptávka po obnovitelné energii nadále stoupá, pokroky v solární technologii rozšířily spektrum dostupných komponent. Mezi tyto patří IBC (Interdigitated Back Contact) plně černé solární moduly, které si získaly zvláštní pozornost díky svému vynikajícímu výkonu a vhodnosti pro specifické aplikace. To platí zejména v zimě nebo v podmínkách slabého osvětlení, kde je výběr správného solárního modulu klíčový pro optimalizaci celkového výkonu systému. Tento článek si klade za cíl podrobně prozkoumat srovnávací výkon těchto dvou typů modulů – IBC plně černých a bifaciálních sklo-sklo – v zimních a podmínkách slabého osvětlení, a poskytnout řadu testů z reálného světa, které nabídnou pevný základ pro váš rozhodovací proces.

V tomto kontextu provedl solární PV expert M1Molter z Německa komplexní srovnání a analýzu 430W IBC plně černých modulů od společnosti Maysun Solar proti podobně hodnoceným bifaciálním sklo-sklo modulům. Hlavním cílem této analýzy je odhalit rozdíly ve výkonu mezi těmito dvěma pokročilými technologickými řešeními v zimních nebo podmínkách slabého osvětlení, a tím pomoci uživatelům činit informovanější volby v množství možností.

Představení modulu a technické principy

IBC plně černé moduly

Technologie IBC (Interdigitated Back Contact) umisťuje všechny elektrické kontakty na zadní stranu solárního modulu, což efektivně eliminuje přední elektrody. Tento design minimalizuje stínění světla a maximalizuje plochu dostupnou pro zachycení světla. Využití struktury s kontakty na zadní straně zvyšuje schopnost modulu absorbovat více světla, což výrazně zlepšuje efektivitu fotovoltaické konverze. I když jsou IBC plně černé moduly navrženy s jednou vrstvou skla, jsou nabízeny s 25letou zárukou, což odráží důvěru výrobce v jejich trvanlivost a udržitelný výkon.

Bifaciální sklo-sklo moduly

Bifaciální sklo-sklo moduly využívají technologii dvojvrstvého skleněného kapsulování, přičemž solární články jsou umístěny mezi dvěma vrstvami vysoce pevného, vysoce transparentního skla. Toto uspořádání nejenže poskytuje extra ochranu, prodlužující životnost modulu, ale také zvyšuje jeho odolnost vůči environmentálním faktorům. Důležité je, že tyto moduly jsou schopné generovat elektřinu jak z přední, tak ze zadní strany, což umožňuje zachytávat světlo a přeměňovat energii z obou směrů. Tato vlastnost výrazně zvyšuje efektivitu zachycení energie modulu, zejména v méně ideálních světelných podmínkách, kde schopnost využívat rozptýlené a odražené světlo může vést ke zvýšenému výstupu energie. Ve srovnání s IBC plně černými moduly obvykle bifaciální sklo-sklo moduly nabízejí delší záruční dobu až 30 let.

Nastavení testovacího prostředí

Toto testování bylo provedeno v simulovaných podmínkách zimního osvětlení, včetně plného slunce a zatažených scénářů bez přímého slunečního světla. Cílem bylo komplexně hodnotit výkon modulů za různých povětrnostních podmínek. Tímto přístupem jsme zajistili poskytnutí spravedlivého a přesného srovnávacího základu, který pomůže uživatelům činit informovanější volby mezi širokou škálou solárních modulů.

Metodologie testování

Naše testování bylo provedeno pomocí přísných vědeckých metod, které zahrnovaly:

  1. Instalaci obou typů modulů za identických podmínek a orientací.
  2. Využití přesných měřících nástrojů pro záznam reálného výkonu a kumulativní generace elektřiny v reálném čase.
  3. Monitorování environmentálních podmínek během testovacího období, jako je intenzita světla a teplota.
Metodologie testování

(Experimentátor použil přenosnou elektrárnu k měření a záznamu výkonu solárních panelů za různých podmínek, včetně generovaného výkonu (ve wattech) a celkového energetického výstupu (v kilowatthodinách).)

Proces testování

Počáteční test (za podmínek plného slunce v zimě)

430W Bifaciální sklo-sklo solární modul: Počáteční testování za expozice plnému slunci ukázalo, že stabilní výstupní výkon 430W bifaciálního sklo-sklo solárního modulu byl 283 wattů, s vrcholem dosahujícím 315 wattů.

Počáteční test (za podmínek plného slunce v zimě)

430W IBC plně černý solární modul: Na rozdíl od toho 430W IBC plně černý solární modul vykazoval za stejných podmínek mírně vyšší výstupní výkon, stabilizující se okolo 310 wattů, s vrcholem dosahujícím také 310 wattů.

430W IBC plně černý solární modul

Dlouhodobé testování (po dobu dvou týdnů, včetně nepříznivých povětrnostních podmínek)

Během dlouhodobého testování provedeného v nepříznivých povětrnostních podmínkách se rozdíly ve výkonu mezi 430W IBC plně černým solárním modulem a 430W bifaciálním sklo-sklo solárním modulem staly výraznějšími.

430W IBC Plně Černý Solární Modul: Během přibližně 10 dnů testování 430W IBC plně černý solární modul vygeneroval 2,6 kilowatthodiny (kWh) elektřiny.

430W Bifaciální Sklo-Sklo Solární Modul: Ve stejném období 430W bifaciální sklo-sklo solární modul vyprodukoval 2,16 kilowatthodiny (kWh) elektřiny.

Srovnání Výkonu

Srovnání Výkonu za Podmínek Plného Slunce v Zimě

Za podmínek plného slunce v zimě konzistentně produkoval IBC plně černý modul společnosti Maysun Solar výstupní výkon 310 wattů, s vrcholovým výkonem rovněž 310 wattů. Naproti tomu za stejných podmínek byl stabilní výstupní výkon bifaciálního sklo-sklo modulu pouze 283 wattů, s vrcholovým výkonem 315 wattů. Tato data jasně ukazují výhodu výkonu IBC plně černého modulu oproti bifaciálnímu sklo-sklo modulu za podmínek slabého osvětlení.

Dlouhodobé Srovnání Výstupního Výkonu a Generace Elektřiny (po dobu Dvou Týdnů, Včetně Podmínek Slabého Osvětlení)

Na základě výsledků testů, během období přibližně dvou týdnů (včetně podmínek slabého světla v zimě), 430W IBC plně černý solární modul vygeneroval 2,6 kilowatthodiny (kWh) elektřiny, zatímco 430W bifaciální sklo-sklo solární modul vyprodukoval 2,16 kilowatthodiny (kWh) elektřiny. 430W IBC plně černý solární modul generoval přibližně o 20% více elektřiny než 430W bifaciální sklo-sklo solární modul. To ukazuje, že 430W IBC plně černý solární modul funguje lépe za podmínek slabého osvětlení.

Dlouhodobé Srovnání Výstupního Výkonu a Generace Elektřiny (po dobu Dvou Týdnů, Včetně Podmínek Slabého Osvětlení)

Během konkrétního testovacího dne (přibližně 16. prosince) dosáhl vrcholový výstupní výkon 430W IBC plně černého solárního modulu 117 wattů, zatímco vrcholový výstupní výkon 430W bifaciálního sklo-sklo solárního modulu byl 100 wattů. To dále potvrzuje výkonnostní výhodu 430W IBC plně černého solárního modulu za podmínek slabého osvětlení, ukazuje zlepšení o 17% ve srovnání.

430W IBC plně černého solárního modulu

Tato data živě ilustrují srovnání výkonu mezi oběma typy solárních modulů za různých testovacích podmínek. IBC plně černý modul prokázal vyšší výstupní výkon a produkci energie téměř ve všech testovacích scénářích, zejména za podmínek slabého osvětlení, což zdůrazňuje jeho výhody v efektivitě a aplikovatelnosti.

Design a Estetická Přitažlivost

Elegantní Plně Černý Design: Plně černé barevné schéma nejenže zvyšuje estetickou přitažlivost, ale také umožňuje solárním panelům lépe se sloučit s krytinami střech nebo jinými instalačními prostředími, nabízející strukturám jednotnější a elegantnější vzhled. Tento aspekt je obzvláště důležitý pro uživatele, kteří kladou vysokou hodnotu na architektonickou estetiku.

Zvýšená Efektivita Fotovoltaické Konverze: Kromě významné estetické přitažlivosti, použití designu bez sběrných lišt u solárních panelů snižuje potenciální stínění na povrchu panelu. Tradiční designy s kovovými páskami mohou blokovat část světla, zatímco design bez sběrných lišt minimalizuje toto stínění a zvyšuje oblast příjmu světla o 2,5%, což efektivně zvyšuje efektivitu fotovoltaické konverze.

Žádné Znečištění Oslněním: Výroba solárních panelů bez použití pájecích procesů zajišťuje míru odrazu světla pouze 1,7%, což významně snižuje potenciál pro znečištění oslněním, které by mohlo ovlivnit okolní prostředí a obyvatele. Tento design se nezaměřuje pouze na optimalizaci výkonu, ale také odráží závazek k ochraně životního prostředí.

Perfektní Směs Výkonu a Estetiky: IBC plně černé moduly od společnosti Maysun Solar demonstrují perfektní kombinaci výkonu a estetické přitažlivosti. Excelují za podmínek slabého osvětlení, poskytují vyšší výstup energie než tradiční solární panely a jejich moderní design dodává solárním řešením extra vizuální atraktivitu.

Vynikající Výkon za Slabého Osvětlení: Produkt se vyznačuje výjimečným výkonem v prostředí se slabým osvětlením, což jej činí obzvláště vhodným pro podmínky slabého slunečního záření v Evropě. Během 10denního období v zimě byla jeho generace elektřiny přibližně o 20% vyšší než u modulů TOPCON, což nabízí nejvyšší nákladovou efektivitu a další výhody.

Doporučení

Při výběru solárních modulů vhodných pro zimní nebo podmínky slabého osvětlení je nezbytné zvážit několik faktorů, včetně výkonu, ceny, estetiky a dlouhodobých výhod. Na základě naší srovnávací analýzy a testování zde uvádíme několik doporučení:

  1. Maximální Zachycení Energie: Pro ty, kteří jsou v oblastech s menším množstvím slunečního světla nebo častým oblačným a deštivým počasím, jsou IBC plně černé moduly ideální volbou díky jejich vynikajícímu výkonu za slabého osvětlení. Tyto moduly mohou zachytit více světla za nedostatečných světelných podmínek, poskytujíce vyšší efektivitu fotovoltaické konverze.
  2. Důraz na Efektivitu: Vzhledem k významným výhodám výkonu IBC plně černých modulů prokázaným v testech, zejména z hlediska okamžitého výstupního výkonu a dlouhodobé generace elektřiny, volba tohoto typu modulu může zaručit, že váš systém zůstane efektivní i za méně než ideálních světelných podmínek.
  3. Zvážení Návratnosti Investice: Ačkoli může být počáteční investice do IBC plně černých modulů vyšší než u tradičních solárních řešení, jejich efektivita a dlouhodobá stabilita znamenají rychlejší návratnost a vyšší dlouhodobé výnosy, což činí IBC moduly nákladově efektivní volbou.
  4. Kombinace Estetiky a Výkonu: Design IBC plně černých modulů není pouze vynikající svým výkonem, ale také nabízí moderní a harmonický estetický efekt pro střechy nebo instalační místa. To je další výhoda pro uživatele hledající praktická a esteticky přitažlivá solární řešení.
  5. Udržitelná Volba: Volba IBC plně černých modulů je také investicí do udržitelnosti. Tyto efektivní moduly mohou snížit závislost na fosilních palivech a emisí skleníkových plynů po celou dobu jejich životnosti, přispívajíce k energetickému přechodu.

Závěr

Pro ty, kteří hledají solární řešení s vysokým výkonem, aniž by obětovali architektonickou krásu, nabízejí IBC plně černé moduly od společnosti Maysun Solar ideální volbu. Tyto moduly nejsou pouze efektivní, ale také krásně navržené, dokonale ladící s rostoucím současným tržním zaměřením na udržitelnost a estetiku. Poskytují ekologicky šetrné a vizuálně přitažlivé energetické řešení pro moderní budovy. Na druhou stranu, pro ty, kteří dávají přednost delší záruční době a jsou ochotni mírně upravit svá estetická očekávání, jsou také bifaciální sklo-sklo moduly hodny zvážení. Ačkoli to může znamenat určitý kompromis ve vzhledu, až 30letá záruční doba, kterou nabízejí, zajišťuje dlouhodobou hodnotu a spolehlivost investice. Ať už se rozhodnete pro pokročilou technologii IBC plně černých modulů nebo odolnou odolnost bifaciálních modulů, trh nabízí solární řešení, která vyhovují různým potřebám a preferencím.

Reference:

https://www.youtube.com/watch?v=rsHxFM2T_s8

Doporučené Čtení: