Instalace fotovoltaických modulů: horizontální versus vertikální instalace

· Průmyslové Novinky

S oblibou fotovoltaiky se dostává do popředí zájmu otázka, jak zlepšit návratnost investic do elektráren, a na pořad dne se postupně dostává zdokonalování konstrukce elektráren. Existují dva typy uspořádání modulů ve fotovoltaických elektrárnách, horizontální a vertikální, a každý z nich má své vlastní úvahy týkající se použití horizontálních nebo vertikálních řad v závislosti na situaci. Které uspořádání je pro váš dům vhodnější?

Co jsou to horizontální a vertikální řady modulů?

Jak již název napovídá, horizontální uspořádání modulů znamená, že modul je namontován na stojanu dlouhou stranou rovnoběžně se směrem východ-západ, zatímco vertikální uspořádání modulů znamená, že krátká strana je rovnoběžná se směrem východ-západ. Hlavním důvodem, proč je v současné době více elektráren s vertikálním uspořádáním, je to, že se snadněji instalují, zatímco u horizontálního uspořádání je instalace horního dílu obtížnější, což ovlivňuje harmonogram výstavby.

broken image

Jak zvolit uspořádání

1. Ploché pozemní elektrárny
V relativně plochých pozemních elektrárnách se v období, kdy slunce vychází a zapadá, stává, že přední řada prvků paralelně stíní zadní řadu. Po odečtení rozptylu, odrazu a dalších faktorů odhadujeme, že vodorovná řada je ráno a večer zastíněna o 10 minut méně než svislá řada. Vezmeme-li v úvahu, že intenzita ozáření klesá při východu a západu slunce, vychází výpočet z toho, že výstupní výkon je 15 % maximálního výstupního výkonu. Pro elektrárnu s ročním využitím 1 500 hodin vyrábí horizontální řada o 1,2 % více výkonu než vertikální řada.

broken image

2. Horská, svahová fotovoltaická elektrárna
Nyní fotovoltaická elektrárna a zemědělství, lesnictví v kombinaci s více, nevyhnutelně v horách, svažitých pozemcích a jiných nerovných terénních stavbách, pak složité uspořádání terénních prvků, jak je zvolit?
Pro využití horských jižních a severních svahů výstavby elektráren, podobně jako u rovinatých pozemků, je lepší horizontální řada než vertikální řada.
U elektráren postavených s využitím části východních a západních svahů platí, že když ráno vychází slunce, svítí nejprve východní svah a západní svah je zastíněn. Jak slunce postupně vychází a posouvá se na jih, západní svah postupně svítí a východní svah je zastíněn a je vidět, že zastínění je stále zhruba rovnoběžné s delší stranou modulu. Slunce se pohybuje mezi obratníkem Raka a oblast fotovoltaické elektrárny se nachází severně od obratníku Raka, takže kvalitativně vzato je v nepravidelných oblastech, jako jsou hory a svahy, schopnost modulů odolávat stínění v horizontálních řadách větší než ve vertikálních řadách.

3. Rozložená střecha, pokud je v okolí stínování
Pro distribuovanou fotovoltaickou elektrárnu instalovanou na střeše, pokud je otevřená a nezastíněná a má nakloněnou instalaci, platí totéž co pro pozemní elektrárnu. Pro vertikální zastínění, jako jsou stožáry nebo antény, a nelze se mu vyhnout, pokud je více zastínění, lze uvažovat o vertikální instalaci. Samozřejmě si můžete vybrat způsob, který vyhovuje vašemu domu, v závislosti na zeměpisné šířce, orientaci střechy, ploše, sklonu atd. nebo kombinaci obojího.

broken image

Vliv zastínění na výkon článků ve vodorovných a svislých řadách

Charakteristiky struktury obvodu modulu určují rozdíl ve schopnosti modulu odolávat zastínění. Vzhledem k tomu, že zastínění se vyskytuje převážně v blízkosti země, vezmeme pro ilustraci vlivu zastínění na výkon při výrobě energie příklad 2 řad článků v blízkosti země, které jsou zastíněny.
Na níže uvedeném obrázku je vidět, že když jsou spodní dvě řady článků modulu zastíněny a uspořádány vodorovně, je spodní obtoková dioda zapnutá a horní dvě řady článků mají i nadále výkon. Když jsou spodní dvě řady článků modulu blokovány a uspořádány vertikálně, každý z článků modulu je blokován a obvod je přerušen, takže všechny tři řady článků nemají žádný výstupní výkon.
To teoreticky dokazuje, že vodorovné řady článků jsou odolnější vůči zastínění.

broken image

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností, vám může poskytnout vysoce kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro cenovou nabídku produktu.