Instalace malých fotovoltaických systémů na balkony je populární v několika zemích

· Průmyslové Novinky

Krize rostoucích cen elektřiny se nás již dotýká, stále vyšší účty naplňují všechny stížnostmi. Zároveň se prohlubuje energetická krize. Hledání obnovitelných zdrojů energie je nezbytné a solární energie je obnovitelným zdrojem energie, který můžeme využívat co nejdříve, takže instalace solárních fotovoltaických panelů je výhodnou možností. Ne každý však má vlastní rodinný dům a ne každý si může dovolit kompletní fotovoltaický systém. V těchto případech je fotovoltaika na balkoně cenově dostupným a ekologicky efektivním řešením.

broken image

Co je to fotovoltaika na balkoně

Rozvoj distribuované fotovoltaiky ve městech je často omezen střešními zdroji. Za účelem vybudování distribuovaných fotovoltaických elektráren se objevily různé modely aplikace fotovoltaiky. Balkonová fotovoltaická elektrárna je nový model, který se objevil nedávno a který využívá zdroje balkonů k rozvržení systémů výroby solární energie.
Výhodou instalace balkónové fotovoltaické elektrárny je, že nejsou zapotřebí samostatné střešní zdroje, a to ani v obytných budovách, ani ve výškových bytech. Bez poškození hlavní konstrukce budovy se fotovoltaické moduly rozkládají na balkoně před domem a samozřejmě je můžete instalovat na stěny, terasy, zahrady, stačí jen několik kusů. Nejenže zabírají malou plochu, ale také plně využívají zdroje budovy, realizují architekturu, ochranu životního prostředí, úsporu energie, výrobu energie a praktičnost v jednom, navíc se snadněji čistí a udržují.

broken image

Jaké podmínky je třeba splnit pro instalaci balkonových fotovoltaických panelů

Obvykle se jedná o výrobu energie mimo síť. Pokud je váš balkon orientován na jih, můžete tuto "balkonovou elektrárnu" postavit, ale samozřejmě je vhodná i pro balkony orientované na jihozápad nebo jihovýchod. Velikost systému určuje výkon a nakonec i náklady a množství vyrobené elektřiny závisí na počtu instalovaných solárních panelů a úrovni výkonu.
"Balkonovou elektrárnu" lze instalovat různými způsoby, které vyžadují přizpůsobení úhlu sklonu panelů zeměpisné šířce daného místa a také zohlednění nosnosti balkonu. Běžně se panely na stěnu umisťují rovnoběžně se stěnou, nakloněné ke stěně, nebo mohou být umístěny přímo uprostřed balkonu pomocí stojanů na kolečkách, případně instalovány jako převislá stříška.

broken image

Vyrobená elektřina musí být vedena do zásuvky ve zdi - nepoužívejte prodlužovací kabely ani napájecí lišty. Sdružení na ochranu spotřebitelů doporučuje každé domácnosti, která si instaluje fotovoltaický systém, aby si ověřila, zda má uzavřeno pojištění domácnosti, a zeptala se, zda může být fotovoltaický systém zahrnut do stávající pojistné smlouvy.
V lednu 2023 navrhuje německý VDE zjednodušit prahovou hodnotu pro instalaci a používání balkonových FVE v naději, že tento typ FVE bude v budoucnu široce využíván. Jedna ze spolkových zemí se dokonce rozhodla poskytnout dotace, které umožní obyvatelům instalovat na balkony miniaturní solární systémy.
V Itálii je výkon omezen na méně než 800 W, aniž by bylo nutné dokládat jakékoliv povolení, ale je nutné splnit některé předpisy.

broken image

Výhody a nevýhody fotovoltaiky na balkonech

Tento nový model balkonové fotovoltaiky má v porovnání s ostatními střešními projekty výhody i nevýhody, pokud jde o instalovaný výkon.
Výhody:

  1. malé rozměry nezabírají místo, fotovoltaické moduly lze položit na balkony, zdi apod. mimo dům
  2. nízký práh, téměř není nutné povolení správy (v některých zemích je třeba kontaktovat správce bytu)
  3. solární panely s podpěrou na čtyřech kolech, které lze přemístit a nastavit do nejlepšího směru slunečního svitu (pro kempování)
  4. Lze použít v případě výpadku proudu
  5. Snadná údržba a čištění
  6. Nízké náklady

Instalace fotovoltaického systému na balkoně má mnoho výhod, ale má také některá úskalí:
1. Malé fotovoltaické systémy nemohou zaručit pokrytí denní energetické potřeby celého bytu a malý počet instalací má za následek nízký výkon
2. Nástěnné solární panely vyžadují profesionálního stavitele a mají vysoký faktor rizika při instalaci

broken image

Společnost Maysun Solar, výrobce fotovoltaických modulů s 15letou zkušeností, má místní sklady ve 13 zemích včetně Německa, Nizozemska, Polska, Maďarska a Itálie a může vám dodat nejbližší fotovoltaické panely. Kontaktujte nás nyní a získejte cenovou nabídku. Věřte nám, stojí to za to!