Zpět na stránku

Jak dlouhá je doba návratnosti při instalaci domácí fotovoltaické elektrárny?

3. únor 2023

Po energetické krizi v roce 2022 se prosadila solární energie jako čistá a ekologická. Instalace fotovoltaického systému pro domácnost je efektivní způsob, jak využívat solární energii, avšak náklady na počáteční investici vyvolávají v lidech váhání. Solární panely mohou být ve skutečnosti velmi výhodnou investicí.

Jaká je doba návratnosti investice do fotovoltaiky?

Doba návratnosti investice do fotovoltaických panelů je doba, za kterou ušetříte na účtech za elektřinu tolik, kolik jste zaplatili za systém solárních panelů. Považujeme ji za kalkulačku, která vám pomůže určit, za jak dlouho se vám počáteční investice do solární energie vrátí.
Dobu návratnosti fotovoltaických panelů můžete vypočítat z celkových nákladů na instalaci solárních panelů, od kterých odečtete případné pobídky nebo dotace. Poté zbývající náklady vydělte částkou, kterou ušetříte na měsíčním účtu za elektřinu, dokud nedosáhnete částky, kterou jste původně utratili. Příklad.
15 000 EUR (náklady na instalaci fotovoltaického systému pro domácnost) - 5 000 EUR (obdržená dotace nebo pobídka) = 10 000 EUR investiční náklady.

Za předpokladu, že ušetříme 1 250 EUR ročně (fotovoltaický systém sníží náklady na energii přibližně o 100 EUR měsíčně x 12 měsíců), pak investiční náklady 10 000 EUR / roční úspora nákladů na energii 1 250 EUR = doba návratnosti investice do fotovoltaiky 8 let.
Tento výpočet je samozřejmě pouze odhadem toho, jak dlouhá nebo krátká by byla doba návratnosti, pokud by náklady na elektřinu nerostly, fotovoltaický systém by bylo nutné udržovat a čistit a neexistovala by možnost připojení k síti.
Dobře navržená fotovoltaická elektrárna se v průměru vrátí za 7-9 let. Když společnost předloží nabídku, obvykle spotřebiteli poskytne simulovanou dobu splatnosti.

Jak vybrat model fotovoltaického systému pro domácnost

Existují tři možnosti modelu připojení fotovoltaických elektráren k síti.
1. veškerá vlastní výroba (veškerá elektřina vyrobená pro vlastní potřebu), celkový výnos = místní cena elektřiny X veškerá vyrobená elektřina + dotace
2. Vlastní výroba s tím, že přebytečná elektřina jde on-line (přednost má vlastní spotřeba, přebytečná elektřina se prodává státu), celkové příjmy = elektřina vyrobená vlastními silami X místní cena elektřiny + elektřina on-line X prodejní cena + dotace
3. Veškerá elektřina jde do sítě (veškerá vyrobená elektřina se prodává státu), celkový výnos = cena prodané elektřiny X veškerá vyrobená elektřina.
Druhá varianta se obvykle volí pro domácí výrobu solární energie, tj. vlastní výroba elektřiny pro vlastní spotřebu a přebytky elektřiny online. (Můžete si nainstalovat baterii, která bude elektřinu uchovávat), nebo můžete v noci, kdy nemůžete elektřinu vyrábět, využívat elektřinu přímo ze státní sítě. Můžete si také ověřit, zda vaše země nebo region poskytuje dotace na fotovoltaiku, v některých zemích se poskytuje dotace na kWh nebo jednorázový bonus, takže si můžete spočítat náklady na elektřinu.

Máte-li jakékoli dotazy nebo chcete-li zakoupit vysoce kvalitní solární panely, neváhejte kontaktovat společnost Maysun Solar.