Ceny fotovoltaických produktů se plošně zvedají, předpovědi budoucích cen

· Cenové trendy

V předvečer čínského Nového roku zažil řetězec fotovoltaického průmyslu panickou vlnu poklesu, kdy ceny křemíku klesly z vysokých 45,6 USD/kg až na téměř 20 USD/kg, což představuje pokles o více než 56 %; současně došlo k výraznému poklesu cen křemíkových destiček a článků. V té době jsme si mysleli, že se jedná o panický a iracionální pokles a že tento trh je předurčen ke krátkodobému trvání a že ceny řetězců fotovoltaického průmyslu se brzy zotaví. Nejnovější ceny zveřejněné společností PVInfolink tento týden potvrdily naši předpověď: ceny celého řetězce fotovoltaického průmyslu se od února plošně zvedly.

broken image

Odraz cen křemíku, waferů a článků ve tvaru V

S koncem prázdninové sezóny se poptávka na trhu postupně zvedá a ceny křemíku a oplatek mají vzestupný trend ve tvaru písmene "V", jak ukazuje následující graf. Podle údajů o cenách křemíkových materiálů, které zveřejnila Čínská rada pro křemík, vzrostla cena monokrystalického křemíkového materiálu pro opakované vstřikování tento týden na 32,5 USD/kg, což představuje 31% nárůst oproti předchozímu týdnu. Ceny článků tento týden vzrostly přibližně o 14 %, což vnímáme jako nápravu hodnoty fotovoltaických produktů.

broken image
broken image

Růst cen pomocných materiálů pro fotovoltaické moduly

Tento týden se zvýšily také ceny pomocných materiálů pro fotovoltaiku. Dne 31. ledna vydaly společnosti vyrábějící fotovoltaické filmy (EVA) "dopis s oznámením o úpravě cen", v němž uvedly, že vzhledem k nedávnému růstu cen surovin EVA, v jehož důsledku se náklady na výrobky společnosti nadále zvyšují, se společnost rozhodla zahájit výrobu filmu EVA na základě původního zvýšení cen o 10 procentních bodů.
 

broken image

Ceny modulů se nemění

V roce 2023 zůstala celosvětová poptávka po vývoji fotovoltaických modulů silná a hlavní společnosti vyrábějící fotovoltaické moduly hlásily v únoru a březnu výrazný nárůst objednávek. Obrovská poptávka udržela ceny modulů v rozumném cenovém rozpětí, a to i v době před prudkým poklesem cen křemíku.

broken image

Předpovědi budoucích cen

Tento nárůst cen křemíkových destiček je způsoben především extrémně omezenou nabídkou křemíkových destiček. Podle některých společností zabývajících se výrobou článků je křemíkových destiček v současné době nedostatek! Nedostatečná nabídka křemíkových destiček je způsobena zejména těmito důvody.
(1) V důsledku prudkého poklesu cen křemíkových plátků společnosti vyrábějící křemíkové plátky výrazně snížily své zásoby, což vedlo k tomu, že zásoby plátků byly nižší než obvykle.
(2) V důsledku drastických cenových změn byl obrat křemíku velmi nízký a po svátcích čínského nového roku došlo k trávení, což mělo za následek všeobecný nedostatek výroby křemíku v podnicích vyrábějících křemíkové destičky a produkce destiček byla nižší, než se očekávalo.
3) V současné době vzrostly nabídky křemíku na více než 32 USD/kg a obrat křemíku zůstává kvůli nestabilitě cen nízký! I když dojde k okamžité transakci, bude trvat 2 až 3 týdny výrobního cyklu, než se křemík vyrobí do destiček.
4) Silná poptávka na navazujících trzích vedla k výraznému nárůstu poptávky po předřazených článcích a křemíkových destičkách. Kvůli nedostatku křemíkových destiček v předcházejících odvětvích, který vedl k omezené nabídce článků, se cena článků zvýšila z nejnižší hodnoty 0,11 USD/W až na 0,14 USD/W před rokem.
Jak vidíte, poptávka po navazujících výrobcích roste, ale navazující výroba vyžaduje výrobní cyklus. Očekává se proto, že po celý únor bude situace v zásobování křemíkovými destičkami napjatá, což se bude postupně zmírňovat až začátkem března.
Později, s uvolňováním křemíkových kapacit a zvyšováním míry zahájení činnosti podniků vyrábějících křemíkové destičky, se nabídka a poptávka v odvětví postupně vyrovnají a ceny se ustálí na úrovni, kdy je konečná poptávka obecně přijatelná pro stranu ceny součástek.

broken image

Společnost Maysun solar se od svého založení v roce 2008 specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů.Klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás, abychom pro vás vybrali ten správný modul.