Jaký dopad bude mít zákon EU o Net Zero Industry Act na fotovoltaiku?

· Průmyslové Novinky

S cílem čelit systému zelených dotací podle amerického zákona o snižování inflace urychlila EU zavedení zákona o průmyslu s nulovou spotřebou energie (Net Zero Industry Act), aby snížila riziko přesunů zelených řetězců a tlak na evropský průmysl. Jaký dopad má tento zákon na fotovoltaický průmysl, jehož hlavním zdrojem energie je solární energie? Tento článek se zabývá jeho důsledky.

Návrh zákona o Net Zero Industry Act přijat

Společně s návrhy evropského zákona o klíčových surovinách a reformou uspořádání trhu s elektřinou stanoví návrh zákona o průmyslu Net Zero jasný evropský rámec pro snížení závislosti EU na vysoce koncentrovaném dovozu. Na základě zkušeností získaných z energetické krize vyvolané koronavirem Covid-19, který zachvátil celý svět, a ruské invaze na Ukrajinu pomůže zlepšit odolnost evropského dodavatelského řetězce čisté energie, aby EU mohla dosáhnout svých cílů v oblasti přechodu na čistou energii.

broken image

Navrhované právní předpisy se týkají řady nejlepších paliv a technologií ve své třídě, jako jsou fotovoltaické a solární tepelné elektrárny, větrné elektrárny na pevnině a obnovitelné zdroje energie na moři, baterie a úložiště, tepelná čerpadla a geotermální energie, palivové články, zachycování, využívání a ukládání uhlíku a síťové technologie. Na příslušné technologie uvedené v právních předpisech se bude vztahovat strategická podpora a referenční hodnota 40 % domácí výroby.
Po zveřejnění tohoto návrhu se většina lidí domnívá, že představuje novou výzvu pro čínské vývozce fotovoltaiky, kteří využívají Evropu jako svůj hlavní vývozní trh. V posledních letech byl evropský trh závislý na dovozu fotovoltaických výrobků z Číny. Při pohledu na údaje pro rok 2022 se vysoká závislost evropského trhu na čínských fotovoltaických výrobcích spíše zvyšuje, než aby se snižovala.

broken image

Nižší výrobní náklady na fotovoltaiku?

Podle návrhu zákona plánují evropské země rozšířit kapitálové investice do výroby fotovoltaických článků, a to i přes vysoké celkové náklady na pracovní sílu, suroviny, energii a životní prostředí, ale vláda EU trvá na velmi jasném postoji. Fotovoltaický průmysl je jak předcházejícím energetickým odvětvím, tak výrobním odvětvím. Hlavní surovinou pro výrobu fotovoltaických modulů je křemík, tj. křemenný písek vysoké čistoty. Proces výroby a rafinace křemenného písku vysoké čistoty je však obtížný, technologie je vysoce důvěrná a je jí nedostatek. Na světě existují pouze tři společnosti, které jsou schopny samostatně vyrábět křemenný písek vysoké čistoty ve velkém. Jsou to společnosti Unimin (Sibelco) z USA, TQC z Norska a China Quartz.

broken image

Nedostatek křemíku pro fotovoltaické výrobky vedl k nedostatku křemenného písku vysoké čistoty a ke zvýšení jeho tržní ceny. Přijetí zákona Net Zero Act podpořilo evropskou výrobu fotovoltaických článků a změny na straně poptávky vytvoří určité riziko pro budoucí cenu křemíku.
A pokud jde o třetí typ baterií, nejnovější chalkogenidová technologií je sice z hlediska cen surovin a nákladů levnější než křemíkové baterie, ale z hlediska počtu přihlášených patentů jsou na prvních pěti místech na světě Japonsko, Spojené státy, Čína, Jižní Korea a Německo. Kromě toho je Oxford PV ve Velké Británii lídrem v oblasti vývoje a komercializace technologií. Čína je na prvním místě ve výrobě článků na bázi oxidu vápenatého a titanu. EU tedy nemá v této oblasti výraznou technologickou a nákladovou výhodu.

broken image

(Chcete-li se o chalkogenidu dozvědět více, sledujte nebo se přihlaste k odběru účtu/kanálu společnosti Maysun Solar, kde najdete další zajímavé články a videa)

Posuny na trhu, žádné další výhody pro čínskou výrobu?

Současné výrobní prostředí fotovoltaického průmyslu, v němž Čína o svůj podíl na trhu svádí nelítostný boj. Podle statistik v roce 2022 celkový čínský vývoz křemíkových destiček, článků, modulů a dalších výrobků překročil tři po sobě jdoucí "desítky miliard" dolarů a dosáhl 51,25 miliardy dolarů oproti 28,4 miliardy dolarů v roce 2021, což představuje skok o více než 80 %. Hlavním cílem tohoto návrhu zákona je zbavit se vysoké závislosti některých čistých průmyslových odvětví na dovozu a posílit výrobní kapacity EU v oblasti čisté energie. To bude mít určitý dopad na vývoz čínského fotovoltaického průmyslu, ale tento dopad je zpožděný a bude ještě nějakou dobu trvat, než se uvolní. Zde je tato doba konzervativně předpovídána až o několik let později. Současně se zde odráží plán EU REPowerEU, podle něhož má být do roku 2030 dosaženo kumulativního instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren 600 GW.

broken image
Stojí za povšimnutí, že referenční hodnota 40 % výroby není přesnější než konkrétní cíl GW a že navrhovaný zákon postrádá konkrétní opatření, neboť EU se v oblasti fotovoltaických modulů nadále spoléhá na koncentrovaný dovoz, přičemž největším dodavatelem solárních fotovoltaických modulů do EU zůstává Čína. Shrnuto, tržní struktura výroby fotovoltaických modulů se v krátkodobém až střednědobém horizontu příliš nezmění. Nákladová výhoda čínské výroby je stále silná a naši přátelé v Evropě mohou s čínskými výrobci stále stabilně spolupracovat.

Jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety zkušeností v oboru má společnost Maysun Solar kanceláře a sklady v mnoha zemích a navázala dlouhodobé vztahy s mnoha vynikajícími instalatéry. Neváhejte nás kontaktovat pro aktuální nabídky modulů nebo pro dotazy týkající se fotovoltaiky.