Pochopení vyrovnaných nákladů na energii (LCOE) a jejich významu v solárním systému

· Novinky Společnosti Maysun,Cenové trendy

Při zvažování, zda investovat do energetického projektu, je důležitým faktorem potenciál dlouhodobého zisku. Pro získání odpovědi na tuto otázku je třeba stanovit vyrovnané náklady na energii (LCOE). Metoda LCOE zohledňuje nejen původní investici, ale také průběžné náklady spojené s projektem.

Obsah:
What je LCOE (Levelized Cost of Energy )?
What k čemu slouží LCOE?
How k výpočtu LCOE?
Comparison solární energie LCOE a další.

Co je to LCOE ( Levelized Cost of Energy )?

V průběhu životnosti fotovoltaického systému se náklady na vyrobenou energii měří pomocí tzv. vyrovnaných nákladů na energii (LCOE). V době parity sítě pro obnovitelnou energii je to zásadní hledisko. LCOE byl vytvořen jako časový ukazatel do doby, než se obnovitelné zdroje energie budou moci samostatně uplatnit na obchodních trzích.

Jednoduše řečeno, čím lepší je váš systém jako celek, tím nižší budou vaše vyrovnané náklady na energii (LCOE).

Co je to LCOE ( Levelized Cost of Energy )?

Co znamená LCOE ( Levelized Cost of Energy )?

Srovnávací ukazatel pro investory

Strategická rozhodnutí, a to jak velká, tak malá, mohou být podložena analýzami LCOE. LCOE je pro investory rozhodujícím faktorem, protože slouží jako srovnávací ukazatel. Investoři jsou žádáni o řešení celé řady náročných otázek. Musí učinit mnoho rozhodnutí a jedním z nich je, zda použít vysoce kvalitní a špičkové technologické produkty, nebo levnější ekvivalenty. Jako rozhodovací faktor mohou použít LCOE.

Ukazatel minimálních výnosů

Investor nebo developer musí nejprve zjistit životaschopnost projektu ve fázi počátečního hodnocení. Za druhé pomáhá odhadnout, kolik peněz bude potřebovat, aby se investice vrátila. Slouží tedy jako přehled na vysoké úrovni potřebné prodejní strategie.

Ukazatel nákladů na různé výrobní technologie

LCOE pomáhá při porovnávání projektů a zdrojů energie s cílem určit, které z nich jsou nákladově nejefektivnější. výpočet umožňuje tvůrcům projektů a finančníkům posoudit možnosti výroby energie, jako je solární, větrná, jaderná, plynová a uhelná energie, přičemž zohledňuje životnost projektu, kapitálové náklady, náklady na palivo, velikost kapacity a riziko.

Tvůrcům politik poskytuje globální pohled na relativní náklady různých výrobních technologií. Rozhodování o přidělování dotací vyžaduje tento druh analýzy. Vlády například v době, kdy byly ceny LCOE vysoké, investovaly velké prostředky do technologií obnovitelných zdrojů energie s konečným cílem usnadnit rozvoj specializovaných technologií.

Jak vypočítat LCOE ( Levelized Cost of Energy ) ?

Pro výpočet LCOE sečteme kapitálové a provozní výdaje elektrárny, vydělíme její získanou výrobu energie za předpokládanou dobu životnosti.

CAPEX, známé také jako kapitálové výdaje, se vztahují k počáteční investici potřebné pro solární systém a zahrnují výdaje spojené s komponenty, pracovní silou a dalšími doplňkovými výdaji.

Provozní výdaje, někdy označované jako OPEX, zahrnují různé náklady spojené s každodenním provozem podniku. Tyto náklady obvykle zahrnují výdaje spojené s využitím, údržbou, daněmi a dalšími podobnými výdaji.

Získaná výroba energie (Acquired energy production, AEP) označuje množství energie, které je systém schopen získat a využít během své provozní životnosti.

Do celkové ceny se započítávají všechny nezbytné složky, jako jsou počáteční investice, průběžná údržba a benzín. Zohlední se diskontní sazba a případné dotace nebo daňové úlevy. V tomto smyslu se "výkonem" rozumí celkové množství elektřiny, které má elektrárna vyrobit. Funkční životnost solárního systému je obvykle 25-30 let.

Typické vyrovnané náklady na elektřinu pro solární fotovoltaický systém by vypadaly následovně:


Počáteční investiční náklady: 65 000 USD
Daňová úleva: 12 000 USD
PROVOZNÍ A PROVOZNÍ NÁKLADY: 6 000 USD
Celkové náklady: 59 000 USD
Průměrná roční výroba elektřiny: 62 500 kWh

Záruční doba na fotovoltaické zařízení: 30 let

Celková výroba elektřiny: 1 875 000 kWh

LCOE: 59 000 USD / 1 875 000 = 0,03147 USD/kWh

Ziskovost závisí na prodeji vyrobené elektřiny za cenu vyšší než 0,03147 USD/kWh. Pokud je však cena elektřiny nižší než 0,03147 USD/kWh, projekt bude po dobu 30 let své životnosti ztrátový.

Jak vypočítat LCOE ( Levelized Cost of Energy ) ?

Srovnání LCOE ( Levelized Cost of Energy ) pro solární energii a další

Ve srovnání s alternativními zdroji energie, jako je vítr, uhlí a plyn, jsou vyrovnané náklady na elektřinu (LCOE) z fotovoltaiky v užitkovém měřítku již konkurenceschopné. to ukazuje na pokračující a zdravý rozvoj fotovoltaického podnikání.

V roce 2021 bylo rozpětí LCOE pro fotovoltaiku v užitkovém měřítku poměrně úzké a pohybovalo se mezi 30 a 41 USD/MWh. V roce 2023 se pohyboval mezi 24 USD/MWh a 96 USD/MWh. I přes tento nárůst je LCOE stále nejnižší ze všech srovnatelných možností. Plynové peakingové náklady se pohybují mezi 115 a 221 dolary za megawatthodinu, jaderné mezi 141 a 221 dolary za megawatthodinu, uhelné mezi 68 a 166 dolary za megawatthodinu a kombinovaný plynový cyklus mezi 39 a 101 dolary za megawatthodinu, jak uvádí společnost Lazard.

Srovnání LCOE ( Levelized Cost of Energy ) pro solární energii a další.

Co tedy znamená tato hodnota LCOE?

Znamená to, že plynové a uhelné elektrárny si musí za elektřinu účtovat více než solární a větrné farmy, aby dosáhly zisku.

Náklady na plynové, uhelné nebo jaderné palivo, stejně jako náklady na provoz a údržbu (O&M), jsou důležitými faktory určujícími celkové náklady tradičních elektráren na fosilní paliva a jaderných elektráren. Systémy obnovitelných zdrojů energie poskytují kromě úspory peněz za benzín také nižší náklady na provoz a údržbu. Systémy obnovitelné energie nemají žádné fixní náklady, protože slunce a vítr jsou zdarma. Náklady na údržbu solárních panelů se v posledních letech snížily v důsledku vývoje spolehlivosti střídačů, technologie dálkového monitorování a čistších solárních panelů.

Náklady na ropu a benzin vzrostly v důsledku současné energetické krize, což činí obnovitelné zdroje energie ještě konkurenceschopnějšími z hlediska LCOE. Vyrovnané náklady na energii (LCOE) u elektráren na fosilní paliva vzrostly, zatímco LCOE u obnovitelných zdrojů energie zůstaly na stejné úrovni. V důsledku toho mají výrobci energie z obnovitelných zdrojů větší prospěch z rostoucích sazeb za elektřinu než výrobci energie z fosilních paliv, kteří musí rovněž počítat s rostoucími náklady na palivo.

Celkově lze říci, že vyrovnané náklady na elektřinu (LCOE) slouží jako klíčový ukazatel pro vyhodnocení finanční proveditelnosti fotovoltaického (FV) systému a posouzení efektivní integrace jeho jednotlivých součástí. Nicméně omezení vyrovnaných nákladů na elektřinu (LCOE) vyžadují opatrnost při spoléhání se pouze na tuto metriku pro investiční rozhodování.

Od roku 2008 se společnost Maysun Solar zaměřuje na výrobu prvotřídních fotovoltaických modulů. Vyberte si z naší rozsáhlé nabídky solárních panelů, které využívají technologie polovičního řezu, MBB, IBC a Shingled v celočerném provedení, s černým rámem, stříbrné a skleněné povrchové úpravě. Tyto panely poskytují výjimečný výkon a módní design, který snadno zapadne do každé budovy. V několika zemích má společnost Maysun Solar vybudované kanceláře, sklady a trvalá partnerství se špičkovými montážními firmami. Pokud máte jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky nebo chcete získat nejnovější nabídky modulů, kontaktujte nás. Rádi vám pomůžeme.

Odkaz:

Solarity. (2022, April 7).What does LCOE mean? Solarity.

Kanellakopoulou, M. (2022). Levelised Cost of Energy (LCOE) – An overview. Pexapark.

Santos, B. (2023, April 14). Average solar LCOE increases for first time this year. Pv Magazine International.

Rodríguez, L. (2022, August 17). What is LCOE and why is it important?

Doporučený článek:

Jasná inovace: solární panely s průhlednou zadní vrstvou
Fotovoltaické titulky dnes  30. srpen 2023