Potenciální rizika požáru spojená s výrobou fotovoltaické energie a opatření pro prevenci a reakci na ně

· o solárních panelech,Novinky Společnosti Maysun

Obsah

1. Úvod

2. Alarmující případy požárů solárních panelů

3. Příčiny požárů solárních panelů

4. Opatření k prevenci a reakci pro uživatele solární energie

5. Závěr

Úvod

I když je solární energetika čistým, bezpečným a ekologicky šetrným způsobem výroby elektřiny, který v posledních letech rapidně vzrostl a je široce využíván, stejně jako veškerá elektrická zařízení, i solární elektrárny mají určitá rizika požárů. Tato potenciální nebezpečí mohou pocházet z poruch zařízení, problémů s elektrickým vedením, špatného počasí nebo nesprávného provozu. Jakmile dojde k požáru, způsobí nejen poškození zařízení, ale může také vést k nehodám ohrožujícím životy a majetek, což vážně ovlivňuje stabilní provoz solárního energetického systému. Proto je časné identifikování a efektivní reakce na požární nebezpečí klíčové pro zajištění bezpečného provozu solárních elektráren.

 

Alarmující případy požárů solárních panelů

Fotovoltaický požár v Neermooru.

V dubnu 2024 vypukl požár v kontejneru ukládajícím lithium-iontové baterie v Neermooru. Podle zpráv se hasiči dostali na místo a zatímco byl pozorován pouze lehký kouř, v okamžiku otevření kontejneru došlo k explozi s plamenem. Hasičům a policii trvalo téměř deset hodin, než požár uhasili. Nedaleká dálnice byla několik hodin zcela uzavřena. Policisté původně odhadli škody na asi 500 000 eurech. I když příčina požáru zatím není objasněna, spekuluje se, že jedním z trigerů byla tepelná únava, jev, který může být způsoben fyzikálními a chemickými reakcemi uvnitř baterie, které mohou vést k nadměrné produkci tepla a plynů, což může vést k požáru nebo explozi, jakmile je překročena stabilizovaná teplotní oblast.

Požáry fotovoltaických elektráren ve Velké Británii

V únoru 2024 utrpěla 70 milionů liber komerční skladiště v Peterborough, Velká Británie, požár na střeše způsobený elektrickou závadou, která zapříčinila zapálení solárních panelů na střeše.

Fotovoltaický požár na italské kuřecí farmě.

V srpnu 2023 vypukl na fotovoltaické farmě na vejce v Itálii požár, při kterém zahynulo více než 20 000 nosnic v hale. K příčině požáru místní hasičský sbor uvedl: "Požár byl pravděpodobně způsoben fotovoltaickým systémem, který spálil více než 1 500 metrů čtverečních tepelných štítů a produkoval velké množství kouře, což vedlo k udušení desítek tisíc nosnic v hale."

Požár fotovoltaické elektrárny v továrně v Sydney

V říjnu 2022 utrpěla farmaceutická továrna v západním Sydney v Austrálii obrovské škody na majetku, když solární panely na střeše továrny vzplály a zničily miliony dolarů zařízení.

 

Příčiny požárů solárních panelů

Požáry solárních panelů nezpůsobují pouze škody na majetku, ale také představují rizika pro zranění a znečištění životního prostředí. Proto je při požárech solárních panelů nezbytné důkladně porozumět jejich příčinám.

Poruchy zařízení

Jádrem zařízení ve slunečních elektrárnách jsou solární panely, měniče a kabely. Během dlouhodobého provozu se tyto komponenty mohou setkat s různými problémy, jako jsou poškození, stárnutí nebo uvolnění, což může vést k zkratům obvodů, obloukům a dalším poruchám, jež mohou způsobit požáry. Statistická data ukazují, že více než 80 % požárů je způsobeno poruchami na stejnosměrné straně solárních systémů. Zajištění normálního provozu zařízení solárního systému je tedy klíčové, protože to ovlivňuje nejen účinnost a spolehlivost systému, ale také bezpečnost života a majetku.

Volný spoj elektrického vedení, přetížení nebo zkrat

Pokud se zátěž v solárním systému překročí jeho kapacitu nebo pokud v obvodu dochází k volným spojům nebo zkratům, může to vést k nadměrnému proudu, což způsobuje požáry. V solárních systémech, pokud jsou komponenty nebo obvody špatně navrženy, jako je nedostatečné zohlednění variací zátěže, špatné zapojení nebo materiálové vady, může to vést k nadměrnému proudu během provozu systému, abnormálnímu ohřevu komponentů, snížené izolační pevnosti a potenciálním rizikům samovznícení, což nakonec způsobuje požáry.

Nesprávná instalace

Nesprávná instalace je dalším významným faktorem přispívajícím k požárům solárních panelů. Během instalace, pokud instalatéři nemají profesionální znalosti nebo jednají nesprávně, mohou vzniknout problémy jako nesprávná zapojení komponent, přetahování kabelů nebo špatná uzemnění, což může vést k abnormálnímu provozu systému a požárům. Navíc jsou i návrhové chyby potenciálním nebezpečím, jako je nesprávná umístění instalace, nestabilní nosné konstrukce nebo neúmyslné návrhy distribučních systémů, což může v průběhu provozu systému způsobit elektrické poruchy, zvyšující tak riziko požárů. Profesionální návrh, konstrukce a instalace jsou proto nezbytné k minimalizaci zbytečných bezpečnostních rizik a zajištění bezpečného provozu solárních systémů.

Externí faktory

Provoz solárních panelů v bouřlivém počasí

Efekt horkého místa

Během provozu solárních panelů, pokud je povrch pokrytý ptáčími trusem, blátem, listím nebo silným prachem, tyto překážky brání slunečnímu světlu, což způsobuje lokální místa pod překážkou s vyššími teplotami, tvořící takzvaný "efekt horkého místa". V takových případech je teplota v lokální oblasti výrazně vyšší než v ostatních oblastech, což způsobuje nadměrný tlak na solárním panelu v dané oblasti. To nejen ovlivňuje normální účinnost výroby energie solárního panelu, ale může také představovat bezpečnostní rizika. V extrémních případech mohou vysoké teploty v lokálních oblastech dokonce vést k požárům, což představuje vážné ohrožení bezpečnosti personálu a majetku. Pravidelné čištění povrchu solárních panelů pro udržení jejich čistoty je proto důležitým opatřením k prevenci "efektu horkého místa" a snížení rizika požárů.

Opatření k prevenci a reakci pro uživatele solární energie

Správná a profesionální instalace solárních panelů

Správná a profesionální instalace solární panelů je prvním krokem k prevenci požárů. Během instalace je nutné určit konkrétní plány instalace podle konkrétního prostředí instalace, aby se maximalizovalo využití solárních energetických zdrojů a zároveň se zabránilo požárním nebezpečím způsobeným nesprávnou instalací. Například správné připojení modulů k bateriím, měničům a dalším elektrickým komponentům je rovněž klíčové. Přesné elektrické závody mohou účinně snížit riziko požárů způsobených špatným kontaktem nebo zkraty.

Pravidelná kontrola a údržba solárních panelů

Pravidelná kontrola vzhledu a provozního stavu solárních panelů je klíčová pro včasné identifikování a řešení potenciálních bezpečnostních rizik. To zahrnuje kontrolu poškozených komponent, uvolněných konektorů nebo nahromaděného nečistoty a jejich včasné výměny nebo čištění podle potřeby. Dále jsou nezbytné pravidelné kontroly stavu uzemnění systému, aby se zajistilo, že uzemňovací systém je neporušený a účinný. Údržba solárních panelů zajistí, že zůstanou v optimálním pracovním stavu a minimalizuje tak riziko požárů na maximum. Proto jsou pravidelné kontroly a údržba solárních panelů účinnými opatřeními k prevenci požárů solárních panelů a poskytují základní ochranu pro bezpečný a spolehlivý provoz zdrojů obnovitelné energie.

Vybavení kompletním hasicím systémem

Nastavení hasicích pásů kolem solárních systémů, instalace hasicích zařízení (jako jsou hasicí přístroje, hasicí čerpadla apod., pro včasný boj s požáry při jejich vzniku), vytvoření bezpečnostních průchodů (vytvoření bezpečnostních průchodů kolem solárních systémů pro snadný přístup a výjezd požárních vozidel a záchranného personálu) a další bezpečnostní opatření mohou také efektivně snížit pravděpodobnost požárů solárního systému. Nepřehlížejte pravidelnou kontrolu stavu hasicích přístrojů a zajistěte, že jsou funkční.

 

Závěr

V reakci na jev požárů solárních elektráren, mimo standardizaci návrhu systému a instalace, přísnou kontrolu kvality výrobků atd., lze pravděpodobnost požárů solárních elektráren výrazně snížit pomocí určitých technických prostředků a vybavení. Volba správných produktů může snížit pravděpodobnost požárů solární elektrárny.

Solární panely HJT od Maysun Solar nejen poskytují vynikající účinnost článků a stabilitu, ale také mají vynikající odolnost proti požáru a byly certifikovány německým TUV, poskytují tak komplexní záruku pro váš solární projekt.

Od roku 2008 se Maysun Solar specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů. Naše široká škála solárních panelů jako jsou IBC, HJT, TOPCon solární panely a balkónová solární elektrárna využívá pokročilou technologii pro excelentní výkon a zaručenou kvalitu. Maysun Solar úspěšně zřídil kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalatéry v mnoha zemích! Pro nejnovější nabídky solárních panelů nebo jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky nás kontaktujte. Rádi vám poskytneme naše služby. Naše produkty vám mohou poskytnout bezpečnou záruku.

 

Odkaz:

natürlichzukunft, r. (2024b, april 15). solaranlage brandgefährlich? was die feuerwehr rät.... natürlichzukunft. https://www.erdgas-suedwest.de/natuerlichzukunft/solaranlage-brandgefahrlich-was-die-feuerwehr-rat/

sfpe europe digital issue 21 - investigation of the effects of photovoltaic (pv) system component aging on fire properties for residential rooftop applications. (n.d.). higher logic, llc. https://www.sfpe.org/publications/periodicals/sfpeeuropedigital/sfpeeurope21/europeissue21feature5

enkhardt, s. (2024, may 8). ursache für großbrand von batterien in neermoor noch unklar. pv magazine deutschland. https://www.pv-magazine.de/2024/05/08/ursache-fuer-grossbrand-von-batterien-in-neermoor-noch-unklar/

brandgefahr durch solaranlagen? (2023, october 26). solaranlage ratgeber. https://www.solaranlage-ratgeber.de/photovoltaik/photovoltaik-installation/brandgefahr

 

Může se vám také líbit: