Průlomové novinky v oblasti fotovoltaiky (říjen 2023)

· Průmyslové Novinky,Novinky Společnosti Maysun

Úvod:

V neustále se vyvíjejícím technologickém prostředí čekají průmysl fotovoltaické energie vzrušující změny. Tento článek pokryje řadu témat, včetně vedoucích průmyslových technologií, aktualizací fotovoltaické politiky a dopadu aktuálních mezinárodních událostí na fotovoltaický průmysl.

Obsah:

  1. Rakousko zruší daň z přidané hodnoty na fotovoltaické systémy do 35 kilowattů v roce 2024
  2. Dopad palestinsko-izraelského konfliktu na fotovoltaický průmysl
  3. Pozoruhodný nárůst o 26,5% během jediného dne! Rozšiřování konsolidace v průmyslu perovskitu
  4. Tesla, může být nabíjena solární energií
  5. Probíhající debata o cestách fotovoltaických článků: Je TBC správnou cestou vpřed?

Rakousko zruší daň z přidané hodnoty na fotovoltaické systémy do 35 kilowattů v roce 2024

Rakouské fotovoltaické firmy vítají rozhodnutí vídeňské vlády zrušit daň z prodeje pro domácnosti s fotovoltaickými systémy od příštího roku. Německo již tento rok zavedlo nulovou sazbu daně.

Diskuse o tomto kroku probíhaly již delší dobu a nyní se staly skutečností: Rakousko od roku 2024 nebude na soukromé fotovoltaické systémy uvalovat daň z prodeje. Rakouská federální fotovoltaická asociace (PV) vítá toto vládní rozhodnutí, protože asociace dlouhodobě usilovala o snížení výroby elektřiny na nulu. Ministrka pro ochranu klimatu, Leonore Gewessler, oznámila tato opatření jako součást svého balíčku ekonomických podnětů.

Rakousko zruší daň z přidané hodnoty na fotovoltaické systémy do 35 kilowattů v roce 2024

Herbert Paierl, generální ředitel rakouských fotovoltaických společností, uvedl: "Jako asociace dlouho voláme po těchto opatřeních a těšíme se, že příští rok bude podporováno rozšíření maloměřítkové fotovoltaické výroby energie." To znamená, že motto "nulová daň z prodeje, nulová byrokracie" se konečně stane skutečností. Je to krok učiněný v pravý čas, protože průmysl v současnosti zažívá pokles poptávky po fotovoltaice. "Snížení byrokratických překážek to vyvažuje," poznamenal Paierl.

0% sazba daně z prodeje nabude účinnosti na začátku roku 2024 a bude se vztahovat na všechny fotovoltaické systémy s výkonem 35 kilowattů nebo méně, včetně komponentů a montáže. Jak vysvětlily rakouské fotovoltaické společnosti, tato opatření mají nahradit federální financování, které trvá dva roky. Jejím účelem je významně podporovat rozšíření fotovoltaické výroby energie tím, že se odstraní byrokratické překážky.

Dopad palestinsko-izraelského konfliktu na fotovoltaický průmysl

Dopad palestinsko-izraelského konfliktu na fotovoltaický průmysl

Dne 8. října 2023 došlo k významnému vývoji, kdy Palestinci vypustili do Izraele přibližně 3 500 raket, což vedlo k zničení mnoha PV elektráren. V nedávné aktualizaci izraelský ministr energetiky Katz oznámil, že Izrael krátkodobě pozastaví dodávky vody, paliva a elektřiny do pásma Gazy. Stávající konflikt mezi těmito dvěma národy přináší dalekosáhlé nepříznivé důsledky, které lze analyzovat z různých hledisek:

  1. Ekonomická nestabilita a klesající poptávka na trhu: Palestinsko-izraelský konflikt je nevyhnutelně spojen s ekonomickou nestabilitou a poklesem poptávky na trhu v obou postižených zemích. V dobách konfliktu mohou být významné zdroje a prostředky směrovány k vojenským potřebám, což vede k snížené poptávce po fotovoltaických (PV) produktech. Dále zničení infrastruktury, narušení dodavatelského řetězce a tržní smrštění v důsledku války představují překážky pro rozvoj PV průmyslu. Toto ovlivňuje do určité míry i export.
  2. Regionální důsledky: Konflikt vedl ke zničení a uzavření několika PV zařízení v obou zemích, čímž ovlivnil běžný provoz fotovoltaického průmyslu. Současně válka může odrazovat potenciální investory od angažování se ve fotovoltaických projektech v regionu, čímž dále brání růstu fotovoltaického průmyslu.
  3. Přerušení a nestabilita dodávky energie: Palestinsko-izraelský konflikt způsobuje přerušení a nestabilitu v dodávce energie. Během konfliktu se energetická zařízení stávají primárními cíli útoků, což vede k přerušení dodávky elektrické energie. Tato situace je škodlivá pro snahy o obnovu po válce.

Shrnutí, probíhající nepřátelství mezi Palestinou a Izraelem vrhá stín na PV průmysl, což vede k ekonomickým nejistotám, snížené poptávce na trhu, regionálním narušením a problémům s dodávkou energie. Tyto výzvy bude třeba řešit, aby se fotovoltaický průmysl mohl po konfliktu zotavit a prosperovat.

Pozoruhodný nárůst o 26,5% během jediného dne! Rozšiřující konsolidace v průmyslu perovskitu

V současné době je fotovoltaická krajina svědkem zemětřesné změny poháněné technologií kalcitu, která přitahuje významnou pozornost předních fotovoltaických společností.

Nedávno největší světový gigant v oblasti tenkovrstvé fotovoltaiky, First Solar Energy, dokončil značné převzetí významného hráče v technologii chalkogenidu, čímž vstoupil do sektoru chalkogenidu.

Odvážný krok globálního průmyslu tenkovrstvé technologie

Podle místního času provedla First Solar, největší světová společnost v oblasti tenkovrstvé fotovoltaiky, významné oznámení na svém oficiálním webu. Společnost odhalila svůj strategický záměr získat švédského lídra v technologii chalkogenidu, Evolar AB. Tímto krokem se snaží dále upevnit pozici First Solar jako globálního lídra v oblasti tenkovrstvé solární energie.

Celková hodnota transakce za akvizici First Solar dosahuje přibližně 80 milionů dolarů. Tato částka zahrnuje počáteční platbu 38 milionů dolarů po úspěšném dokončení akvizice a dalších 42 milionů dolarů, které budou vyplaceny, pokud Evolar AB dosáhne konkrétních technologických průlomů.

Tato zpráva měla ohromující dopad, což vedlo k pozoruhodnému nárůstu akcií First Solar o 26,48% během jediného dne - historického jednodenního zisku, který nebyl viděn téměř desetiletí. V důsledku toho akciová cena dosáhla historického maxima, což posunulo celkovou tržní hodnotu First Solar na 24,750 miliard dolarů (což odpovídá přibližně 172,2 miliardám RMB).

Tesla, může být nabíjena solární energií

Podle zprávy od Electrek, prominentního amerického média o nových energetických vozidlech, Tesla oficiálně zavedla službu ve Spojených státech a Kanadě, která umožňuje majitelům Tesla nabíjet jejich vozidla pomocí přebytečné solární energie generované z jejich solárních energetických systémů.

Elon Musk, vášnivý zastánce solární energie jako čistého energetického zdroje budoucnosti, nyní tuto vizi proměnil v čin tím, že využívá solární energii k napájení vozidel Tesla.

Aby mohli vlastníci Tesla využít této průlomové funkce, musí splnit určité hardwarové a softwarové požadavky současně:

  1. Vlastnictví vozidla Tesla.
  2. Aktualizace systému vozu na verzi 2023.26 nebo novější.
  3. Aktualizace Tesla Powerwall na verzi 23.12.10 nebo novější.
  4. Aktualizace aplikace Tesla na verzi 4.22.5 pro bezproblémovou koordinaci obou systémů.

Jakmile jsou tyto aktualizace dokončeny, mohou majitelé vozidel otevřít aplikaci Tesla a aktivovat funkci "Nabíjení na solární energii" (Charge On Solar), což jim umožní nastavit cenové limity a preferovaná místa nabíjení podle svých potřeb.

Tesla, může být nabíjena solární energií

Při nabíjení pomocí solární energie vozidlo neustále monitoruje průběh nabíjení v reálném čase a upravuje nabíjecí výkon každých 10 sekund podle potřeby. Uživatelé mohou také naplánovat konkrétní časy pro solární nabíjení.

Tesla stanovila některá klíčová omezení nabíjení:

  1. Pokud je aktuální úroveň energie vozidla pod prahem solárního posuvníku, použije kombinaci solárního a síťového nabíjení.
  2. Pokud však nabití vozidla překročí prah solárního posuvníku, automaticky přepne na použití pouze přebytečného solárního nabíjení a pokračuje, dokud není dosaženo nabíjecího limitu stanoveného majitelem.
  3. Protože solární a domácí zátěže se liší, mohou uživatelé zvýšit rychlost nabíjení nastavením nižšího nabíjecího limitu na požadovaný rozsah.

Tato funkce také nabízí aktivní plánování, které umožňuje uživatelům zastavit solární nabíjení v určený čas, pokud očekávají zvýšenou spotřebu energie. Využitím funkce Nabíjení na solární energii (Charge On Solar) mohou majitelé Tesla významně snížit své elektrické účty a zároveň uplatňovat udržitelné energetické postupy.

Probíhající debata o cestách fotovoltaických článků: Je cesta TBC správným směrem?

Dne 11. října 2023 TCL China Star (002129.SZ) reagovalo na dotaz Shenzhenské burzy ohledně vydání měnitelných dluhopisů a představilo komplexní pohled na vizi a strategické plánování společnosti pro budoucnost technologie fotovoltaických článků. Toto oznámení bylo v ničem nekrátké průlomem, výzvou k zavedeným představám o inovaci v rámci fotovoltaického průmyslu.

Podle předpovědí analytiků z PV InfoLink by do konce roku 2023 měla jmenovitá výrobní kapacita TOPCon překročit 600GW s podílem na trhu kolem 25%. V roce 2024 by se podíl TOPCon na trhu mohl dostat nad 60%. V současné době celý průmysl plánuje kombinovanou výrobní kapacitu přes 1000GW a konsenzus v průmyslu naznačuje, že TOPCon se stane hlavní technologickou cestou fotovoltaických článků v následujících 3-5 letech.

Určitý expert na technologii fotovoltaických článků, který byl interviewován portálem NE-SALON, zdůraznil, že články TBC představují fúzi technologií TOPCon a BC. Využívají strukturu s tunelováním a poly vrstvami pro pasivaci a významná část výrobního procesu je v souladu s TOPCon. To znamená, že existující výrobní linky navržené pro TOPCon mohou být pohodlně a prakticky modernizovány na TBC, což je ideální řešení vzhledem k významné stávající kapacitě článků TOPCon.

NE-SALON tvrdí, že budoucnost fotovoltaických článků spočívá v integraci technologie BC do stávajících výrobních kapacit PERC, TOPCon a HJT. Ať už jde o HPBC, TBC nebo HBC, není jisté, kdo se stane lídrem. Přesto je rozmanitost klíčová a každá technologická cesta má ve průmyslu své místo. TCL China Star na druhou stranu naznačuje, že není potřeba dělení a debaty o technologických cestách fotovoltaických článků. Všechny tyto technologie mají společný cíl – pomoci snížit LCOE (zúrovněnou cenu elektřiny) pro koncové uživatele v elektrárnách.

Probíhající debata o cestách fotovoltaických článků: Je cesta TBC správným směrem?

Reference:

Enkhardt, S. (2023) Österreich schafft 2024 Mehrwertsteuer auf Photovoltaik-Anlagen bis 35 Kilowatt.ab-https://www.pv-magazine.de/2023/10/17/oesterreich-schafft-2024-mehrwertsteuer-auf-photovoltaik-anlagen-bis-35-kilowatt-ab/.

The Impact of the Palestinian-Israeli Conflict on the Photovoltaic Industry.https://mp.weixin.qq.com/s/-64sHul3sgr17go2w0ipJQ

A Remarkable 26.5% Surge in a Single Day! Expanding the consolidation in the perovskite industry.https://solar.ofweek.com/2023-05/ART-260019-12000-30596840.html

Tesla, can be charged by solar energy.https://solar.ofweek.com/2023-07/ART-260009-8420-30603837.html

The Ongoing Debate in Photovoltaic Cell Pathways: Is TBC the Way Forward? https://solar.ofweek.com/2023-10/ART-260018-8420-30613913.html

Možná vás také bude zajímat:

Solární měniče: co byste měli vědět
Udržujte solární fotovoltaický systém: Pochopte očekávanou životnost solárních panelů
Průvodce výběrem solárních panelů: maximalizace výkonu