V Evropě se často objevují komunity obnovitelné energie

Tvůrci politik z celé EU a Spojeného království prosazují vytváření více společenství pro obnovitelné zdroje energie (REC), protože evropské země plní své závazky k Pařížské dohodě. Odborníci odhadují, že v celé severozápadní Evropě nyní existuje více než 10 000 komunitních energetických sdružení, zejména v Německu, Dánsku, Belgii, Nizozemsku a Spojeném království. Členové investují své vlastní peníze do solární energie, větrné energie, malých vodních elektráren, bioenergie a dokonce i elektráren na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny (klasifikace obnovitelné energie); Španělsko a Itálie v jižní Evropě zahájily své první demonstrační komunity.

broken image

Německo

Slavná komunita obnovitelných zdrojů energie v Německu se nachází v Wildpoldsried, malém městě v Bavorsku v jižním Německu. Před dvaceti lety byl Wildpoldsried jen opravdovým „malým městem". Obyvatelé zde byli především pastevci. Nedostatek pracovních příležitostí způsobil, že odsud odcházelo mnoho mladých lidí. Shluk budov pokrytých solární fotovoltaikou dnes dělá z města nejúspěšnější město obnovitelné energie v Německu. Město využívá zařízení na výrobu větrné energie, solární energie a zařízení na výrobu energie z biomasy k výrobě 43 milionů kWh elektřiny, přičemž celková elektřina potřebná pro dopravu a život místních obyvatel je pouze 6,2 milionů kWh – množství vyrobené energie odpovídá její spotřebě 7 krát!
Další je Heilbronn, staré středověké tržní město na řece Neckar na jihozápadě, kde solární panely zdobí střechy domů, školek a škol, obecní budovy a tovární haly ve městě se 126 000 obyvateli. Energie komunity Heilbronnu Jedno z 900 komunitních energetických družstev v Německu, která prodávají obnovitelnou energii německým domácnostem nebo podnikům, městským družstvům a dalším kolektivně vlastněným čistým energiím tvoří asi jednu třetinu kombinovaného výkonu Heilbronnu Jedna domácnost dodává elektřinu.

broken image

Itálie

První italská komunita pro sdílení obnovitelné energie se nachází v malém městě zvaném Magliano Alpi v severozápadním regionu Piemontu. Tato komunita sdílení využívá solární energii jako hlavní způsob výroby energie. Spoléhá na veřejné finance, aby vytvořila síť na výrobu solární energie, která by pokryla polovinu Energetické potřeby obyvatel, konečným cílem je, aby celé město bylo pokryto čistou elektřinou. Vzhledem k malé velikosti města, malému počtu obyvatel a nízké hustotě zástavby se Magliano Alpi stalo první volbou pro italskou demonstrační komunitu pro sdílení obnovitelné energie. Inteligentní měřiče a opt-in řídicí systémy budou instalovány v budovách po celém městě a bude vytvořena platforma řízení dopravy pro sledování spotřeby energie v budovách.

broken image

Francie

Projekt SerenyCalas sdružuje největší komunitu obnovitelné energie ve Francii s více než stovkou účastníků včetně místních obyvatel a odborníků. První solární elektrárna projektu, vedená společností SerenySun Energies, umožní školní skupině Petit Lac v Cabriès-Calas využívat zelenou a místní energii. S 1200 metry čtverečními fotovoltaických panelů vyrobí elektrárna 282 MWh elektřiny ročně, což odpovídá roční spotřebě elektřiny 70 domácností.

broken image

Švédsko

V roce 2001 začal starosta Ilmar z Malmö budovat ekologicky šetrnou demonstrační oblast na základně staré loděnice a nyní byla vybudována světoznámá komunita „City of Tomorrow“ (BoO1). Je to první švédská komunita s nulovými emisemi uhlíku a největší městský bytový komplex na světě poháněný 100% obnovitelnými zdroji energie. Komunita se rozkládá na ploše asi 30 hektarů, pojme 1000 domácností a všichni dodavatelé energie využívají obnovitelné zdroje energie.

broken image

Španělsko

První španělská komunita pro sdílení obnovitelné energie, Solmatch, byla spuštěna v červnu 2020. Tato komunita vybudovaná španělským energetickým gigantem Repsol se zavázala poskytovat zákazníkům 100% čistou elektřinu prostřednictvím solární energie, čímž poskytuje více praktických zkušeností s distribuovanou výrobou energie ve Španělsku.

broken image

Předefinování čisté elektřiny

Sdílení výroby energie z obnovitelných zdrojů je transformativní energetický model, který poskytuje nový koncept vlastní spotřeby a umožňuje koncovým skupinám spotřeby energie mít větší autonomii. Tento nový městský energetický model může nejen podpořit místní ekonomický rozvoj, ale také přispět k místnímu udržitelnému rozvoji a zúčastněné strany nemusí vynakládat žádné investice.
Pokud je komunita sdílení obnovitelné energie definována jako tržní segment, má nepochybně několik atributů trhu s potenciálem rozvoje, konkrétně obrovskou poptávku zákazníků, potenciál růstu rozsahu, dlouhodobou udržitelnost a dobrou návratnost kapitálu. Je zřejmé, že komunita sdílení obnovitelné energie nově definuje čistou elektřinu a jak podniky, tak jednotlivci mohou hrát klíčovou roli při zlepšování změny klimatu.

broken image

Společnost Maysun Solar se vždy zaměřovala na návrh a výrobu cenově výhodných modulových produktů. Nízký útlum, vysoká životnost a vysoká účinnost jsou vlastnosti našich produktů. Přátelé, kteří mají zájem, mohou (kontaktujte nás), aby se dozvěděli více.