Zpět na stránku

Výzkum a analýza celého řetězce fotovoltaického průmyslu v roce 2022

18. leden 2022

Fotovoltaický průmyslový řetězec: cenový rozdíl mezi upstream a downstream je vážný a cena fotovoltaického křemíkového materiálu zůstane v roce 2021 vysoká

 

Podle cenových údajů zveřejněných PV Infolink bude celková cena fotovoltaického průmyslového řetězce v roce 2021 vykazovat vzestupný trend, ale nárůsty cen v různých článcích jsou zcela odlišné. Od března 2021 se cena fotovoltaických křemíkových materiálů postupně zvyšovala a cena hutných materiálů vzrostla z 83 000 juanů/tunu na začátku roku na 230 000 juanů/tunu 29. prosince, což je nárůst o 177 %. Nárůst ceny solárního křemíkového waferu je na druhém místě, dosahuje 54%, zatímco nárůst cen solárních článků a fotovoltaických modulů ve stejném období je pouze 13. Nárůst ceny fotovoltaického křemíkového materiálu je samozřejmě vyšší než u ostatních článků.

 

Fotovoltaický křemíkový materiál: nabídka a poptávka zůstávají napjaté, ceny zůstávají vysoké

 

V současnosti mají plné plány na rozšíření výroby velcí výrobci fotovoltaického křemíku jako čínský GCL, Daqo atd. Očekává se, že do konce roku 2022 dosáhne globální kapacita výroby polysilikonu 1,319 milionu tun. Vzhledem k expanznímu cyklu a faktorům narůstající kapacity je však pro nové projekty obtížné plně zprovoznit v roce 2022. Podle zcela ideální situace s rozběhem se celosvětová efektivní výrobní kapacita v roce 2022 odhaduje na 900 000 tun. efektivní výrobní kapacita fotovoltaických křemíkových materiálů bude schopna podporovat monokrystal v roce 2022. Horní hranice kapacity PV waferu je asi 270 GW. Nicméně, vezmeme-li v úvahu aktuální nabídku fotovoltaických křemíkových materiálů a dopad výrobního rytmu, cena fotovoltaických křemíkových materiálů může zůstat vysoká i po uvolnění navazující poptávky.

 

Fotovoltaický křemíkový materiál: cenová výhoda vedoucího rozšíření výroby je zřejmá a očekává se, že výkon rychle poroste

 

Vzhledem k dlouhému expanznímu cyklu fotovoltaických křemíkových materiálů je obtížné plně realizovat plánovanou výrobní kapacitu na 22 let. Očekává se, že fotovoltaické křemíkové materiály si udrží těsnou rovnováhu během 22 let a prostor pro snížení ceny je omezený. . Čína Tongwei, Daqo a další lídři fotovoltaických křemíkových materiálů mají zároveň významnou nákladovou výhodu při rozšiřování výroby. Celkové náklady jsou o více než 20 % nižší než u výrobců druhé a třetí řady a náklady na novou výrobu V roce 2022 je fotovoltaický křemíkový materiál stále nedostatkový a uvolňování bude urychleno.

 

Solární destičky: plány výrobců na expanzi jsou plné a hrubé ziskové marže budou klesat

 

Podle neúplných statistik bude do konce roku 2021 celková výrobní kapacita výrobců fotovoltaických křemíkových plátků na trhu minimálně 350 GW a rozšířená výrobní kapacita se ten rok bude blížit 140 GW. Přestože výrobní kapacita fotovoltaických křemíkových plátků v roce 2021 bude výrazně vyšší než kapacita fotovoltaických křemíkových materiálů, v důsledku omezené nabídky fotovoltaických křemíkových materiálů a příjmů z výrobních zásob bude celková hrubá zisková marže odvětví fotovoltaických křemíkových plátků v roce 2021 být relativně vysoká. Nicméně v roce 2022, jak budou postupně uváděny do provozu nové projekty rozšíření fotovoltaických křemíkových waferů, se očekává, že výrobní kapacita křemíkových waferů do konce roku dosáhne 509 GW a její nabídka bude volnější než u křemíkových materiálů, a vysoký hrubý zisk klesne.

 

Solární články: Konkurenční prostředí je poměrně roztříštěné a propast mezi prvními a druhými výrobci se rychle zvětšuje

 

Současné konkurenční prostředí v odvětví solárních článků je poměrně rozptýlené. V roce 2020 bude celková výrobní kapacita společností CR5 činit 53 %. Přestože v posledních letech existuje trend koncentrace, koncentrace odvětví je stále nižší než v další články v průmyslovém řetězci. V roce 2021, ovlivněném tlakem na obou koncích upstreamu i downstreamu, ziskovost solárních článků klesne. Některé společnosti druhé a třetí úrovně mají nízké provozní sazby kvůli potížím při získávání solárních křemíkových plátků a některé společnosti se rozhodnou zastavit výrobu. Prvotřídní výrobci solárních článků mají relativně vysoké provozní rychlosti díky svým silným schopnostem řízení dodavatelského řetězce a cenovým výhodám, ale jejich celková ziskovost je stále nízká.

 

Fotovoltaické moduly: nová technologie slibuje další snížení nákladů na elektřinu

 

Jak se fotovoltaické moduly postupně přibližují k limitní velikosti 210 mm+, další zvětšování může vést k problémům, jako je zvýšená deformace fotovoltaických modulů během testování mechanického zatížení, snížená odolnost vůči extrémním teplotám a zvýšená obtížnost přepravy. Proto články typu N s vyšší konverzí Jsou vyvinuty limity účinnosti. Technologie se stává nezbytnou. Podle výpočtu systémové hodnoty a LCOE vydaného DNV GL, nezávislou autoritativní zkušební agenturou pro fotovoltaiku ve Spojených státech v únoru 2021, přičemž jako příklad si vezmeme projekt typické fotovoltaické elektrárny v Japonsku, kdy velikost fotovoltaických modulů zůstává nezměněna, zvýšení výkonu fotovoltaických modulů může účinně snížit náklady na BOS a LCOE. Mezi nimi u 210mm fotovoltaických modulů, kdy se výkon zvýší z 545 W na 600 W, se náklady na BOS a LCOE sníží o 0,7 a 0,5 procenta.

 

Invertor: Dodávky invertorů v Číně neustále rostou a očekává se, že podíl na zámořském trhu poroste

 

Podle statistik Generální celní správy Číny od roku 2017 do října 2021 vykazoval počet a hodnota čínského invertorového exportu trvalý růstový trend. Podle žebříčků celosvětových zásilek invertorů, které v průběhu let zveřejnil Wood Mackenzie, se čínský Huawei a Sungrow drží v první dvojce již řadu let. Od roku 2017 se přitom čínské společnosti hrnou do výrobců CR10. Invertoroví nováčci jako např. protože Neng Electric rychle dohánějí a v budoucnu existuje naděje na zvýšení podílu na zámořském trhu díky cenovým a cenovým výhodám.

 

Sklo: Poptávka po tenkém skle stále roste, těžit z toho budou kvalitní firmy

 

Podle statistik PV Infolink se míra penetrace bifaciálních fotovoltaických modulů v posledních letech rapidně zvýšila a podíl na trhu pravděpodobně v roce 2024 dosáhne poloviny. Vzhledem k tomu, že bifaciální fotovoltaické moduly často vyžadují lehčí a tenčí sklo, bude poptávka po tenkém skle v budoucnu nadále růst. Kromě toho, zatímco projekt velké základny a BIPV také zvyšují poptávku po skle, vyžadují, aby sklo bylo tenčí a propustnější pro světlo a zároveň může mít i výhody estetiky. Proto očekáváme Follett , Xinyi, Almaden atd., aby měli vysoce kvalitní výrobci s možnostmi zpracování ultratenkého skla z dlouhodobého hlediska těžit.

 

Lepicí fólie: Částice EVA mají dlouhý expanzní cyklus a zásoba je relativně krátká

 

Částice EVA pro fotovoltaiku jsou hlavní surovinou pro fotovoltaické filmy. Od září 2021 se kvůli dopadu duální kontroly spotřeby energie a politiky přidělování energie snížila provozní rychlost výrobců částic EVA, což vede k růstu ceny částic. ostře. Po říjnu 2021, jak postupně slábne dopad omezování elektřiny, cena částic EVA začíná klesat. Fotovoltaický EVA je hlavní surovinou pro výrobu fólií. V současné době je mohou dodávat v dávkách pouze tři společnosti v Číně, konkrétně Sierbang, Lianhong a Ningbo Formosa Plastics, a existují problémy, jako je dlouhý cyklus expanze výroby a vysoké výrobní bariéry. Od zahájení výroby po výrobu to obvykle trvá 3 roky. Odhaduje se, že pokud bude v roce 2022 instalováno 226 GW nové fotovoltaické kapacity a poměr kapacity bude 1,2, odpovídající poptávka po částicích EVA bude asi 1,083 milionu tun a očekává se, že výrobní kapacita částic EVA fotovoltaické kvality v roce 2022 1,0245 milionu t. Proto se odhaduje, že v roce 2022 zůstane částic EVA relativně málo.

 

Závorky: Projekt velké základny je spuštěn a míra pronikání závorek se zvýší

 

Sledovací držáky se používají hlavně v centralizovaných pozemních elektrárnách.Ve srovnání s pevnými držáky mohou poskytnout určitý zisk z výroby energie, a tím zlepšit ziskovost systému výroby energie. Od roku 2015 se celosvětová míra penetrace sledovacích stentů rapidně zvýšila. Očekává se, že v roce 2022 bude trh tvořit asi 53 % a velikost trhu dosáhne 3,156 miliardy amerických dolarů. Míra penetrace sledovacích stentů na čínském trhu je však stále nízká.Podle statistik CPIA byla míra penetrace sledovacích stentů v Číně v roce 2019 pouze 16 % a do budoucna je stále velký prostor pro zlepšení. V rámci trendu rostoucích cen elektřiny budou majitelé za účelem získání většího zisku z výroby elektřiny méně citliví na cenu závorek, což pomůže sledovat nárůst míry penetrace závorek.

Fotovoltaický průmysl, který je neustále katalyzován politikami, vstoupil do zlaté stopy

 

Uhlíková neutralita se stala celosvětovým konsensem

 

V současnosti se zelený a nízkouhlíkový rozvoj stal celosvětovým konsensem. Podle statistik Energy and Climate Think Tank (ECIU) k říjnu 2021 navrhlo cíle uhlíkové neutrality 132 zemí a regionů po celém světě. Mezi nimi Surinam a Bhútán dosáhly uhlíkové neutrality, 13 zemí včetně Německa přijalo legislativu uhlíkové neutrality, EU a 3 další země navrhly legislativu a 53 zemí oficiálně oznámilo načasování uhlíkové neutrality.

 

Fotovoltaická výroba elektřiny je vysoce konkurenceschopná a je hlavní silou k dosažení uhlíkové neutrality

 

Obnovitelná energie zahrnuje především fotovoltaiku, větrnou energii, vodní energii, jadernou energii a biomasu, z nichž vodní energie a biomasa mají omezený rozvojový potenciál a jadernou energii nelze široce využívat z důvodu geografických a bezpečnostních faktorů. Mezi všemi druhy obnovitelných zdrojů energie má proto velký potenciál pouze fotovoltaická a větrná energie a jsou vhodné pro rozsáhlý rozvoj.

 

Celosvětově mnoho zemí vydalo pobídkové politiky pro různé obnovitelné zdroje energie včetně fotovoltaiky, zejména zahrnující tři typy: dotace cen elektřiny, kompenzace elektřiny a investiční dotace.Hlavním účelem je podpora výroby energie z obnovitelných zdrojů.

 

Krátkodobý výhled poptávky: Očekává se, že celosvětová nová instalovaná kapacita dosáhne v roce 2022 226 GW

 

Celkově se očekává, že nový instalovaný výkon fotovoltaiky ve světě dosáhne v roce 2022 226 GW, z čehož hlavní trhy jako Čína, Evropa a Spojené státy v roce 2022 výrazně porostou a další regiony s vysokým potenciálem jako např. Očekává se, že přírůstky přinesou také Indie a Blízký východ.