Úvod do certifikací solárních panelů (Průvodce 2023)

· Novinky Společnosti Maysun,Průmyslové Novinky

Obsah:

  1. Proč je testování a certifikace solárních panelů tak důležité?
  2. Jsou agentury odpovědné za stanovení norem pro certifikaci solárních panelů a pro testování a certifikaci stejné?
  3. Jaké jsou některé běžné certifikace solárních panelů?
  4. Jaké jsou přední testovací a certifikační agentury pro průmysl solárních panelů v Evropě?
  5. Budoucí trendy v certifikaci solárních panelů

Proč je testování a certifikace solárních panelů tak důležité?

Testování a certifikace solárních panelů jsou důležité z několika kritických důvodů:

Zajištění kvality a bezpečnosti: Testování a certifikace solárních panelů jsou nezbytné k zajištění toho, že tyto produkty splňují přísné normy kvality a bezpečnosti. Tímto způsobem je u spotřebitelů a podniků vzbuzena důvěra ve spolehlivost a bezpečnost jejich investice. Bezpečnost je mimořádně důležitá, protože solární panely vyrábějí elektřinu a čelí různým environmentálním výzvám, čímž se snižují rizika elektrických a požárních nebezpečí.

Ověření výkonu a dopad na životní prostředí: Testování solárních panelů ověřuje výkonnostní faktory, jako je účinnost, energetický výstup a odolnost, které jsou nezbytné pro efektivní a spolehlivé solární energetické systémy. Certifikace také zajišťují dodržování průmyslových, národních a mezinárodních předpisů a norem, což usnadňuje tržní přijetí a přístup k pobídkám. Spotřebitelům nabízí jistotu ohledně dlouhé životnosti solárních panelů navržených k provozu po dobu více než 25 let. Navíc certifikace podporují průmyslový výzkum, podněcují technologický pokrok a efektivitu, a také vedou spotřebitele ke šetrným volbám tím, že hodnotí environmentální udržitelnost.

Shrnutí, testování a certifikace solárních panelů zajišťují bezpečnost, kvalitu a výkon, podporují důvěru ve čisté zdroje energie a podporují růst odvětví solární energie.

Zajištění kvality a bezpečnosti

Jsou agentury odpovědné za stanovení norem pro certifikaci solárních panelů a za testování a certifikaci totožné?

Organizace, které stanovují průmyslové certifikační normy pro solární panely, a agentury pro testování a certifikaci, jsou obvykle samostatnými subjekty s odlišnými rolemi v certifikačním procesu.

Agentury pro stanovení certifikačních norem v oboru fotovoltaiky (PV): Jedná se o neziskové nebo vládní agentury, jako je IEC, ISO, UL a NREL, které jsou odpovědné za vytváření norem výkonu, bezpečnosti a kvality pro solární panely. Stanovují požadavky, které musí produkty splňovat, aby vyhovovaly globálním a domácím trhům. Jejich role spočívá ve vývoji norem, nikoli v testování. Kromě toho jsou CE a MCS velmi běžnými certifikačními normami pro obor fotovoltaiky. Značka CE (Conformité Européenne) je sebeoznámením výrobců, které uvádí, že jejich produkty splňují normy a předpisy Evropské unie (EU). MCS (Microgeneration Certification Scheme) je certifikační program založený ve Spojeném království, který zajišťuje kvalitu a výkon mikrogeneračních a obnovitelných energetických technologií.

Agentury pro testování a certifikaci: Jsou to nezávislé laboratoře nebo agentury, jako jsou TÜV SÜD, TÜV NORD, TÜV Rheinland, ECM a Intertek, které jsou oprávněny testovat a potvrzovat soulad solárních panelů s konkrétními normami a předpisy. Provádějí testy výkonu, bezpečnosti a kvality.

Jsou agentury odpovědné za stanovení norem pro certifikaci solárních panelů a za testování a certifikaci totožné

Jaké jsou některé běžné certifikace solárních panelů?

Běžnými typy norem a certifikací solárních panelů v Evropě jsou: IEC, CE, UL, ISO, MCS a UL.

1. IEC: Mezinárodní elektrotechnická komise

Mezinárodní elektrotechnická komise (IEC) je nezisková organizace, která stanovuje globální normy pro elektronická zařízení, včetně fotovoltaických (PV) panelů. Je důležité poznamenat, že IEC neprovádí testování ani certifikaci panelů samotných; spíše stanoví normy, které mají být dodržovány jinými testovacími zařízeními.

(1) IEC 61215: Normy pro krystalické křemíkové pozemní PV moduly

IEC 61215 je základní testovací normou pro rezidenční solární panely. Dodržování norem IEC 61215 znamená, že solární panelový modul úspěšně prošel různými zátěžovými testy a prokazuje vysokou kvalitu, výkon a bezpečnost.

Normy IEC 61215 jsou aplikovatelné na oba typy PV modulů, monokrystalické i polykrystalické, které jsou nejrozšířenějším typem solárních panelů. Pro různé solární elektrické technologie, jako jsou tenkofilmové solární produkty, stanovila IEC odlišné testovací normy (např. IEC 61646).

Solární panely splňující normy IEC 61215 podstupují komplexní testování, včetně, ale nejen:

  1. Hodnocení elektrických charakteristik (vlhký únikový proud, izolační odpor)
  2. Mechanické zatěžovací zkoušky (vítr a sníh)
  3. Klimatické zkoušky (horká místa, expozice UV záření, vlhko-mraz, vlhké teplo, dopad kroup, venkovní expozice)
  4. Navíc testy IEC 61215 pomáhají určit výkonnostní metriky panelu za standardních testovacích podmínek (STC), které zahrnují teplotní koeficient, napětí v otevřeném okruhu a maximální výstupní výkon.

Jaké jsou standardní testovací podmínky (STC)?

Hodnocení výkonu solárních panelů probíhá v kontrolovaných laboratorních podmínkách označovaných jako standardní testovací podmínky (STC). STC má standardní podmínku: standardní testovací podmínky vzdušná teplota 25 stupňů, atmosférická hmotnost AM1,5, 1000W/m2. Jelikož tyto podmínky zůstávají v celém průmyslu stejné, umožňují srovnání výkonnostních metrik, včetně výkonového hodnocení, účinnosti modulu, optimálního napětí a dalších, mezi různými solárními panely.

(2) IEC 61730: Norma pro bezpečnost PV modulů

Podobně jako u jakéhokoli elektronického zařízení, i solární panely představují riziko elektrického úrazu, pokud nejsou řádně konstruovány. IEC 61730 se zabývá bezpečnostními aspekty solárních panelů, zahrnuje hodnocení konstrukce modulů a testovací požadavky na hodnocení elektrické, mechanické, tepelné a požární bezpečnosti. PV moduly, které úspěšně prošly testy IEC 61730, vykazují nízké riziko těchto typů nebezpečí.

(3) IEC 62716: Testování odolnosti proti amoniaku u fotovoltaických (PV) modulů

Pro jednotlivce žijící poblíž farem nebo zemědělských oblastí je IEC 62716 zásadní pro hodnocení odolnosti modulu vůči expozici amoniaku. Zatímco většina uživatelů nemůže narazit na vysoké koncentrace amoniaku ve vztahu k jejich PV modulům, ti, kteří instalují solární panelové systémy v blízkosti farem a chovů dobytka, by měli být znepokojeni. Korozní účinky amoniaku mohou urychlit degradaci panelu, což vede ke snížení produkce elektrické energie během životnosti systému.

(4) IEC 61701: Testování odolnosti proti solné mlze

Pro ty, kteří mají to štěstí, že instalují solární panely na pobřežních místech, je vhodné zkontrolovat, zda panely úspěšně prošly testy IEC 61701. Tyto testy zahrnují vystavení panelů kontrolovaným solným sprejům. Po spreji kontrolují testující moduly z hlediska fyzických poškození, jako je koroze nebo delaminace, a hodnotí jejich elektrický výstup a celkový výkon. Panely splňující požadavky testování IEC 61701 jsou vhodnou volbou pro solární panelové systémy na pobřeží nebo ty poblíž silnic, kde jsou během zimy vysoké solné hladiny.

(5) IEC 60068-2-68: Testování odolnosti proti vanoucímu písku

Některé solární panely podstupují testy IEC 60068-2-68, aby vyhodnotily svou odolnost v písečných pouštních prostředích. Častá expozice abrazivnímu písku může časem vést k fyzickým nebo mechanickým vadám. Pokud tedy plánujete instalovat solární panely v oblasti náchylné k písečným nebo prachovým bouřím, doporučuje se vybrat panely, které tyto testy úspěšně prošly, aby se zvýšila odolnost vašeho systému.

Maysun Solar podrobuje výrobní proces pravidelným kontrolám externími agenturami jako TUV a SGS. Naše výrobní linky jsou automatizované a toto je realizováno po celý proces, včetně kontroly kvality komponentů, stejně jako kontroly kvality během a po výrobě. Všechny sklo-skleněné a jednosklené solární panely od společnosti Maysun Solar úspěšně prošly testováním norem pro krystalické křemíkové pozemní PV moduly, testováním norem pro bezpečnost PV modulů, testováním odolnosti proti solné mlze a testováním odolnosti proti amoniaku, a získali jsme příslušná certifikace.

Zajištění Kvality

2.CE (Conformité Européenne)

Označení Conformité Européenne (CE) je připojeno k výrobkům, aby potvrdilo soulad s předpisy stanovenými Evropskou unií, a slouží jako osvědčení o autentizaci. V současném kontextu je aplikovatelná geografická oblast Evropský hospodářský prostor (EEA), který zahrnuje nejen 28 členských států Evropské unie (EU), ale také Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko a Turecko. Značka CE znamená, že byl výrobek vyroben v souladu s požadavky EU na bezpečnost, zdraví a životní prostředí.

Certifikace CE (Conformité Européenne) ve solárním panelovém průmyslu je povinnou certifikací pro evropský trh, aplikovatelnou na solární panely a jejich související komponenty a příslušenství. Tato certifikace zajišťuje, že výrobky splňují evropské předpisy a bezpečnostní normy, což jim umožňuje být legálně prodávány a obíhat na evropském trhu. Pro distribuci vašich solárních výrobků na evropském trhu je získání označení CE naprostou nutností. Výrobci jsou povinni podstoupit řadu testů a hodnocení, včetně elektrického výkonu, mechanického výkonu, odolnosti vůči ohni a odolnosti vůči povětrnostním vlivům, aby zajistili výkon a bezpečnost výrobku. Solární panely, které získaly certifikaci CE, mohou nést značku CE, což naznačuje jejich soulad a zjednodušuje proces vstupu na evropský trh. Tato certifikace přispívá ke zvýšení konkurenceschopnosti výrobků a poskytuje ujištění o legalitě a bezpečnosti pro uživatele, čímž podporuje rozšířené přijetí solárních panelů na evropském trhu. Všechny solární panely Maysun (včetně různých velikostí článků, jako jsou 166mm, 182mm, 210mm série) jsou v souladu s CE. Níže jsou uvedeny získané certifikáty CE:

CE (Conformité Européenne)

3.ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci)

Pokud jde o certifikaci ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci), jedná se o mezinárodně uznávaný certifikační standard, který je často využíván v průmyslu fotovoltaických (PV) panelů. Výrobci využívají certifikaci ISO k prokázání souladu s řadou standardů kvality a životního prostředí pro své solární panely. Normy ISO jsou globálně použitelné a zahrnují různé oblasti, včetně řízení kvality, řízení životního prostředí a bezpečnosti potravin. To umožňuje výrobcům vybrat konkrétní normy ISO relevantní pro fotovoltaické výrobky, aby zlepšili kvalitu výrobků, udržitelnost a ekologickou šetrnost.

Typicky je certifikace ISO vydávána nezávislými třetími stranami, které testují a certifikují, což zajišťuje objektivitu a věrohodnost certifikace. Ve fotovoltaickém průmyslu, například, se norma ISO 9001 zaměřuje na systémy řízení kvality a norma ISO 14001 řeší systémy řízení životního prostředí. Získání certifikace ISO pomáhá výrobcům zvyšovat konkurenceschopnost svých výrobků na mezinárodním trhu a zároveň vyjadřuje závazek kvality výrobku a udržitelnosti životního prostředí spotřebitelům. Proto je certifikace ISO v průmyslu fotovoltaických panelů široce přijímána, aby se zajistilo, že solární panely splňují mezinárodní normy pro kvalitu, výkon a dodržování environmentálních předpisů.

4.MCS (Certifikační schéma mikrogenerace)

MCS je certifikační program solárních panelů ve Velké Británii, ale rozšiřuje se i na jiné systémy mikrogenerace, jako jsou větrné turbíny, tepelná čerpadla a biomasy. Cílem tohoto certifikačního programu je zajistit, že tyto technologie obnovitelné energie splňují specifické normy kvality a výkonu na britském trhu. Je součástí podpory britské vlády pro rozvoj obnovitelné energie, s cílem zvýšit bezpečnost a udržitelnost těchto technologií.

Certifikace MCS vyžaduje, aby výrobci a instalatéři dodržovali konkrétní normy související s výkonem, udržitelností, elektrickou bezpečností a kompatibilitou s britskou elektrickou sítí. K získání certifikace MCS musí solární panely a jiné systémy mikrogenerace projít hodnocením a kontrolou nezávislými třetími stranami, které testují a certifikují, čímž se zajišťuje nezávislost a spolehlivost certifikace.

Význam tohoto certifikačního programu spočívá ve skutečnosti, že certifikace MCS je předpokladem pro vstup těchto technologií na britský trh, což poskytuje spotřebitelům jistotu, že systémy, které si kupují, splňují vysoké normy kvality. To pomáhá podporovat rozšířené přijetí obnovitelné energie a podporuje růst čistého energetického průmyslu ve Velké Británii.

5.UL: Underwriters Laboratories

UL, neboli Underwriters Laboratories, je globální organizace pro certifikaci bezpečnosti se sídlem ve Spojených státech. Nabízí služby testování a certifikace pro různé výrobky, včetně elektrických spotřebičů, průmyslového vybavení a plastových materiálů. Certifikace UL, jako jsou UL 1703 a UL 61730, jsou široce uznávány mezinárodně, včetně Evropy, a používají se k ověření elektrického a bezpečnostního výkonu solárních panelů.

(1) UL 1703: Standard bezpečnosti a výkonu

UL 1703 je standardní průmyslová certifikace, která zajišťuje bezpečnost a výkon solárních panelů. Panely s certifikací UL 1703 prochází klimatickými, stárnoucími a bezpečnostními testy, aby splnily požadavky na mechanické zatížení, odolnost vůči ohni a elektrická nebezpečí. Často je nalezena spolu s IEC 61730 na specifikačních listech solárních panelů, přičemž UL 1703 je vyžadována pro severoamerické trhy a IEC 61730 je uznávána globálně.

(2) UL 61730: Komplexní bezpečnostní kvalifikace

UL 61730 kombinuje standardy UL 1703 a IEC 61730 a nabízí komplexní přístup k mezinárodní certifikaci bezpečnosti a výkonu pro moduly solárních panelů. Tato certifikace se stává častější a nákladově efektivnější pro výrobce, zefektivňuje proces testování, snižuje počet požadovaných vzorků panelů a snižuje čas a náklady na testování pro ty, kteří plánují prodej jak v Severní Americe, tak na mezinárodních trzích.

Které jsou přední evropské testovací a certifikační agentury v oboru fotovoltaiky?

V Evropě jsou hlavními testovacími a certifikačními agenturami pro solární panely TÜV SÜD, TÜV NORD, TÜV Rheinland, SGS, ECM a Intertek. Následuje podrobná úvod do TÜV a SGS:

TÜV (Technická inspekční asociace)

TÜV (německy: Technischer Überwachungsverein, anglicky: Technical Inspection Association), přeloženo jako Německá technická inspekční asociace, je neoficiální organizací v Německu specializující se na inspekci bezpečnosti výrobků a environmentální bezpečnosti. Její oblast působnosti zahrnuje inspekci továren, motorových vozidel, energetických zařízení, zábavních zařízení, vybavení a výrobků. Mnoho jejích nezávislých pobočných organizací je také odpovědných za konceptuální výzkum v oblastech energetiky a dopravy, řešení environmentálních problémů a standardní certifikace.

Předchůdce TÜV byl založen v roce 1866, původně se zaměřoval na bezpečnost veřejných prostor a pracovišť, zejména na bezpečnost zařízení, parních strojů a kotlů. Do roku 1870 již existovalo 43 regionálních TÜV a názvy jako TÜV SÜD, TÜV NORD, TÜV Rheinland a TÜV Thüringen pocházejí z různých regionů.

Po letech fúzí v současnosti existuje v Německu pět TÜV: TÜV SÜD, TÜV NORD, TÜV Rheinland, TÜV Thüringen a TÜV Saarland / SGS TÜV. Existuje také rakouský TÜV. Tyto organizace sdílejí stejnou ochrannou známku, ale působí nezávisle jako konkurenti. Založili „TÜV Markenverbund“ (TÜV Trademark Association) za účelem udržení pověsti ochranné známky. Největším z nich je skupina TÜV SÜD s více než 24 000 zaměstnanci na více než 1000 místech po celém světě. Jediným komerčně dostupným certifikačním orgánem, který tomu odpovídá, je SGS s více než 80 000 zaměstnanci.

TÜV zajišťuje kvalitu, spolehlivost a výkon systémů PV prostřednictvím řady služeb, včetně:

Testování a certifikace solárních panelů: Zahrnuje to stresové testy solárních panelů, opatření pro zajištění kvality a přidané hodnoty, jako jsou testy výnosu energie a moduly PV kontrolované kvality.

Hodnocení energetického hodnocení a výnosů pro solární panely: Tyto posouzení určují energetickou produkci solárních panelů a zohledňují faktory, jako je teplota, úhel a ozáření, které ovlivňují výkon modulu.

Testování a certifikace komponent fotovoltaických modulů: Tento proces ověřuje, zda komponenty solárních panelů, jako jsou invertory, spojovací krabice a konektory, splňují bezpečnostní a kvalitativní normy.

CSI (Certificazione Sicurezza Italiana)

Italská CSI (Certificazione Sicurezza Italiana) je služba certifikace bezpečnosti, která testuje a certifikuje výrobky, aby zajišťovala, že splňují konkrétní bezpečnostní a kvalitativní normy. CSI pokrývá širokou škálu sektorů, včetně stavebních materiálů, elektroniky, strojů a zařízení.

Pokud jde o certifikaci ohnivzdornosti, CSI je zodpovědná za testování výrobků na odolnost vůči ohni, aby se zajistilo, že splňují italské a evropské normy požární bezpečnosti. To může zahrnovat hodnocení hořlavosti materiálu, plamenoodpornosti a výkonu ve stavu požáru.

Výrobky, které obdrží certifikaci ohnivzdornosti CSI, prokazují, že byly důkladně testovány a splňují regulační požadavky, což je důležité při prodeji výrobků v Itálii a dalších náročných trzích. Kromě toho certifikace CSI pomáhá zvýšit důvěru spotřebitelů a obchodních partnerů v bezpečnost výrobků. Níže uvedený obrázek ukazuje certifikát CSI získaný solárními panely společnosti Maysun Solar:

CSI (Certificazione Sicurezza Italiana)

SGS (Société Générale de Surveillance)

SGS je nadnárodní skupina specializující se na služby testování, inspekce a certifikace se sídlem v Ženevě ve Švýcarsku. S normami pro téměř všechny moderní výrobky má rozmanitou klientelu a podle své finanční zprávy za rok 2021 zaměstnává více než 96 000 lidí ve více než 2 600 specializovaných laboratořích a pobočkách po celém světě.

SGS nabízí následující certifikační služby:

Certifikace fotovoltaických modulů: SGS poskytuje certifikační služby pro solární fotovoltaické moduly. Zahrnuje to testování a ověřování výkonu, kvality a spolehlivosti fotovoltaických modulů. Cílem certifikace je zajistit, aby tyto moduly splňovaly mezinárodní a průmyslové normy pro zajištění jejich bezpečnosti a výkonu.

Certifikace elektrické bezpečnosti: Skupina SGS také provádí certifikaci elektrické bezpečnosti, aby zajistila, že elektrické součásti fotovoltaických systémů splňují relevantní bezpečnostní normy. To zahrnuje testování a certifikaci elektrických součástí, jako jsou měniče, elektrické konektory a spojovací krabice.

Certifikace systému: Kromě certifikace modulů nabízí SGS také certifikační služby pro celé fotovoltaické systémy. To zajišťuje výkon a spolehlivost celého solárního energetického systému.

Testování výkonu: SGS provádí testování výkonu fotovoltaických modulů, aby určila jejich skutečný energetický výstup a účinnost. Tyto testy obvykle zahrnují elektrické testování výkonu za standardních testovacích podmínek a testování výkonu za různých klimatických a environmentálních podmínek.

Environmentální testování: Fotovoltaické systémy potřebují pracovat v různých environmentálních podmínkách. Proto SGS provádí různé environmentální testy, aby zajistila spolehlivost těchto systémů za různých klimatických a povětrnostních podmínek.

Certifikační a testovací služby skupiny SGS pomáhají solárnímu průmyslu zajišťovat kvalitu a výkon jeho výrobků a systémů, čímž podporují udržitelný rozvoj obnovitelné energie. Tyto certifikace a testy jsou obvykle globálně uznávány, což usnadňuje vstup výrobků na mezinárodní trhy a získávání důvěry zákazníků.

Budoucí trendy v certifikaci solárních panelů

Jak budeme postupovat dále, certifikace solárních panelů se bude stále více zaměřovat na přesnou předpověď energetického výstupu, s ohledem na různé klimatické podmínky, stínění a geografické polohy. Inovace v oblasti bezpečnosti zůstanou v centru certifikace, což zajistí, že solární systémy nepředstavují žádná rizika během instalace, údržby nebo v nouzových situacích.

Vznik „chytrých“ nebo IoT-integrovaných solárních panelů povede k podrobnějšímu zkoumání spolehlivosti a bezpečnosti těchto integrovaných technologií, včetně přenosu dat, zabezpečení sítě a sledování výkonu. Certifikační agentury budou hrát klíčovou roli při zajišťování spolehlivosti těchto pokročilých systémů.

Udržitelnost zůstane zásadním zájmem, zaměřeným na recyklovatelnost a likvidaci solárních panelů na konci jejich životnosti. Nakonec, globální harmonizace certifikačních norem sníží fragmentaci trhu, což poskytne spotřebitelům po celém světě konzistenci a jistotu.

V podstatě bude budoucnost certifikace solárních panelů charakterizována přizpůsobivostí novým solárním technologiím, zárukami výkonu pro spotřebitele a neochvějným závazkem k environmentální odpovědnosti a bezpečnosti. S rozšiřováním solárního průmyslu budou tyto trendy formovat trh a udržovat důvěru spotřebitelů v solární technologii.

Společnost Maysun Solar se od roku 2008 specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů. Vyberte si z naší široké nabídky plně černých, černých rámových, stříbrných a skleněných solárních panelů, které využívají technologie half-cut, MBB, IBC a Shingled. Tyto panely nabízejí nadřazený výkon a stylové designy, které se bezproblémově hodí k jakékoli budově. Maysun Solar úspěšně založila kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalatéry ve více zemích! Kontaktujte nás prosím pro nejnovější cenové nabídky modulů nebo jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky. Těšíme se na spolupráci s vámi.

Mohli byste také číst:

Aktuální novinky ze světa solární energie, které byste měli znát
Plně černé solární panely: Jsou lepší?