Aktualizace Novinek o Solární Energetice (Prosinec 2023)

· Průmyslové Novinky,Cenové trendy

Obsah:

  1. Očekává se, že Penetrace Technologie N-TOPCon Překročí 40% do roku 2024
  2. Kumulativní Kapacita Výroby Solární Energie v Německu Přesahuje 80 GW
  3. Očekávaný Pokles LCOE Solární Energie v Evropě o 20% do roku 2023
  4. Evropská Komise Schvaluje Italskou Iniciativu pro Energetické Komunity v Hodnotě 5,7 Miliardy Eur

Očekává se, že Penetrace Technologie N-TOPCon Překročí 40% do roku 2024

V posledních letech průmysl nových energií prosperoval, s množstvím vznikajících technologií ve fotovoltaice (jako jsou HJT, TOPCon, BC a perovskit) a v oblasti ukládání energie (včetně sodíkových iontů, pevného stavu, kapalného toku, kompozitního toku a fosfátu manganu železa).

Nicméně, v tomto kritickém bodě boomu nových energií, jen velmi málo technologií překonalo výzvy, dosáhlo průmyslového ověření a získalo široké tržní přijetí. N-typ TOPCon vyniká s předpokládanou mírou penetrace přesahující 20% v letošním roce a očekává se, že překročí 40% v příštím roce, čímž se stane dominantní technologií.

Zatímco jiné technologie čelí omezením a kontroverzím, TOPCon vede cestu. Je však třeba poznamenat, že TOPCon se liší od předchozích technologií, má vyšší bariéry a výraznější diferenciaci, což ovlivňuje konkurenční prostředí.

Jak ceny komponent klesají, solární panely N-typu nahrazují panely P-typu, přičemž TOPCon vede tuto transformaci. Hlavní hráči na trhu intenzivně investují do TOPConu, což urychluje jeho přijetí. Naopak technologie jako HJT a BC čelí výzvám v oblasti snižování nákladů a pronikání na trh. Perovskit a další vznikající technologie vyžadují další průlomy pro masovou industrializaci.

Tentokrát se průmysl zaměřuje více na technologii než na kapitál, přičemž trvalé technologické bariéry TOPConu pohání diferenciaci a technologický pokrok. Podporuje výzkum a vývoj a zlepšování efektivity, čímž umisťuje TOPCon do centra boje o vývoj technologie fotovoltaických článků.

Vzhledem k tomu, že TOPCon je hlavním bojištěm a má vyšší bariéry, je předurčen stát se hnací silou diferenciace fotovoltaického průmyslu. Jak technologie solárních článků neustále pokračuje a přibližuje se teoretickým limitům krystalického křemíku, konkurence je stále více určována drobnými rozdíly v technologii. Vysoké technologické bariéry TOPConu budou nadále zesilovat faktory jako růstová rychlost, výtěžnost, účinnost přeměny, využití kapacity a zisková marže. Jak trh roste, bude ovlivňovat krajinu průmyslu. Technické bariéry TOPConu jsou vysoké, což výrazně odlišuje společnosti. Je připraven změnit fotovoltaický průmysl.

Jak trh roste, vliv TOPConu se zvýší, čímž přetvoří krajinu průmyslu a tržní soutěž. Budoucnost čeká s očekáváním.

Bifaciální solární články N-TOPCon od společnosti Maysun Solar se vyznačují vysokou účinností přeměny a spolehlivostí. Tyto pokročilé články mohou generovat elektřinu jak z přední, tak ze zadní strany, což maximalizuje zachycení energie i v náročných světelných podmínkách. Díky pečlivým procesům kontroly kvality udržují jednotný výkon a vykazují nízké nesrovnalosti během kapsulace, což zajišťuje bezproblémový provoz systému. Tyto solární panely vynikají v podmínkách nízkého ozáření, což je činí vhodnými pro regiony s proměnlivými klimatickými podmínkami. Navíc jejich nízký efekt horkých míst zvyšuje bezpečnost a trvanlivost, což je činí spolehlivou volbou pro efektivní a udržitelná řešení solární energie. Níže je zobrazen solární panel N-TOPCon 430W plně černý nainstalovaný zákazníkem společnosti Maysun Solar v Německu, klikněte na tlačítko níže pro další informace o souvisejících produktech!

Bifaciální solární články N-TOPCon

Kumulativní kapacita výroby solární energie v Německu překročila 80 GW

Německo dosáhlo významného milníku dosažením 80 GW kumulativní solární kapacity. Jen v listopadu země přidala přibližně 1,18 GW nových fotovoltaických systémů a má potenciál nainstalovat více než 14 GW fotovoltaické kapacity do konce tohoto roku, podle údajů vydaných národním provozovatelem sítě.

Spolkový síťový úřad (Bundesnetzagentur) uvedl, že nové instalace fotovoltaické kapacity v Německu v listopadu dosáhly 1 183 MW, což je mírně méně než 1 231 MW zaznamenaných v říjnu, ale výrazně více než 675 MW instalovaných v listopadu 2022.

Během prvních 11 měsíců tohoto roku připojili vývojáři solárních systémů celkem 13,18 GW solární energie do sítě, což je významný nárůst ve srovnání s 6,8 GW nainstalovanými ve stejném období předchozího roku. Tento úspěch zvýšil kumulativní solární kapacitu Německa na 80,74 GW ke konci listopadu.

Nicméně, aby bylo dosaženo národního cíle 215 GW solární kapacity do roku 2030, je stále potřeba urychlit tempo, což vyžaduje průměrnou instalaci 1,58 GW měsíčně.

Z nově registrované kapacity v listopadu pocházelo téměř 413 MW z projektů vybraných prostřednictvím výběrových řízení, zatímco téměř 628 MW pocházelo ze střešních fotovoltaických systémů provozovaných podle schématu výkupních cen nebo přímého marketingu. Dalších 128 MW přispěly projekty na zemi, zbylých 15 MW pocházelo z jiných typů systémů.

Očekávaný pokles LCOE solární energie v Evropě o 20% do roku 2023

Během posledního desetiletí došlo k významnému snížení nákladů na fotovoltaické (PV) systémy. Tržní ceny PV modulů, upravené o inflaci, klesly od roku 2011 přibližně o 95%. Ve většině zemí dosáhla PV cenové parity jak s maloobchodní, tak s velkoobchodní elektřinou.

Pro provedení komplexní analýzy trhu s PV a cenových trendů nedávno publikovala Evropská technologická a inovační platforma pro fotovoltaiku (ETIP-PV) výpočty úrovně nákladů na elektřinu (LCOE) od roku 2023 do roku 2050. Tyto hodnocení LCOE se zaměřily na pět evropských lokalit (Helsinky, Mnichov, Toulouse, Řím a Malaga) a čtyři kategorie fotovoltaických systémů (rezidenční 5 kW, komerční 50 kW, průmyslové 1 MW a velké 100 MW).

LCOE PV je ovlivněna náklady na výrobu, zahrnující všechny výdaje spojené s dodávkou fotovoltaicky generované elektřiny do bodu připojení do sítě. Závisí také na kapitálových (CAPEX) a provozních (OPEX) nákladech fotovoltaických systémů. OPEX zahrnuje náklady a ziskové marže napříč celým hodnotovým řetězcem, včetně financování, vývoje projektů, výroby, instalace, provozu a údržby.

Historicky se ceny modulů úzce držely křivky učení, což znamená, že s každým zdvojnásobením globální kumulativní kapacity PV generace typicky klesly ceny modulů přibližně o 25%. Prognózy budoucího snížení cen modulů jsou založeny na této historické míře učení (LR). Tyto snížení se očekávají díky vylepšeným výrobním procesům, efektivnějšímu využití materiálů a nepřetržitému zlepšování účinnosti modulů. Kromě toho byla do výpočtů zahrnuta 2% roční míra inflace, 30letá životnost systému pro střešní instalace (nebo 35 let pro instalace na zemi) a roční míra degradace 0,5% pro všechny případy.

Klíčové zjištění:

Podle základního scénáře ETIP PV se očekává, že globální kumulativní kapacita PV se zvýší z 1,5 TW na konci roku 2032 na přibližně 5,5 TW do roku 2030 a dále na 30 TW do roku 2050.

Očekává se, že OPEX pro velké PV systémy klesne z 12,5 € ($13,6)/W/rok na konci roku 2023 na 9 €/kW/rok do roku 2050, zatímco pro střešní solární energii to činí 10 €/kW/rok. Očekává se, že CAPEX pro velké PV systémy klesne z 0,46 €/W na konci současného roku na 0,23 €/W do roku 2050. Pro rezidenční (5 kW), komerční (50 kW) a průmyslové (1 MW) instalace mohou ceny dosáhnout 0,81 €, 0,48 € a 0,33 €. Ve všech sektorech se CAPEX přibližně sníží na polovinu mezi lednem 2024 a 2050.

Ve srovnání s aktuálními hodnotami se předpokládá, že LCOE PV klesne přibližně o 20% do roku 2030 a o 50% do roku 2050. Ve srovnání s průměrnými velkoobchodními cenami elektřiny z let 2019 až 2021 je velká PV již konkurenceschopná ve všech zemích, i při nominální míře vážených průměrných kapitálových nákladů (WACC) dobře nad 10%. Během energetické krize v Evropě v roce 2022 dále zvýšily zvýšené ceny na spotovém trhu konkurenceschopnost PV.

ETIP PV předpokládá pokles LCOE na všech místech, zejména významné snížení v Římě a Malaze. Například v Malaze se předpokládá, že LCOE pro velké PV systémy, při předpokladu nominální WACC 7%, bude v roce 2024 24 €/MWh, ale očekává se, že klesne na 19 €/MWh do roku 2030 a na 13 €/MWh do roku 2050. Přesto jsou předpovědi LCOE pro všechna místa extrémně pozitivní, což naznačuje, že elektřina generovaná PV je již nyní cenově efektivnější na všech pěti místech napříč různými sazbami WACC a segmenty spotřebitelů.

ETIP PV

Obrázek: Evropská technologická a inovační platforma pro fotovoltaiku (ETIP PV)

Výše uvedené čísla ilustrují LCOE pro PV o výkonu 100 MWp ve velkém měřítku v pěti evropských lokalitách pod různými nominálními sazbami WACC, ve srovnání s průměrnou cenou elektřiny na spotovém trhu.

Evropská komise schválila italskou iniciativu pro energetické komunity v hodnotě 5,7 miliardy eur

Evropská komise nedávno udělila schválení programu v hodnotě 5,7 miliardy eur, který má za cíl podporovat energetické komunity v Itálii. Podle nedávných údajů poskytnutých Polytechnickou univerzitou v Miláně v současnosti v Itálii funguje 104 energetických komunit. S ohledem na probíhající projekty se očekává, že se toto číslo zvýší na 191. Zpráva uvádí, že v 44 % případů jsou hlavními propagátory těchto energetických komunit obce, zatímco v ostatních případech jsou to soukromé společnosti. Více než 70 % analyzovaných energetických komunit využívá systémy s celkovou kapacitou menší než 200 kW a všechny se spoléhají na fotovoltaické zdroje energie. Tato iniciativa usiluje o usnadnění rozšíření stávajících malých obnovitelných energetických projektů a vývoje nových projektů, které nepřesáhnou 1 MW, jak je uvedeno v oficiálním tiskovém prohlášení.

Program zahrnuje dvě odlišné složky financování:

  1. První složka s celkovým rozpočtem 3,5 miliardy eur zahrnuje 20letý tarifní systém založený na spotřebě elektřiny samospotřebiteli a obnovitelnými energetickými komunitami. Toto je financováno prostřednictvím poplatku uvaleného na účty za elektřinu všech spotřebitelů. V tomto kontextu je obnovitelná energetická komunita definována jako „právnická osoba, která opravňuje občany, malé podniky a místní úřady k výrobě, správě a spotřebě jejich elektřiny.“
  2. Druhá složka s celkovým finančním přidělením 2,2 miliardy eur se skládá z investičních grantů, které pokrývají až 40 % celkových nákladů projektu. Tyto projekty musí být umístěny v obcích s populací 5 000 obyvatel nebo méně a musí být provozuschopné do 30. června 2026.

Financování pro druhou složku pochází z Fondu pro obnovu a odolnost (RRF) v hodnotě 723,8 miliardy eur, nástroje zřízeného Evropskou komisí k posílení Evropské unie (EU) po pandemii Covid-19.

Toto přidělení následuje po schválení Plánu obnovy a odolnosti Itálie Evropskou komisí dne 31. července 2021, který navrhl investici 11,2 miliardy eur do zlepšení a rozvoje italských technologií obnovitelné energie, iniciativ cirkulární ekonomiky, zařízení pro správu odpadní vody a dalšího.

Program zahrnuje dvě odlišné složky financování:

Společnost Maysun Solar se od roku 2008 věnuje výrobě špičkových fotovoltaických modulů. Prozkoumejte náš rozsáhlý sortiment solárních panelů, včetně úplně černých, černých rámečků, stříbrných a sklo-sklo možností, které všechny zahrnují špičkové technologie jako jsou poloviční řezy, MBB, IBC, HJT a Shingled. Tyto panely jsou navrženy pro nadřazený výkon a mohou se pochlubit stylovou estetikou, která se bezproblémově integruje do jakéhokoli architektonického prostředí. Maysun Solar úspěšně zřídila kanceláře, sklady a trvalá partnerství se zkušenými instalatéry v mnoha zemích. Pro nejnovější cenové nabídky modulů nebo jakékoli dotazy související s fotovoltaikou, neváhejte nás kontaktovat. Jsme připraveni vám pomoci využít sílu solární energie.

Reference:

TOPCon Leading the Transformation of the Photovoltaic Industry – GUANGFU.BJX.COM.CN. (n.d.). https://guangfu.bjx.com.cn/news/20231225/1352106.shtml

Enkhardt, S. (2023, December 21). Germany hits 80 GW milestone. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2023/12/21/germany-hits-80-gw-milestone/

Morandotti, A. S. a. L. (2023, November 27). EU Commission approves €5.7 billion Italian scheme for energy communities. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2023/11/27/eu-commission-approves-e5-7-billion-italian-scheme-for-energy-communities/

Solar LCOE may decrease by up to 20% in Europe by 2030. (2023, December 14). Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2023/12/14/solar-lcoe-may-decrease-by-up-to-20-in-europe-by-2030/

Můžete si také přečíst:

Mikrotrhliny na solárních panelech: Průvodce inspekcí a prevencí 2024
2023 Průvodce solárními panely IBC: Proč si vybrat solární panely IBC?