Hot Spot efekty: Příčiny a řešení

· Průmyslové Novinky,Novinky Společnosti Maysun

Obsah:

  1. Co jsou efekty Hot Spot?
  2. Jak efekty Hot Spot ovlivňují solární panely?
  3. Příčiny efektů Hot Spot
  4. Jak předejít efektům Hot Spot?

 

Co jsou efekty Hot Spot?

Efekt Hot Spot v oblasti solárních panelů označuje výskyt koncentrovaného přehřátí na povrchu jednotlivého solárního článku. Tento jev je obvykle vyvolán nerovnoměrným rozložením slunečního světla na solárním panelu, scénář, který nastane, když je určitá část panelu zastíněna nebo dostává méně slunečního světla ve srovnání s okolními oblastmi.

Co jsou efekty Hot Spot?

Jak efekt Hot Spot ovlivňuje solární panely?

Efekt Hot Spot může způsobit lokální přehřátí solárních panelů, čímž snižuje jejich účinnost a potenciálně způsobuje poškození. Podrobnosti jsou následující:

Snížení účinnosti: Když dojde k výskytu hot spotů na solárních panelech, lokální teplota stoupá, což obvykle vede ke snížení výkonu solárního článku s rostoucí teplotou. Při vysokých teplotách je elektronická vodivost fotovoltaického článku oslabena, což ovlivňuje efektivitu generování energie článkem.

Termální rozpínání a smršťování: Solární panely jsou vystaveny solarizaci a termálnímu rozpínání v důsledku prodloužené expozice slunečnímu záření. Toto povrchové termální rozpínání a smršťování může způsobit únavu a stres v materiálu panelu, což zvyšuje riziko prasklin nebo jiných strukturálních problémů v panelu.

Poškození komponent: Hot spoty mohou způsobit poškození elektronických komponent uvnitř solárního panelu z vysokých teplot, jako jsou bateriové konektory, dráty atd. Poškození těchto komponent může snížit celkový výkon panelu.

Životnost ovlivněná tepelným stresem: Když jsou solární panely vystaveny vysokým teplotám po delší dobu, mohou být často vystaveny tepelnému stresu. Tento tepelný stres může zkrátit životnost panelu, čímž snižuje jeho spolehlivost v solárním energetickém systému.

Životnost ovlivněná tepelným stresem:

Příčiny efektů Hot Spot

Příčiny efektu Hot Spot mohou zahrnovat stínění, vady modulů nebo nerovnoměrné stárnutí článku, což vede k lokálně nerovnoměrnému světlu a přehřívání některých oblastí. Specifické příčiny jsou uvedeny níže:

Částečné stárnutí článku: Časem mohou jednotlivé solární články uvnitř panelu stárnout různě v důsledku různých faktorů, jako je nerovnoměrná expozice slunečnímu světlu, což vede k nerovnováze výkonu článku. To může přispět k tvorbě hot spotů, protože některé články se rozkládají rychleji než ostatní, což ovlivňuje celkovou účinnost solárního panelu.

Nesouhlasící panely v sérii: V instalacích solárních panelů, kde jsou panely připojeny v sérii, může nesoulad v specifikacích nebo podmínkách panelů vést k nerovnoměrné výrobě energie. Tato nerovnováha může způsobit, že některé panely pracují s nižšími proudy, což je činí náchylnými k vzniku hot spotů, zejména během období vysokého slunečního záření.

Vadné bypass diody: Bypass diody jsou klíčové komponenty, které pomáhají zmírňovat dopad stínění na solární panely. Pokud tyto diody nefungují správně kvůli výrobním vadám nebo opotřebení, může to vést k neúčinnému zmírňování stínění, což podporuje vznik hot spotů ve stíněných oblastech panelu.

Nedostatečná ventilace: Špatná ventilace kolem solárních panelů může přispět k hromadění tepla, zejména v teplejších klimatických podmínkách. Nedostatečný průtok vzduchu může bránit odvádění tepla vytvářeného během přeměny energie, čímž zhoršuje efekt hot spotu. Správné návrhové úvahy pro ventilaci jsou nezbytné pro udržení optimálních provozních teplot.

Nedostatečná ventilace:

Chyby při instalaci: Chyby během instalačního procesu, jako je nesprávné naklonění nebo orientace, mohou ovlivnit rovnoměrnost expozice slunečnímu světlu napříč solárním panelem. Tato nerovnoměrná expozice může vést k lokálnímu přehřívání, což zdůrazňuje význam přesných instalačních postupů, aby se zabránilo vzniku hot spotů.

Stínění: Jedním z hlavních důvodů vzniku hot spotů na solárních panelech je stínění. Když je část panelu ve stínu, může se kvůli sériovému zapojení článků vyvinout významné zpětné napětí napříč stíněnými buňkami. To může vést k hromadění tepla, zvýšení teploty a vzniku hot spotů. Navíc stínění může snížit celkovou účinnost panelu, protože stíněné články nemohou vyrábět elektřinu stejnou rychlostí jako zbytek panelu. Dalším faktorem přispívajícím k hot spotům je akumulace nečistot a sutin. Nečistoty a prach na povrchu panelu mohou blokovat část přicházejícího slunečního světla, což vede k sníženému výkonu a zvýšeným teplotám. Sutiny také mohou narušit odvod tepla a proudění vzduchu panelu.

Stínění:

Extrémní počasí: Během horkého počasí se celková teplota solárního panelu zvyšuje, což činí oblasti s nesoulady nebo částečnými stíny náchylnějšími k hot spotům. To je způsobeno tím, že vysoké teploty zvyšují celkovou teplotu solárního panelu, což zvyšuje pravděpodobnost efektu hot spot; v chladných prostředích mohou být panely vystaveny sněhu a ledu nebo namrzání, což způsobuje, že částečně zastíněné a nesouladné články jsou náchylnější, a snížená expozice slunečnímu světlu může způsobit, že buňky produkují více tepla než elektřiny; a silné větry a větrem nesený písek mohou na povrchu panelů nahromadit částice, čímž vytváří lokální stínění a vyvolává efekt hot spot.

Jak předejít efektům Hot Spot?

Vyberte vysoce výkonné solární panely: Zaprvé, vysoce účinné solární panely mohou efektivněji přeměňovat solární záření na elektrickou energii, čímž snižují energetické ztráty a tak zmírňují závažnost efektu hot spot. Zadruhé, vysoce výkonné solární panely obvykle mají nižší citlivost na teplotu, což jim umožňuje udržovat vysoké účinnosti přeměny energie v prostředí s vysokými teplotami, čímž zmírňují negativní dopad efektu hot spot na výkon. Proto je důležité vybrat solární panel s vynikajícím výkonem, jako jsou například IBC panely.

IBC solární panely snižují pravděpodobnost vzniku hot spotů na povrchu panelu, čímž zlepšují bezpečnost systému. Když je solární panel ve stínu, unikátní technologie plného zadního kontaktu zajišťuje, že pozitivní a negativní kovové elektrody na zadní straně pokračují v správném toku. To eliminuje čelní odpor, čímž snižuje možnost vzniku hot spotů na solárním panelu a rizika spojená s provozem elektrárny.

IBC solární panely od firmy Maysun byly prodány do různých evropských zemí a získaly dobré recenze! Zákazníci uvedli, že jsou ohromeni výkonem a spolehlivostí IBC panelů od Maysun.

Solární panely řady IBC
Solární panely řady IBC

Kromě toho, použití solárních panelů s vestavěnými bypass diodami také pomáhá předcházet efektům hot spot. Toto opatření zabraňuje vzniku hot spotů, protože umožňuje proudu obejít postiženou oblast v případě vad nebo stínů, čímž udržuje výkon systému. Všechny solární panely Maysun jsou vybaveny interními bypass diodami.

Optimální orientace a montáž solárního systému: Zajištění, že solární moduly jsou správně zarovnány a nakloněny, je nezbytné pro rovnoměrné směrování slunečních paprsků na solární články a zabránění problémům s hot spoty. Pečlivým nastavením orientace a úhlu náklonu solárních modulů lze maximalizovat účinnost zachytávání energie solárního systému. Takový optimalizovaný design pomáhá zajistit, že světelná energie je rovnoměrně rozložena po celém povrchu solárního článku, čímž se zabrání stínění a přehřívání určitých oblastí a zlepší se celkový výkon a stabilita systému.

Chlazení cirkulací vzduchu: Hot spoty nevznikají bez důvodu, ale jsou důsledkem hromadění tepla a mohou být výsledkem řady faktorů. Efekty hot spotu jsou však pravděpodobnější, pokud je průtok vzduchu v solárním panelovém systému omezen (např. ochranným krytem). Pro dobrý provoz systému je nutné zajistit dostatečnou ventilaci a cirkulaci vzduchu, aby se zabránilo přehřívání panelů. Instalace optimalizátorů výkonu je jedním z nejlepších preventivních opatření, protože automaticky snižují výrobu energie, když je to potřeba, a zajišťují stabilní úrovně produkce.

Pravidelně čistěte solární panely: Špinavé nebo zaprášené panely jsou náchylnější k efektu hot spot. Je také nutné zajistit, aby stromy, listí a jiné nečistoty neblokovaly přímé sluneční světlo dosahující na solární panely, aby byla světelná energie plně využita. Kombinovaným použitím těchto metod lze účinně zabránit vzniku hot spotů v solárních panelových systémech a zajistit jejich stabilní a spolehlivý výkon.

Společnost Maysun Solar se od roku 2008 soustředí na výrobu vysoce kvalitních solárních panelů. Vyberte si z široké škály polovičních, MBB, IBC, HJT a skládaných solárních panelů ve stříbrné, úplně černé, černě rámované a sklo-sklo provedeních. Tento exkluzivní design a vynikající výkon těchto panelů vylepšují jakoukoli budovu. Společnosti Maysun Solar se podařilo úspěšně založit kanceláře, sklady a dlouhodobé aliance s předními instalatéry v mnoha zemích! Obraťte se na nás s jakýmikoli dotazy týkajícími se fotovoltaických systémů nebo pro nejaktuálnější cenové nabídky na solární panely. Jsme zde, abychom vám pomohli.

 

Můžete si také přečíst:

Fungují solární panely v oblačných dnech (za podmínek slabého světla)?  28. listopad 2023
Mohou solární panely stále fungovat v zimě?  14. listopad 2023