Inovace v průmyslu: roboti na čištění solárních panelů

· Cenové trendy

Stále větší zájem je o využívání obnovitelných zdrojů energie, jako jsou fotovoltaické systémy. Důvodem jsou vysoké náklady na konvenční zdroje energie a rostoucí povědomí o životním prostředí. Aby solární panely fungovaly efektivně, je důležité udržovat čisté podmínky, aby nečistoty nebránily slunečnímu světlu. V této souvislosti je nezbytné pravidelné čištění solárních panelů. To vedlo ke vzniku odvětví čištění fotovoltaických panelů a k rostoucímu využívání robotů pro čištění fotovoltaických panelů.
 

Inovace v průmyslu: roboti na čištění solárních panelů

Co je to robot na čištění solárních panelů?

Robot, který je umístěn na solárních panelech a místo vody využívá elektrickou energii a senzorovou technologii k plně autonomnímu a udržitelnému čištění.

Typy robotů na čištění solárních panelů

Poloautomatické čištění

Jedná se o způsob čištění, kdy je kartáč s ovládacími prvky připojen k traktoru nebo kompatibilnímu vozidlu. Vozidlo je ovládáno osobou, která pohání čisticí mechanismus. Každý stroj je vybaven bezpečnostním systémem pro kontrolu tlaku kartáčů na fotovoltaické panely. To provádí řidič/operátor, aby nedošlo k poškození povrchu panelů. Vozidlo potřebuje na konci řad široký poloměr otáčení, aby se mohlo snadno otočit a neztrácelo čas při čištění. V porovnání s jinými systémy to obvykle vyžaduje více prostoru.

Typy robotů na čištění solárních panelů

Plně automatizované čištění

Díky automatickému robotickému čisticímu systému je tento typ efektivní a spolehlivý. Roboti nebo Boti, trvale instalovaní na každé řadě elektrárny, čistí. Tito roboti se pohybují podél okrajů panelů řady modulů. Dokovací stanice na jedné straně každé řady je zaparkují. Pokud jsou delší než délka cesty robota v jednom směru, mohou mít řady takové stanice. Mosty zakrývají otvory, které pomáhají robotům pohybovat se mezi poli a sledovacími zařízeními. Zpáteční stanice na vypočtených místech způsobují, že se roboti vracejí do svých dokovacích stanic.
 

Plně automatizované čištění

Měl bych čistit svůj solární panel?

Ano, s nepravidelným čištěním panelů je spojeno mnoho vážných problémů:

1. Ztráta energie:

Podle výsledků analýzy shromážděných Národní laboratoří pro obnovitelnou energii (NREL) činí celkové ztráty panelů přibližně 30 %, pokud nejsou řádně čištěny.
 

2. Poškození samotných solárních panelů:

V důsledku dlouhodobého nečištění se na solárních panelech hromadí velké množství prachu, ptačího trusu, listí a dokonce i dešťové vody. V důsledku nerovnoměrného zahřívání solárních panelů dojde k vnitřnímu poškození spotřeby energie vlivem horké desky, takže se životnost solárních panelů výrazně zkrátí.
 

3. Nevzhledné:

solární panely, jakožto nový způsob využití energie, jsou na střeše pokryty prachem a špínou, což nejenže ovlivňuje celkovou estetiku budovy, ale také vyvolává pocit neuklizenosti a nedostatku pozornosti k životnímu prostředí. Díky těmto špinavým solárním panelům však toto vše ztrácí smysl.

Měl bych čistit svůj solární panel?

Jaké jsou výhody robotů na čištění solárních panelů?

1. Čas:

Robotické čištění lze provádět v noci, v mimoprodukčních hodinách. Na jedné straně nezabírá čas solárním panelům a zabraňuje jejich zastínění, které může vést k elektrické nerovnováze a poškození panelů;

2. Bezpečnost:

není nutná lidská asistence, takže obsluze nehrozí žádné riziko;

3. Účinnost:

ošetřeno dobře navrženým penetračním systémem, po čištění se na solárním panelu neobjevují žádné šmouhy ani nánosy vodního kamene.

4. Nákladově efektivní:

panely lze čistit denně s nízkými náklady, což minimalizuje ekonomickou spotřebu;

5. Udržitelný:

nespotřebovává se voda ani nafta, čímž se eliminují související emise CO2;

6. Podpora ekonomiky:

řešení usnadňuje školení kvalifikovanějšího personálu (např. údržba robotických zařízení na místě), čímž vytváří specializovanější pracovní místa a podporuje zaměstnanost.

Co hledat u robota na čištění solárních panelů?

1. Způsob čištění:

V případě, že se jedná o solární panely, je nutné, abyste měli k dispozici čisticí prostředky: Pokud se k čištění používají samohybné roboty, je obvykle pravidelnější, důkladnější, bezpečnější a levnější než ruční metody. tyto typy robotů pro čištění fotovoltaických panelů jsou však obvykle vhodné pouze pro střechy s malým sklonem (do 25 stupňů). V případě střech s větším sklonem jsou výhodnější manuální poloautomatické metody čištění.

2. Pracovní šířka:

Roboty pro čištění solárních panelů na střeše, potřebují určitou pracovní šířku, Zpravidla lze bez problémů projíždět údržbovými uličkami na střeše mezi řadami modulů, pokud je dodržena vzdálenost do 60 cm. To robotovi usnadňuje čištění menších střešních jednotek.

Pokud nechcete čistit panely jen proto, abyste zjistili, že jsou problémy s jejich instalací, úhlem, polohou atd. je třeba předem vyhledat profesionálního instalatéra, který vám pomůže solární panely správně nainstalovat, naplánovat dostatečný prostor pro následnou údržbu a čištění a navrhnout účinný program čištění.

Co hledat u robota na čištění solárních panelů?

Společnost Maysun působí v různých zemích od roku 2008 a její výrobky se již dostaly do tisíců domácností a udržuje dobré vztahy s místními instalátory. Můžete nás vyhledat a my vám doporučíme dobrého Instalatéra, který vám pomůže panely nainstalovat, což vám poskytne dobrý základ pro čištění panelů v budoucnu. spolupracovali jsme se zákazníky z mnoha zemí a získali jsme dobrou zpětnou vazbu.

390W--410W fotovoltaický modul s dvojitým sklem a černým rámem PERC 210mm 120čl.
390WP-410WP Šindelové Solární Panely 340 Buňky PV Panels 166mm

U společnosti Maysun Solar máme na výběr širokou škálu solárních panelů se šindelem, s polovičním řezem, s černým rámem, s celočerným rámem a se stříbrným rámem, které mají vynikající výkon a stylový design, aby dokonale ladily s každou budovou. Společnost Maysun Solar úspěšně vybudovala kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími montážními firmami v mnoha zemích! Nabízíme nejpohodlnější solární panely pro instalaci i budoucí čištění a údržbu. Neváhejte nás kontaktovat pro aktuální cenovou nabídku modulů nebo pro jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky.

Reference:

A robot for dry cleaning photovoltaic systems (2023).

A robot for dry cleaning photovoltaic systems (2023).

PV-Anlagen reinigen: Mit dem Putzroboter schnell und günstig (2023).