Může krupobití zničit solární panely?

· Cenové trendy

Solární panely mají skutečně dlouhou životnost. Mají schopnost odolat většině bouřek. Ve většině případů nedokáže solární panely rozbít ani krupobití. při obzvláště intenzivních bouřkách s krupobitím však mohou být panely poškozeny neopravitelně. pokud jde o dlouhodobou ochranu jejich domů, mnoho lidí se nejvíce obává bouřek s krupobitím. Je to proto, že solární panely na střechách dostávají při dešti ránu přímo doprostřed. Při pomyšlení na to, že slyšíte, jak kroupy zasáhly solární panely, se možná zarazíte.

Může krupobití zničit solární panely?

Pravděpodobnost poškození solárních panelů krupobitím

Naštěstí jsou silné bouřky s krupobitím v celé zemi vzácné a většina solárních panelů je dostatečně robustní, aby odolala lehkým až středně těžkým nárazům. Pravděpodobnost, že kroupy solární panely poškodí, je podle výzkumu Národní laboratoře pro obnovitelnou energii (NREL) menší než 5 %. Poškození solárních panelů krupobitím je nepravděpodobné, ale ne nemožné.

V USA:

Lidé ve státech, jako je Texas, Colorado a Nebraska, kde se každoročně vyskytují bouřky s krupobitím, by měli vědět, jak se solárním panelům v takových podmínkách daří.

V Evropě:

Krupobití a škody, které způsobuje, jsou v Evropě a Nizozemsku stále častější a nákladnější. Nedávné bouře s krupobitím v severní Itálii upozornily na zranitelnost solárních zařízení vůči náhlým extrémním povětrnostním podmínkám. Abychom demonstrovali závažnost bouří a hlavně velikost krup, které v některých případech dosahovaly průměru 20 cm.

V Kanadě:

Když však krupobití o velikosti tenisového míčku a baseballového míčku zasáhlo obec Cardston v jižní Albertě, zjistili jsme, že solární panely nejsou blbuvzdorné. Jedna fotovoltaická instalace v Cardstonu měla během bouře poškozené panely. Přesto kroupy zničily nebo vážně poškodily téměř vše v Cardstonu. Ve skutečnosti prý byla polovina aut v místním autosalonu zcela ztracena.

Pravděpodobnost poškození solárních panelů krupobitím

Důležité faktory dopadu poškození solárních panelů krupobitím

1. Rychlost krupobití

Rychlost, kterou se kroupy mohou pohybovat, je důvodem k vážným obavám. Kroupy se mohou pohybovat rychlostí od 10 do 75 mil za hodinu. Velké kroupy mohou způsobit větší škody na solárních panelech, protože se pohybují vyšší rychlostí.

2.Velikost krup

2.Velikost krup

Výzkumníci v Nizozemsku zjistili, že solárním článkům nejvíce škodí kroupy o průměru větším než 3 centimetry. Při průměru 3 cm může být poškození zjevné i neviditelné, ale při průměru 4 cm se množství viditelných škod výrazně zvyšuje. průměrné množství škod, které větší kroupy (větší než 4 cm) způsobí solárním panelům, je větší než to, co způsobí menší kroupy, ale množství škod, které způsobí větší kroupy, se může více lišit.

The Orientation of the Roof in Relation to the Direction of the Hail

3.Orientace střechy ve vztahu ke směru krupobití

Výzkumníci poznamenali, že velikost krup nemusí být tak důležitá jako orientace střechy ve vztahu ke směru krupobití, která může mít významný vliv na poškození solárních panelů krupobitím.

Existují určité důkazy, které naznačují, že sklon solárních panelů, který se označuje jako nízký úhel na plochých střechách a vyšší úhel na šikmých střechách, může mít vliv na rozsah poškození těchto panelů. Konkrétně bylo zjištěno, že solární panely umístěné pod nízkým úhlem mají tendenci k většímu poškození.

Během krupobití v Cardstonu byly solární panely instalovány majitelem domu ve vodorovné orientaci, bez jakéhokoli sklonu směrem na jih. Pokud by byly orientovány směrem k jihu, je pravděpodobné, že by byly schopny odolat nárazu krupobití přicházejícího ze severozápadu, aniž by byly přímo zasaženy.

Jak moc poškozují solární panely kroupy?

Při silném krupobití může dojít k naštípnutí, prasknutí nebo dokonce rozlomení solárních panelů.

Jak moc poškozují solární panely kroupy?

1. Vnitřní praskliny zkrátí životnost solárních panelů

Poškození solárních článků a dalších vnitřních součástí modulu je možné i v případě, že po krupobití nevykazuje vnější strana žádné známky prasklin. Mikrotrhliny, které jsou mnohem menší než lidský vlas, nevznikají v přední skleněné vrstvě, ale v křemíku, proto nedochází ke ztrátě počáteční výtěžnosti. Poškozená místa však mohou po několika měsících znamenat rychlý pokles výkonu a zhruba po roce se mikrotrhliny projeví i na vnější straně panelu. Jakékoli opotřebení solárního panelu zkracuje jeho životnost.

2.Povrchové praskliny zpomalují výkon solárních panelů

Pokud krupobití způsobí na solárních modulech povrchové praskliny, ovlivní to účinnost solárních panelů. Solární panely, které byly zvenku popraskané, ale stále fungují, by měly být opraveny. Tyto nerovnosti však mohou snížit výkon solárních panelů. Pokud krupobití zničí 15 % článků uvnitř panelů, bude zařízení generovat o 15 % nižší špičkové napětí. Jednoduchým způsobem kontroly je odečet napětí z poškozeného panelu.

3. Vnější praskliny způsobí vlhkost a vytvoří horká místa.

U panelů s prasklinami je větší pravděpodobnost, že se porouchají nebo rozbijí předčasně, protože se v nich může zachytit voda, vlhkost nebo nečistoty. Pokud prasklý povrch vytvoří horká místa, hrozí nebezpečí požáru nebo jiného nenapravitelného poškození vnitřních součástí.
Ne všechny viditelné vady však mají stejný dopad na účinnost. Poškození mohou být povrchová nebo viditelná až při bližším zkoumání.

Jaké solární panely jsou schopny odolat krupobití?

1.Vysoce kvalitní solární panely ze skla a skla

Vysoce kvalitní solární panel bude mít silnou vrstvu tvrzeného skla, která chrání jeho citlivé součásti před poškozením. Tvrzené sklo má ve venkovním prostředí dlouhou životnost, protože je velmi odolné proti nárazům a přežije i mírné krupobití.

Pokud chcete, aby váš panel odolal silnému krupobití, měli byste si určitě vybrat panel ze skla a ne ze skleněné fólie.

2.Solární panely se jmenovitými hodnotami podle normy IEC61215

Celosvětový certifikát IEC 61215 má prvořadý význam. Panely s tímto certifikátem vykazují schopnost odolat nárazu krup o průměru 25 mm, které padají rychlostí 23 m/s. Tato úroveň odolnosti odpovídá třídě odolnosti proti krupobití 2 podle převažujícího pětibodového systému používaného převážně v západních zemích.

3.Solární panely s krytím IP68

Certifikace IP68 je dalším standardem, který by měly splňovat všechny pevné solární panely. Stupeň krytí IP68 zaručuje, že je panel chráněn před prachem a vodou. Ideální jsou panely certifikované pro všechna nebezpečí, která představuje krupobití, protože krupobití může způsobit sekundární škody tím, že rozbije panely a umožní únik vody.

Všechny solární produkty Maysun Solar mají stupeň krytí IP68&IEC61215 a jsou certifikovány.

Náš nejprodávanější produkt TwiSun 410W Glass-Glass Black Frame Solar Panel s bezkonkurenčním výkonem a odolností doporučujeme, aby odolal krupobití.

Toto jsou solární panely Twisun na střeše v Německu, klikněte na obrázek pro podrobnosti.
Toto jsou solární panely Twisun na střeše v Německu, klikněte na obrázek pro podrobnosti.

Od roku 2008 se společnost Maysun Solar zaměřuje na výrobu prvotřídních solárních panelů. Vyberte si z naší široké nabídky solárních panelů, které využívají technologie polovičního řezu, MBB, IBC a Shingled v celočerném provedení, s černým rámečkem, stříbrné a skleněné povrchové úpravě. Tyto panely poskytují výjimečný výkon a módní design, který snadno zapadne do každé budovy. V několika zemích má společnost Maysun Solar vybudované kanceláře, sklady a trvalá partnerství se špičkovými montážními firmami. Společnost Maysun má spolupracující odborníky na instalaci v různých evropských zemích. Pokud máte jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky nebo chcete získat nejnovější nabídky modulů, kontaktujte nás. Pokud potřebujete konzultaci k instalaci fotovoltaického systému, můžete se také obrátit na společnost Maysun a požádat o pomoc. Rádi vám pomůžeme.

Zdroje:

Cheng, M. (2023). What you need to know about solar power hail damage. Solar Reviews.

Ecoflow. (2023). 8 Ways To Protect Your Solar Panels from Hail Storm Damage. EcoFlow US Blog. Matalucci, S. (2023, July 26). How big must hailstones be to damage PV systems? Pv Magazine International.

Sauer, G. (2021). Hail vs. Solar Panels. SkyFire Energy.

Inovace v průmyslu: roboti na čištění solárních panelů
Pochopení vlivu nepříznivého počasí na solární panely