Jak používat moduly s oboustranným dvojsklem?

· Průmyslové Novinky

Oboustranný modul je, jak název napovídá, modul, který vyrábí elektřinu na obou stranách solárního článku. Aby byla zajištěna průhlednost i zadní strany solárního panelu, je na přední straně modulu vrstva skla a zadní strana je tvořena průhledným podkladem nebo sklem. Modul s dvojitým zasklením je oboustranný modul, jehož obě strany jsou zapouzdřeny ve skle, ale protože se jedná o "dvojité zasklení", musí být samozřejmě modul "oboustranný".
Když na modul s dvojitým zasklením svítí slunce, část světla se odráží od okolního prostředí na zadní stranu modulu, kde může být pohlceno článkem, což přispívá k fotoproudu a účinnosti článku.

broken image

Výhody modulů s dvojitým zasklením

Účinnost
Moduly s dvojitým zasklením mohou vyrábět elektřinu na obou stranách, takže mají oproti jednostranným modulům dodatečný zisk výkonu na zadní straně. V nevyužívaném prostředí mohou moduly s dvojitým zasklením dosáhnout zvýšení výroby energie o 5-30 %, přičemž celková účinnost výroby energie je mnohem vyšší než u jednostranných modulů.

Dlouhá životnost
Sklo je anorganický oxid křemičitý, stejná látka jako písek, a je odolnější vůči povětrnostním vlivům, korozi, oděru a ohni než jakýkoli známý plast. Ultrafialové záření, kyslík a vlhkost mohou způsobit, že plastové zadní desky postupně degradují, křídovatí povrch a dokonce se lámou. Sklo řeší problém modulu s povětrnostními vlivy jednou provždy. Díky této vlastnosti jsou moduly s dvojitým sklem vhodné pro širokou škálu aplikací, jako jsou vysoké teploty, vysoká vlhkost, pouště, mořské pobřeží a ještě více v oblastech s vysokým výskytem kyselých dešťů nebo solné mlhy. Díky tomu mají moduly s dvojitým zasklením životnost až 30 let a záruku výkonu nejméně 80 %.

broken image

Faktory ovlivňující výkon oboustranných modulů

V porovnání s běžnými moduly ovlivňuje výkon oboustranných modulů mnoho dalších faktorů, které se zaměřují na výkon zadní strany, montážní výšku, odrazivost scény, konstrukci držáku, způsob montáže modulu atd.
Vliv způsobu instalace
Při instalaci bifaciálního modulu musí být sandálový pás umístěn na okraji modulu, aby nedocházelo k zastínění zadní strany modulu, a ostatní komponenty (např. měnič) musí být sníženy, aby stínily zadní stranu modulu.
Vliv prostředí
Vzhledem k rozdílné odrazivosti v různých prostředích instalace se zisk při výrobě energie na zadní straně bifaciálních modulů pohybuje od 10 do 30 %. Podle údajů je maximálního zisku dosaženo, když je reflexním pozadím bílá barva. Čím vyšší je odrazivost scény, tím vyšší je ozáření přijímané zadní stranou modulu a tím vyšší je odpovídající zisk při výrobě energie systému bifaciálních modulů.
Vliv úhlu výšky montáže atd.
Montážní úhel, výška nad zemí a orientace bifaciálních modulů mají rovněž vliv na generování výkonu systému modulů. V distribuovaných střešních elektrárnách, pokud jsou splněny požadavky na zatížení, lze bifaciální modul zvednout nad zem, aby plně absorboval rozptýlené a odražené světlo ze zadní strany, což vede k vyšší výrobě energie a výnosům.

broken image

Scénáře použití bifaciálních modulů

Vzhledem k oboustranné charakteristice výroby energie bifaciálních modulů přední strana modulu absorbuje přímé sluneční světlo, zatímco zadní strana přijímá odražené světlo od země a rozptýlené světlo ze vzduchu, takže přední i zadní strana může vyrábět energii. Proto jsou bifaciální moduly vhodné pro instalaci v různých scénářích, jako je zemědělská fotovoltaika, pozemní elektrárny, vodní elektrárny, střechy domácností, dálnice, parkoviště, BIPV atd.
V zemědělské fotovoltaice
V zemědělských fotovoltaických elektrárnách může bílá vrchlíková membrána odrážet sluneční světlo na zadní stranu modulu, což může zvýšit zisk výroby energie na více než 35 % ve srovnání s běžnými moduly.
Ve vodních elektrárnách
Fotovoltaické elektrárny postavené na rybnících a nádržích využívají vodní hladinu k odrazu slunečního světla na zadní stranu bifaciálních modulů, což může zvýšit výrobu energie systému bifaciálních modulů. Voda jako přirozené akumulační těleso má zároveň přirozený chladicí účinek na moduly, což následně zlepšuje účinnost výroby energie modulů.

broken image

S neustálým vývojem technologie fotovoltaických modulů se bifaciální moduly staly účinným řešením pro snížení nákladů na elektřinu pro elektrárny a zvýšení návratnosti investic do projektů fotovoltaických elektráren díky jejich vynikajícímu výkonu při výrobě energie bifaciálními moduly.
Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností, má také řadu oboustranných modulů s dvojitým sklem, zájemci mohou kliknout na tlačítko níže pro podrobnosti o produktu nebo nás kontaktovat prostřednictvím aplikace WhatsApp.