Zvyšování výroby energie: maximalizace účinnosti bifaciálních modulů

· Průmyslové Novinky

Bifasciální modul je modul, který vyrábí elektřinu z přední i zadní strany. Kromě výroby elektřiny z přední strany může zadní strana modulu přijímat také rozptýlené a odražené světlo z okolí, a proto má vyšší celkovou účinnost výroby energie. Jak můžeme maximalizovat účinnost bifaciálních modulů?

broken image

Rady pro nákup - vyberte si solární panely s dvojitým sklem

Kromě výběru solárního panelu s vysokým výkonem byste se měli zaměřit také na obal modulu, pokud chcete generovat vysokou účinnost. Oboustranné moduly mají na přední straně vrstvu skla a na zadní straně průhlednou zadní desku nebo sklo, známé jako oboustranné jednostranné zasklení nebo oboustranné dvojité zasklení.

  1. Sklo oboustranně zasklených modulů je vysoce odolné proti opotřebení a je vhodné pro různé aplikace, jako jsou vysoké teploty, vysoká vlhkost, pouštní a zasněžené prostředí.
  2. Izolace skla je lepší než izolace zadní desky, což vyhovuje vyšším systémovým napětím a šetří náklady na fotovoltaický systém.
  3. útlum běžných modulů je přibližně 0,7 % a útlum modulů s dvojitým sklem je přibližně 0,5 %;
  4. vysoký výkon na jednotku plochy, s nárůstem výroby energie o 5-25 %;
  5. až 30letá záruka ve srovnání s 25 lety u ostatních modulů.
broken image

Rady pro instalaci

Moduly s dvojitým zasklením mohou při ideálních podmínkách zvýšit výkon modulu o 20-30 %. Odrazivost pozadí v místě instalace určuje, kolik výkonu se generuje na zadní straně, a zadní strana bude účinnější pouze tehdy, pokud se na ni dostane co nejvíce odraženého a rozptýleného světla.
Při výpočtu rozteče soustav se vychází z toho, že hlavní oblast přímého odrazu je v hlavních hodinách denního světla, zatímco ostatní oblasti přijímají pouze rozptýlené odrazy od oblohy nebo okolních budov se slabou intenzitou vyzářené energie. Nejlepší plocha pro položení podkladového materiálu je soustředěna v projekční ploše přímo pod modulem a může být rozšířena o 50 až 100 cm do strany od světelného zdroje v závislosti na velikosti modulu, parametrech montáže a zeměpisné poloze, aby bylo dosaženo optimální rovnováhy mezi náklady a výnosem.

broken image

Je důležité poznamenat, že výpočet poměru DC/AC se také liší od výpočtu pro jednostranné moduly. Další poměry DC/AC pro solární panely naleznete v části "Důležité parametry pro návrh fotovoltaického systému: poměr DC/AC".

Zvyšování odrazivosti

Volbou optimálního úhlu sklonu a polohy oboustranných modulů lze účinně zvýšit výkon systému zvýšením odrazivosti od země.
1. Mezi běžné metody zvýšení odrazivosti země patří položení betonové podlahy, natření reflexní bílou barvou, položení bílého štěrku nebo oblázků, položení bílého reflexního materiálu atd. Odrazivost: písek/cement > půda > tráva > voda. Přibližnou odrazivost lze nalézt v následujícím grafu, kde se odrazivost cementové půdy pohybuje od 20 % do 40 %.

broken image

2. Vyhněte se přímému zastínění zadní strany fotovoltaického modulu držákem nebo sandály držáku, které jsou vzdáleny alespoň 5 cm od zadní strany modulu.
3. Pokud možno se vyhněte těsnému zastínění zadní strany modulu měniči, střídači, kabely atd.
4. Při instalaci bifaciálních modulů na plochou střechu v nejlepším úhlu sklonu můžete získat výrobu energie jejich natřením na bílo apod.
Pokud žijete v zasněžené oblasti ve vysokých zeměpisných šířkách, sníh na zemi odrazí velké množství slunečního světla na zadní stranu fotovoltaických panelů, čímž se výrazně zvýší výroba energie panely a sníh na modulech snadno roztaje.

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety zkušeností, vám může poskytnout vysoce kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro nabídku produktu.