Jak vznikají ztráty při výrobě elektřiny z fotovoltaických elektráren?

· Průmyslové Novinky

Existuje mnoho faktorů, které je třeba vzít v úvahu, včetně teploty, prachu a znečištění, zastínění, orientace a sklonu modulů, účinnosti střídače, ztrát v kabelech atd. Společnost Maysun Solar však sestavila seznam hlavních faktorů, které minimalizují ztráty energie.

broken image

Orientace a úhel sklonu modulů

Pro instalaci modulů existuje optimální orientace a úhel sklonu. Orientace vychází z pravidla, že severní polokoule směřuje na jih a jižní polokoule na sever, zatímco úhel sklonu se určuje podle místní zeměpisné šířky. Úhel umístění panelu ovlivňuje množství slunečního záření, které systém v průběhu roku přijímá, a odchylky od optimální orientace a úhlu sklonu mají za následek ztrátu výroby energie.
Je důležité si uvědomit, že čím menší je úhel sklonu od optima, tím více prachu se v modulu nahromadí a tím méně ho srážky smyjí, což má za následek o něco větší ztráty výkonu.

broken image

Prostředí a teplota

Teplotní koeficient je dalším faktorem výkonu, který je třeba vzít v úvahu. Provozní teplota fotovoltaického modulu má významný vliv na jeho výkon, přičemž vysoké provozní teploty vedou ke ztrátám výkonu. Teplotní koeficient je procentuální snížení energetického výkonu na každý 1 stupeň Celsia nad referenční bod 25 stupňů Celsia (77 stupňů Fahrenheita). parametry pro teplotní koeficient výkonu jsou uvedeny v datasheetu společnosti Maysun.
Některé střešní krytiny absorbují více tepla než jiné, což může ovlivnit výkon. Úhel umístění solárního panelu může měnit teplotu a panely namontované na plocho se obvykle zahřívají více, takže je zapotřebí odstup mezi modulem a střechou, aby se teplo odvádělo. Liší se také typy panelů, přičemž tenkovrstvé panely mají obvykle nižší teplotní koeficient než monokrystalické nebo polykrystalické solární panely.

broken image

Povrchová vrstva ptačího trusu, prachu, listí a jiných nečistot

Solární panely jsou dlouhodobě vystaveny venkovnímu prostředí a usazování prachu a jiného spadaného listí na povrchu je v některých oblastech hlavní příčinou energetických ztrát. V oblastech s dlouhým obdobím sucha to může mít za následek ztrátu až 5 %. V oblastech s častým usazováním prachu se toto číslo může zvýšit o 1 až 2 %, zatímco v místech v blízkosti hlavních dopravních komunikací obvykle dochází k dalším 1 % ztrátám. V oblastech s celoročními srážkami se ztráty kontaminace půdy obvykle pohybují kolem 2 %.
Věci jako ptačí trus a spadané listí mohou pokrýt články a vytvořit efekt horkého místa, který může poškodit solární moduly, což vyžaduje pravidelné čištění solárních panelů.

broken image

Účinnost střídače

Střídač je zásadní součástí fotovoltaického systému a v případě vnitřních tepelných ztrát způsobených elektronikou a indukčními součástmi může docházet ke ztrátám výkonu. Kromě toho je účinnost střídače závislá na jeho vlastní provozní teplotě, která je stejná jako poškození modulu v důsledku teplotního výkonu, ale vliv střídače je relativně malý. Proto by měl být střídač instalován v interiéru na chladném a větraném místě a venku na slunném místě, mimo dosah přímého slunečního záření, pokud možno se stínícím štítem.

broken image

Problémy s kabely

Ztrátám na kabelu se nelze vyhnout a obvykle vedou k dalším 2 % systémových ztrát. Tyto ztráty se mohou blížit 1 %, pokud se v projektu krátkodobě používají silnější vodiče. Z inženýrských zkušeností se počítá se ztrátami ve stejnosměrném vedení ve výši 2 %, zatímco všechny elektrárny využívají principu připojení k síti v těsné blízkosti, přičemž ztráty ve vedení na straně střídavého proudu jsou menší a ztráty ve střídavém vedení činí 1 %. Kromě toho plus kontaktní ztráty vyvolané připojením svorek na straně střídavého a stejnosměrného proudu mají hodnotu ztrát 1 %, celkové takové ztráty dosahují 5 %.
Ve fotovoltaických systémech by se na stejnosměrné straně měly používat speciální kabely pro fotovoltaiku a na střídavé straně kabely, které vyhovují výstupnímu proudu. Použití nesourodých svorkovnic, špatné krimpování a další nepravidelnosti při instalaci mohou vést ke zvýšeným ztrátám a ve vážných případech k vyhoření střídače.

broken image

To jsou jen některé z příčin ztrát výkonu fotovoltaických systémů, které porovnala společnost Maysun Solar. Co můžeme udělat pro údržbu našich fotovoltaických systémů? Čtěte dále

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety zkušeností, vám může poskytnout vysoce kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro cenovou nabídku.