6 věcí, které nelze při každodenní údržbě fotovoltaických elektráren ignorovat

broken image

Poté, co si mnoho rodin nainstalovalo fotovoltaické elektrárny, málokdy jim věnují pozornost. Ve většině případů nám po běžném provozu fotovoltaického systému dokážou nepřetržitě dodávat elektřinu bez lidského zásahu. Ale přeci jen se jedná o soubor zařízení na výrobu energie, který obsahuje spoustu materiálů a pokud nebudete dbát na každodenní údržbu, může to snížit výrobu elektřiny v elektrárně a dokonce způsobit nebezpečí, jako je požár. Nelze tedy opomenout každodenní údržbu fotovoltaických elektráren, zejména následujících 6 věcí.

broken image

Čištění znečišťujících látek

Obecně se životnost fotovoltaických modulů pohybuje kolem 25 let.Ptačí trus, listí a další úkryty na panelech modulů pravidelně čistěte, aby byly fotovoltaické panely v maximální míře vystaveny slunečnímu záření. Pokud máte obvykle rádi čistotu a máte vyšší požadavky na efekt výroby energie, můžete to udělat i sami (vyčistit komponenty), ale je třeba věnovat pozornost následujícím bodům.

1. Obecně zvolte čištění součástí ráno nebo pozdě odpoledne. Při čištění je zakázáno zdržovat se méně než 1 metr od okraje střechy za účelem provádění operací.

2. Před čištěním součástí zkontrolujte, zda se v záznamech monitorování nenachází nějaký záznam o abnormálním výkonu, analyzujte, zda může způsobit netěsnost, a zkontrolujte, zda nejsou připojovací vodiče a související součásti součástí poškozené nebo přilepené. potřeba použít testovací pero Otestujte hliníkový rám, držák a povrch z tvrzeného skla součásti, abyste zabránili možnému úniku a zajistili osobní bezpečnost.

3. Pracovníci, kteří čistí součásti, by měli nosit vhodný pracovní oděv a čepice, aby nedošlo k poškrábání a zranění. Háčky, popruhy, konce nití a další části, které by se mohly zamotat, by se neměly objevovat na oděvu nebo nářadí.

4. Je přísně zakázáno čistit fotovoltaické moduly za povětrnostních podmínek silného větru, silného deště, bouřky nebo hustého sněžení. Zimní čištění by se mělo vyhnout oplachování nebo oplachování studenou vodou, když je panel horký.


5. K otírání fotovoltaických modulů je přísně zakázáno používat tvrdé a ostré nástroje nebo korozivní rozpouštědla a alkalická organická rozpouštědla a je zakázáno stříkat čisticí vodu na propojovací krabice komponent, kabelové lávky, slučovací krabice a další zařízení.

broken image

Údržba komponentů a držáků

1. Povrch fotovoltaického modulu je třeba udržovat v čistotě Fotovoltaický modul otřít suchým nebo vlhkým měkkým a čistým hadříkem K otírání fotovoltaického modulu je přísně zakázáno používat žíravá rozpouštědla nebo tvrdé předměty. Fotovoltaické moduly by se měly čistit, když je ozáření nižší než 200 W/㎡, a není vhodné k čištění modulů používat kapaliny s velkým teplotním rozdílem mezi moduly.

2. Živý výstražný štítek na fotovoltaickém modulu se nesmí ztratit.

3. Fotovoltaické moduly by měly být pravidelně kontrolovány. Pokud jsou zjištěny následující problémy, je třeba je ihned seřídit nebo vyměnit:
- Fotovoltaické moduly mají rozbité sklo, spálenou základní desku a zjevné barevné změny;
- existence vzduchových bublin ve fotovoltaickém modulu, které tvoří komunikační kanál s okrajem modulu nebo jakéhokoli obvodu;
—— Spojovací skříňka fotovoltaického modulu je zdeformovaná, zkroucená, prasklá nebo spálená a svorky vodičů nemohou být v dobrém kontaktu.

4. U fotovoltaických modulů s kovovými rámy by měl být rám a držák dobře kombinovány, přechodový odpor mezi nimi by neměl přesáhnout 4Ω a rám musí být pevně uzemněn.


5. Pomocí DC klešťového ampérmetru změřte vstupní proud každého řetězce fotovoltaického modulu připojeného ke stejnému stejnosměrnému slučovači za podmínky, že intenzita slunečního záření je v zásadě stejná a odchylka by neměla přesáhnout 5 %.

broken image

Údržba sklízecí mlátičky

1. Skříň DC slučovače nesmí být zdeformovaná, zkorodovaná, netěsná nebo zaprášená Bezpečnostní výstražné značky na vnějším povrchu skříně by měly být neporušené a nepoškozené a vodotěsný zámek na skříňce by měl být flexibilní při otevírání a zavírání.

2. Každá svorka ve slučovači DC by neměla být uvolněná nebo zkorodovaná.

3. Specifikace vysokonapěťových stejnosměrných pojistek ve slučovací skříni stejnosměrného proudu by měly splňovat konstrukční požadavky.

4. Izolační odpor kladného pólu vůči zemi a záporného pólu vůči zemi výstupní DC přípojnice by měl být větší než 2 megaohmy.

5. Vypínací funkce stejnosměrného jističe na konci výstupní sběrnice stejnosměrného proudu by měla být flexibilní a spolehlivá.


6. Ochrana před bleskem v DC slučovači by měla být účinná.

broken image

Údržba měniče

1. Struktura a elektrické připojení měniče by měly být zachovány nedotčené, neměla by docházet ke korozi, hromadění prachu atd., prostředí pro odvod tepla by mělo být dobré a při provozu měniče by neměly docházet k velkým vibracím a abnormálnímu hluku .

2. Výstražné značky na střídači by měly být neporušené a nepoškozené.

3. Chladicí ventilátory modulů, reaktorů a transformátorů ve střídači by se měly spouštět a zastavovat automaticky podle teploty. Chladicí ventilátory by neměly mít velké vibrace a abnormální zvuky, když běží. Pokud dojde k nějaké abnormalitě, vypněte napájení a zkontrolovat.

4. Pravidelně odpojujte jistič na výstupní straně AC (strana sítě) a střídač by měl okamžitě přestat dodávat energii do sítě.

5. Pokud je teplota kondenzátoru DC sběrnice ve střídači příliš vysoká nebo překračuje životnost, měl by být včas vyměněn.

broken image

údržba kabelů

1. Část, kde kabel vstupuje a vystupuje ze zařízení, by měla být dobře utěsněna a neměly by tam být žádné otvory o průměru větším než 10 mm, jinak by měla být zablokována ohnivzdornou hliněnou stěnou.

2. Na ústí ocelové trubky na ochranu kabelu by neměly být žádné perforace, praskliny a zjevné nerovnosti. Vnitřní stěna by měla být hladká. Kovová kabelová trubka by neměla mít závažnou korozi, otřepy, tvrdé předměty a odpadky. otřepy, použijte kabel po pilování Plášť je zabalen a pevně svázán.

3. Kolíky podél přímého podzemního kabelového vedení by měly být neporušené a země v blízkosti cesty by neměla být vykopána, aby se zajistilo, že na zemi podél cesty nebudou nahromaděné žádné těžké předměty, stavební materiály a dočasná zařízení a žádná korozivní Zajistěte, aby byla ochranná zařízení venkovního zemního kabelu v dobrém stavu.

4. Ujistěte se, že krycí deska kabelového výkopu nebo kabelové jímky je neporušená, ve výkopu by neměla být žádná voda nebo nečistoty, ujistěte se, že podpěra ve výkopu by měla být pevná a není zde žádná rez nebo uvolněnost. plášť a pancéřování pancéřového kabelu by neměly být vážně poškozeny.rez.

5. U více kabelů položených paralelně je třeba zkontrolovat rozložení proudu a teplotu pláště kabelu, aby se zabránilo spálení kabelu kvůli špatnému kontaktu.

broken image

extrémní údržba počasí

1. Pokud prší a zakopává, je možné, že koncovka není těsná. Pokud k tomu dojde, je třeba to řešit až po dešti Přelepte koncovku izolační páskou a poté sledujte, zda nedochází k vypadnutí. Pokud jev vypínání přetrvává, je třeba to oznámit servisnímu středisku nebo místní elektrárně.
2. Ve dnech bouřky by měl být spínač vzduchu pod měřičem vypnut, aby se zabránilo poškození elektrického zařízení. Po bouřce spínač znovu zavřete.

Za zmínku stojí, že každý nesmí podcenit čištění a údržbu domácích fotovoltaických elektráren.Po vyčištění se může výroba elektrické energie elektrárny zvýšit o 5%-30%. Frekvence čištění v oblastech s vlhkým prostředím je obecně jednou za 3 až 5 měsíců a frekvence čištění v oblastech s relativně suchým prostředím je obecně jednou za měsíc.

Jako výrobce fotovoltaických modulů se 14letými profesionálními zkušenostmi je Maysun Solar připravena spolupracovat s vámi a pomoci vám při přechodu na energii. (Kontaktujte nás), otevřete dveře zelené energii.