Když mluvím s ChatGPT o PV

Jako publicista fotovoltaické společnosti věnuji každý den pozornost nejnovějšímu vývoji ve fotovoltaickém průmyslu, stejně jako novinkám z médií a technologických kruhů. Nedávný celosvětový požár ChatGPT samozřejmě nemůže uniknout mým očím. Díky obrovskému množství dat a logice podobné té lidské získala ChatGPT za pouhé 2 měsíce od svého spuštění 100 milionů aktivních uživatelů a v blízké budoucnosti prý nahradí editory blogových příspěvků. To ve mně vzbuzuje obavy o práci, takže si s ChatGPT o PV popovídám!

broken image

OpenAI je americká společnost a naprostá většina zdrojů dat ChatGPT je v angličtině, zatímco zdroje v jiných jazycích nejsou v tuto chvíli příliš obsáhlé a v některých zemích je zatím nelze používat. Proto jsem se rozhodl položit ChatGPT otázky v angličtině a následující snímky obrazovky chatu jsou všechny v angličtině. Jeho odpovědi samozřejmě stručně okomentujeme, aby čtenáři v jiných jazycích pochopili, o čem si povídáme?

Nechť chat začne!

broken image

Ano, bot s umělou inteligencí rozvedl, co je to PV, a to je základ.

 

Zeptejme se společně ChatGPT, který PV článek by doporučil.

broken image

Zdá se, že ChatGPT nechce lidi navádět ke koupi konkrétního solárního panelu, jeho odpověď je velmi neutrální.

Zvolit monokrystalické články, multikrystalické články, nebo tenkovrstvé články? Dává smysl, že se vždy najdou lidé, kteří si z nějakého důvodu vyberou konkrétní typ fotovoltaického článku. Jde jen o to, že pokud jde o současnou technologii a náklady, monokrystalické křemíkové články jsou jednoznačně volbou naprosté většiny lidí.

Co by ChatGPT doporučil pro TOPCon, HJT a novou perovskitovou technologii, která je nyní na trhu?

broken image
broken image

TOPCon a HJT jako zástupci článků typu N v monokrystalických křemíkových článcích jsou nové technologie, které nelze ignorovat. Mají své výhody i nevýhody a chcete-li se o nich dozvědět více, můžete si přečíst článek "Rozdíl mezi TOPCon a HJT" sestavený společností Maysun Solar. Stojí za zmínku, že fotovoltaický průmysl se neustále vyvíjí a objevují se nové technologie a průlomové objevy, jako je například perovskitová technologie, která se chystá vstoupit do fáze komercializace. Databáze ChatGPT je v současné době aktualizována pouze do roku 2021 a informací o perovskitu je méně, ale perovskit přinese do fotovoltaiky nový pokrok a průlomové objevy. Nejnovější informace naleznete v našem článku o nejnovějším vývoji v oblasti perovskitu .

Fotovoltaická technologie se rychle mění a společnost ChatGPT na ni stále reaguje poněkud pomalu.

Zeptejme se tedy, co si myslí o výhodách a nevýhodách fotovoltaiky, ano?

broken image

Obsáhlejší, ale ne dostatečně hluboké. Z hlediska ideálu harmonie mezi člověkem a přírodou a dosažení udržitelného rozvoje již někteří vědci začali diskutovat o tom, zda velké plochy fotovoltaických panelů budou produkovat světelné znečištění, a o recyklaci vyřazených fotovoltaických panelů.

Nakonec je to otázka ceny, která nás trápí nejvíce. Zeptal jsem se ChatGPT, kdy se sníží cena křemíku, podívejme se, jak robot s umělou inteligencí odpověděl.

broken image

Tato odpověď byla očekávaná. "Vzhledem k tomu, že fotovoltaický průmysl stále roste a dospívá, bude pravděpodobně časem klesat. Nelze však přesně předpovědět, kdy se tak stane, a nejlepší je sledovat vývoj v odvětví a poradit se s odborníky z oboru."

Přihlaste se tedy k odběru našich webových stránek a získejte nejnovější zprávy z oblasti fotovoltaického průmyslu, společnost Maysun Solar, výrobce fotovoltaických modulů s 15letou zkušeností, vám může nejen poskytnout kvalitní solární panely, ale také vám poskytnout perspektivnější posouzení odvětví, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás.