Fotovoltaická technologie a její historie

Fotovoltaická technologie, která využívá solární články k přeměně slunečního světla na elektrickou energii, nabývá v posledních letech na významu jako obnovitelný zdroj energie. Přestože základní principy fotovoltaiky jsou známy již více než sto let, praktické aplikace této technologie se začaly objevovat až ve druhé polovině dvacátého století.

Zrod fotovoltaiky

V roce 1839 francouzský fyzik Alexandre-Edmond Becquerel při provádění fyzikálních pokusů zjistil, že když jsou dvě kovové elektrody ve vodivé kapalině osvětleny světlem, protéká mezi elektrodami proud, což nazval fotovoltaickým jevem. Na počest jeho objevu je fotovoltaický jev znám také jako "Becquerelův jev".

broken image

V roce 1883 vynalezl americký vynálezce Charles Fritts první solární článek, když pokryl polovodič selen velmi tenkou vrstvou zlata a vytvořil tak polovodičový kovový přechod. Účinnost přeměny tohoto zařízení byla jen asi 1 %, ale ukázalo potenciál fotovoltaické technologie jako prostředku k výrobě elektřiny.

V průběhu několika následujících desetiletí vědci pokračovali v experimentech s různými materiály a konstrukcemi solárních článků s různou mírou úspěchu.

V roce 1954 vytvořili výzkumníci z Bellových laboratoří, včetně Daryla Chapina, Calvina Fullera a Geralda Pearsona, první monokrystalický křemíkový solární článek s účinností přeměny 6 %. Tento průlom znamenal zrod fotovoltaické technologie.

broken image

Vývoj fotovoltaické technologie

Ropná krize v 70. letech 20. století rovněž přispěla k podnícení zájmu o obnovitelné zdroje energie, včetně solární energie.

Dne 17. března 1958 byla do vesmíru vypuštěna druhá americká umělá družice pomocí nosné rakety využívající chemické a fotovoltaické články. Tato malá družice položila základ pro využití solárních článků, které se od té doby postupně vyvíjejí pro výzkum vesmíru.

broken image

V roce 1976 se australská vláda rozhodla provozovat celou telekomunikační síť ve vnitrozemí prostřednictvím stanic s fotovoltaickými články.

Od roku 1983 využívá fotovoltaiku k napájení svých majáků a navigačních světel americká pobřežní stráž. V té době činil podíl USA na celosvětovém trhu s fotovoltaikou přibližně 21 % a trh s fotovoltaikou poskytoval především řešení pro samostatné systémy.

Po roce 2007 se technologie výroby elektřiny z fotovoltaických panelů nadále prosazovala a současně s tím, jak se nadále šířila celosvětová koncepce nízkouhlíkového života, se světová solární energie dostala do fáze rychlého rozvoje, země zavedly vládní dotační politiku.

Od roku 2008 do roku 2013 se roční míra růstu nových fotovoltaických instalací udržovala nad 50 %, v roce 2011 dokonce dosáhla téměř 80 %.

Dnes se fotovoltaická technologie používá v široké škále aplikací, od malých solárních panelů pro jednotlivé domácnosti a podniky až po velké solární elektrárny, které zajišťují elektřinu pro celé komunity. V celosvětovém měřítku se již nyní ročně instaluje nová fotovoltaická kapacita z 16 GW v roce 2010 na 260 GW do roku 2022.

broken image

Navzdory mnoha pokrokům v oblasti fotovoltaické technologie je stále třeba překonat mnoho výzev. Jednou z největších překážek jsou vysoké náklady na výrobu a instalaci solárních panelů, které v posledních letech neustále klesají. Vývoj technologie článků ve fotovoltaickém průmyslu prošel mnoha etapami a bez ohledu na to je potenciál fotovoltaické technologie poskytovat čistou, obnovitelnou energii nepopiratelný.

S pokračujícím výzkumem a vývojem je pravděpodobné, že se v příštích letech dočkáme účinnějších a cenově dostupnějších solárních článků, které pomohou snížit naši závislost na fosilních palivech a zmírnit dopady změny klimatu.

Společnost Maysun Solar, výrobce fotovoltaických modulů s 15letou zkušeností, vám může poskytnout kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro cenovou nabídku produktu.