Mohou solární panely stále fungovat v zimě?

· Průmyslové Novinky,Novinky Společnosti Maysun

Obsah:

  1. Proč solární panely stále vyrábějí elektřinu v zimě?
  2. Ovlivňuje zima energii generovanou solárními panely?
  3. Kolik elektřiny solární panely generují v zimě?
  4. Jak zabránit sněhu na solárních panelech v zimě?

Když si lidé představují optimální povětrnostní podmínky pro efektivní provoz solárních panelů, obvykle si vybaví den s hojným slunečním světlem a vyššími teplotami. Ačkoli solární panely skutečně generují značnou energii v horké, slunečné dny v létě, je důležité poznamenat, že jejich funkčnost není omezena pouze na toto konkrétní období.

Rozšířeným mylným přesvědčením je, že solární panely mají minimální účinnost v zimě. Zatímco je pravda, že energetický výkon solárních panelů dosahuje svého vrcholu v přímém slunečním světle a pod UV zářením, je nezbytné objasnit, že zimní teploty výrazně nebrání celkovému výkonu solárních panelů.

Když si lidé představují optimální povětrnostní podmínky pro efektivní provoz solárních panelů

Proč solární panely stále vyrábějí elektřinu v zimě?

Je důležité nejprve porozumět tomu, jak solární panely fungují. Solární panely jsou vyrobeny z křemíkových destiček, polovodičového materiálu, ve kterém jsou elektrony vzrušovány reakcí na fotony světla, čímž vyrábějí elektřinu.

Je klíčové si uvědomit, že solární panely reagují na všechny formy světla, nejen na přímé sluneční světlo. Mohou také využívat difuzní světlo, které vzniká rozptylem světla částicemi jako jsou dešťové mraky v atmosféře. Tato schopnost umožňuje solárním panelům efektivně fungovat i v zimě, i v nepřítomnosti přímého slunečního světla.

Překvapivě může být deštivé počasí pro solární panely výhodné. Déšť působí jako přírodní čistící prostředek, odplavuje nahromaděnou špínu a nečistoty z povrchů. Tento čisticí efekt je zvláště prospěšný, protože zabraňuje blokování světla, což může zvýšit účinnost solárních panelů.

Na rozdíl od běžného přesvědčení chladné počasí ve skutečnosti prospívá produkci energie solárních panelů. Solární panely, jako elektronická zařízení podobná počítačům a radiím, pracují efektivněji v chladnějších teplotách než za horkých podmínek. Tato vlastnost přispívá k jejich udržitelnému výkonu a efektivitě, zejména v chladnějších klimatických podmínkách.

Ovlivňuje zima energii generovanou solárními panely?

Zatímco samotné chladné počasí nemá škodlivý vliv na funkčnost solárních panelů, jiné faktory, jako je sněžení, mohou ovlivnit celkovou produkci energie. Život v oblasti s pravidelným zimním sněžením nedělá solární panely neúčinnými; ve skutečnosti jsou široce používány v mnoha chladných klimatických podmínkách. Konečný dopad závisí na množství sněhu, který se hromadí na solárních panelech.

Menší nárůst sněhu obvykle neovlivňuje výkon solárních panelů významně, protože UV záření slunce může proniknout malou vrstvou sněhu, dokud ji vítr nebo jiné faktory nesundají. Ačkoli jsou solární panely navrženy tak, aby vydržely váhu významných sněhových srážek, nadměrné hromadění může vést ke snížení úrovní produkce. Šikmá konstrukce solárních panelů pomáhá optimalizovat absorpci UV záření slunce a usnadňuje sklouznutí nebo snadné odstranění většiny nahromaděného sněhu.

V chladných oblastech vybírejte solární panely s vysokou sněhovou nosností a pravidelně je čistěte. PV moduly TwiSun X jsou vyrobeny z nově vylepšeného rámu z hliníkové slitiny 6065-T6: dutina je rozšířena a zesílena, a jsou přidány dva nové zpevňující pruty, které lépe chrání PV buňky. Přední sněhové zatížení je rovno nebo vyšší než 6000 Pa, s současným zvýšením mechanického zatížení o 20%. Takže tento solární panel je vhodnější pro chladné a zasněžené oblasti.

TwiSun X 390W--410W dvojitý skleněný celočerný fotovoltaický modul PERC 210mm 120 článků

Kolik elektřiny solární panely generují v zimě?

Typicky je výkon solárních panelů v zimě nižší než v létě, především kvůli kratším dnům a vyšší pravděpodobnosti, že oblačnost zablokuje sluneční světlo. Průměrně se očekává, že systém o výkonu 5 kW vyprodukuje v zimě 13 kWh denně, což kontrastuje s 20 kWh denně, které generuje během léta.

Kolik elektřiny solární panely generují v zimě

Délka dostupného slunečního světla během daného dne je v zimě výrazně kratší než v létě. I když to snižuje dobu, kdy mohou solární panely pracovat s maximální účinností, dostupné sluneční světlo ve většině regionů zůstává dostatečné pro jejich použití. Oblačné dny také přispívají ke snížené účinnosti, protože solární panely nejsou vystaveny přímému slunečnímu světlu.

Proto potřebujete vybrat solární panel, který funguje dobře za podmínek slabého světla v deštivých a oblačných dnech.

Solární panel IBC se vyznačuje svým výjimečným výkonem za slabého světla, což jej činí ideální volbou pro zimní podmínky s omezeným denním světlem. Solární moduly IBC od Maysun dále vynikají minimálními ztrátami ve středu panelu, překonávají produkty PERC v scénářích se slabým světlem. Pozoruhodné je, že při úrovni ozáření 200W/m² demonstrují moduly IBC pozoruhodné zlepšení relativního výkonu o 2,01%. Kromě toho jejich vysoké charakteristiky napětí otevřeného obvodu umožňují rychlé dosažení provozního napětí měniče ráno a večer, čímž efektivně prodlužují dobu generování energie.

Solární panel IBC se vyznačuje svým výjimečným výkonem za slabého světla, což jej činí ideální volbou pro zimní podmínky s omezeným denním světlem

Kromě toho jsou IBC charakterizovány nízkým teplotním koeficientem. Nízký teplotní koeficient pouze -0,29/°C snižuje dopad teplotních variací na výkonnost generace energie a zlepšuje výnos celého cyklu výroby energie. V důsledku toho jsou solární panely IBC méně ovlivněny chladnými zimními podmínkami.

Navíc je účinnost generování energie IBC také velmi dobrá. Solární panel IBC nemá na přední straně stínění kovovou mřížkou, což snižuje ztrátu světla a oblast příjmu světla je větší, zvýšená o asi 2,5%, což významně zvyšuje účinnost generování energie.

Solární panely řady IBC

Projekt je umístěn na střeše v Německu, klikněte na obrázek pro více informací.

Jak se vyhnout zimnímu sněhu na solárních panelech?

1. Vyberte šikmou instalaci solárních panelů pro efektivní správu sněhu: Zlepšete účinnost odstraňování sněhu volbou solárních panelů instalovaných pod optimálním úhlem, který umožní sněhu přirozeně sklouznout a minimalizuje jakékoli překážky. Doporučený úhel umístění fotovoltaických panelů je 45 stupňů, směrem na jih. Použijte následující vzorec pro výpočet azimutu pro montážní úhel PV panelu:

Azimut = (špičkový moment zatížení za den (24hodinový systém) - 12) x 15 + (zeměpisná délka - 116)

2. Pravidelné odstraňování sněhu: Za příznivých povětrnostních podmínek pravidelně odstraňujte sníh ze solárních panelů. Používejte nástroje jako dlouhé kartáče nebo specializované nástroje na čištění solárních panelů pro šetrné odstraňování sněhu, čímž zajistíte, že povrch panelu zůstane nepoškozený

Pravidelné odstraňování sněhu

3. Optimalizujte údržbu s dobře vybranými místy: Vyberte místa instalace solárních panelů, která usnadňují snadné čištění, zjednodušující čisticí proces pro maximální pohodlí, když je to potřeba.

Sortiment solárních panelů Maysun zahrnuje různé specifikace a velikosti, aby vyhověl potřebám různých zákazníků. Ať už jde o domácí instalace nebo průmyslové aplikace, Maysun poskytuje vysoce přizpůsobená řešení, aby zákazníci mohli maximalizovat využití solárních zdrojů a dosáhnout významných úspor v energetické spotřebě.

Reference:

Mike (2021) Are solar panels efficient in winter?

Calculator, S. (2021) Do solar panels work in winter.

Effectiveness of Solar Panels During the Winter Months - Renewable Energy Magazine, at the heart of clean energy journalism (2020) - Effectiveness of Solar Panels During the Winter Months - Renewable Energy Magazine, at the heart of clean energy journalism.

Boiler Guide Limited (no date) Will solar panels still work in the winter? | Solar Guide.

Whitlock, R. (2022) Do solar panels work in winter? The answer is more complex than you think.

Admin (2023) Do solar panels work in the winter?

Mohlo by se vám také líbit:

Úvod do certifikací solárních panelů (Průvodce 2023)
Aktuální novinky ze světa solární energie, které byste měli znát
Plně černé solární panely: Jsou lepší?