Nejnovější vývoj v oblasti fotovoltaiky: březen 2024

· Průmyslové Novinky

Obsah:

  1. REC představuje solární modul HJT o výkonu 430W
  2. Omezení panelů PV na balkonech v některých evropských zemích
  3. Francie dosáhla solárního milníku 20 GW
  4. Globální prognózy kapacity solární energie PV
  5. Rychlý růst solární energie v Brazílii
  6. Skupina Iliad podepisuje PPA na solární energii po celé Evropě

 

REC představuje solární modul heteropřechodu o výkonu 430 W s účinností 22,2 %

REC, výrobce solárních modulů se sídlem v Singapuru, představuje své rezidenční solární moduly s technologií článků Alpha heterojunction. Výroba byla zahájena v továrně REC Industry 4.0 v Singapuru, s prvními zásilkami naplánovanými na květen 2024 na americký trh.

Série REC Alpha Pure-2 nabízí čtyři verze s výkonem od 400 W do 430 W a účinnostmi od 20,6 % do 22,2 %. Tyto moduly využívají 132 heteropřechodových, polovičních monokrystalických solárních článků a podporují maximální systémové napětí 1 000 V.

S otevřenými obvodovými napětími mezi 48,5 V a 49,3 V a proudy krátkého spojení od 10,60 A do 10,81 A mají všechny verze rozměry 2 237 mm × 1 246 mm × 30 mm a váží 21,7 kg.

Při provozu v rozmezí -40°C do 85°C vykazují moduly teplotní koeficient -0,24 % na stupeň Celsia. Jsou vybaveny 4 mm solárním sklem s antireflexní úpravou, krytem spojovacího boxu s hodnocením IP68 a anodizovaným hliníkovým rámem.

REC poskytuje 20letou lineární záruku na výstupní výkon a 25letou záruku na produkt. Kromě toho série splňuje podmínky pro balíček záruk REC ProTrust, který nabízí až 25 let pokrytí pro produkt, výkon a práci, s garantovaným výstupním výkonem alespoň 92 % ve 25. roce.

Maysun Solar také nabízí HJT solární moduly s impozantní špičkovou účinností až 22,87 % a 30letou zárukou na produkt a výkon. Moduly HJT od Maysun Solar maximalizují výrobu energie, poskytují výjimečný výkon i v náročných prostředích. Tyto moduly jsou navrženy pro spolehlivost a dlouhou životnost, zajišťují konzistentní generování energie po mnoho let.

Zažijte vrchol solární účinnosti s moduly HJT od Maysun Solar. Využijte sílu slunce s důvěrou, vědomi si, že investujete do udržitelné budoucnosti s nejvýkonnější dostupnou solární technologií.

Omezení pro PV panely na balkonech v některých evropských zemích

Švédsko

V roce 2022 švédský úřad pro elektrickou bezpečnost ukončil používání stávajících solárních panelových jednotek se zástrčkami ve Švédsku z důvodu bezpečnostních obav. Úřad je označil za nedostatečně bezpečné.

Rumunsko

Standardní domácí zásuvka v Rumunsku je hodnocena na ochranný výkon 3200W (16 ampér), což efektivně umožňuje připojení systémů až do 3200W. Pro instalaci fotovoltaických panelů na balkonech je vyžadován souhlas sousedů a sdružení nájemníků. I když pro instalaci na zemi není potřeba povolení od radnice, instalace fotovoltaické výroby energie na balkonech může vyžadovat takové povolení, v závislosti na historických nebo krajinářských omezeních. Proto je po získání souhlasu od sousedů a sdružení nájemníků doporučeno vyhledat další informace na radnici ve vaší oblasti, aby bylo možné určit požadavky na povolení.

Shrnutí: V Rumunsku fotovoltaické systémy plug-and-play nečelí žádným omezením, ale vyžadují schválení sousedů a sdružení nájemníků. Pokud instalujete fotovoltaické panely plug and play na balkon, prosím, řiďte se místními předpisy pro konkrétní požadavky.

Nizozemsko

V současné době NVWA (Nizozemský úřad pro potraviny a bezpečnost spotřebitelských produktů) umožňuje vstup produktů s připojeným výkonem až 600W při 230 VAC na trh, aby se předešlo přetížení sítě. Každá uzemněná zásuvka může připojit malou skupinu solárních panelů, s maximálně 2 panely hodnocenými na 600 Wp každý. Pokud je ve skříňce s měřičem přítomno více zásuvek, každá skupina může ubytovat 1 nebo 2 solární panely. Dalším požadavkem je samoregistrace na energieleveren.nl při samostatné instalaci solárních panelů.

Shrnutí: V Nizozemsku fotovoltaické systémy plug-and-play nečelí žádným omezením, ale vyžadují samoregistraci na energieleveren.nl.

Francie dosáhla milníku 20 GW

Francouzské ministerstvo ekologického přechodu oznámilo, že během období říjen-prosinec bylo k francouzské síti připojeno přibližně 955 MW nových PV systémů, čímž se kumulativní instalovaná kapacita PV v zemi zvýšila na 20,0 GW do konce prosince 2023.

Z této kapacity bylo přibližně 19,3 GW instalováno na francouzské pevnině, zatímco zbytek byl rozdělen mezi zámořská území národa a Korsiku.

Jen v roce 2023 Francie přidala 3,2 GW nové solární kapacity, čímž překonala 2,68 GW přidaných v roce 2022 a 2,57 GW přidaných v roce 2021. Celková kapacita solárních projektů čekajících na připojení k síti nyní činí 14 GW.

Kromě toho je přibližně 22,4 GW solárních projektů ve frontě na připojení k síti, přičemž kolem 5,8 GW je již pokryto předběžnými dohodami o připojení.

Zvláště regiony jako Nová Akvitánie, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur a Grand Est přispěly 48 % nově připojené kapacity v tomto roce. Tyto regiony se také mohou pochlubit nejvyššími instalovanými kapacitami, tvořícími více než 53 % veškeré kumulativní energie připojené ve Francii k prosinci 2023.

Instalovaná kapacita po celém světě

Celosvětová kapacita solárních fotovoltaických (PV) systémů by měla v letošním roce dosáhnout až 655 gigawattů stejnosměrného proudu (GWdc) podle BloombergNEF (BNEF) 1Q 2024 Global PV Market Outlook, což představuje významný nárůst z přibližně 444GWdc zaznamenaných v roce 2023.

Čína si má udržet svou dominanci v instalované kapacitě v roce 2024 s odhadovanými 313,7GWdc, což představuje 54,7 % přírůstků globální solární PV kapacity pro tento rok. Po Číně následují Spojené státy (40,6GWdc), Indie (18,1GWdc), Brazílie (17GWdc) a Německo (16,5GWdc).

Očekává se, že několik evropských zemí letos zvýší své přírůstky instalované kapacity solárních PV, včetně Španělska (7,54GWdc), Nizozemska (5,52GWdc) a Itálie (5,25GWdc). Kromě toho jsou Japonsko (5,47GWdc) a Jižní Afrika (4,29GWdc) mezi deseti nejlepšími zeměmi z hlediska přírůstků instalované solární PV kapacity.

Studie rovněž analyzovala kumulativní solární PV kapacitu evropských zemí do roku 2030. Očekává se, že Německo povede kontinent s 215GW, následováno Itálií a Španělskem s 79,6GW a 79,3GW. Francie (47,6GW), Polsko (46,3GW) a Nizozemsko (45,7GW) by také měly významně přispět k instalované solární PV kapacitě do roku 2030.

Globální průmysl solárních PV zažil významný růst v roce 2023, kdy instalovaná kapacita vzrostla z 252GWdc v roce 2022, což představuje meziroční růst o 76,2 %. Čína tvořila 60,4 % celosvětové instalované kapacity s přírůstkem 268GWdc nebo 216,9GWac v loňském roce. Spojené státy přidaly 35,2GWdc, následovány Brazílií (16,9GWdc), Německem (14,1GWdc) a Indií (13,6GWdc).

Rychlý růst solární energie v Brazílii

V novém měsíčním vydání časopisu pv magazine zdůrazňuje Mezinárodní společnost pro solární energii (ISES) robustní krajinu obnovitelné energie v Brazílii, která se může pochlubit více než 85 % obnovitelné elektřiny, převážně z vodní energie, ale s rychle rostoucími příspěvky od solární a větrné energie. S více než 2,3 milionu střešních PV systémů již v provozu a dalšími 90 miliony spotřebitelských jednotek připravených na přijetí solární energie, Brazílie zažívá rychlý nárůst solární energie, podporovaný podporujícími energetickými politikami a cenově dostupnou technologií PV.

V roce 2023 Brazílie zaznamenala ohromující růstovou rychlost přes 1 GW měsíčně v adopci PV, přičemž instalace na střechách tvořily 70 % této expanze. Kumulativní instalovaná PV kapacita překročila 37 GW, což odráží míru nasazení 60 wattů na osobu za rok, schopnou zdvojnásobit instalovanou kapacitu každé dva roky.

Rychlý růst solární energie v Brazílii

Poháněno výhodnými regulacemi net meteringu, eskalujícími tarify na konvenční elektřinu a konzistentním poklesem cen fotovoltaického vybavení, se PV stalo druhým největším přispěvatelem k elektroenergetickému mixu Brazílie. Přestože hydroelektrárny si udržely dominanci s téměř 110 GW instalovanými (49 % celkové kapacity), solární PV se v roce 2023 vyšplhalo na druhou pozici s podílem 37 GW (17 %), následováno větrnou energií na souši (29 GW = 13 %). Biomasa, primárně získávaná z bagasu cukrové třtiny a bioplynu, přidala dalších 17 GW (8 %), dohromady tvořící více než 85 % kapacity elektroenergetické výroby země (225 GW).

elektroenergetickému mixu Brazílie

Solární PV a větrná energie nyní představují nejúčinnější technologie pro výrobu energie. Ceny PV na brazilských národních energetických aukcích v regulovaném elektroenergetickém trhu klesly z více než 100 $/MWh v roce 2013 na 32 $/MWh v roce 2022, s dočasným poklesem v roce 2019 na mírně přes 20 $/MWh.

Očekávaná elektrifikace dopravy, vytápění a průmyslu spolu s výrobou zeleného vodíku má v nadcházejících letech podpořit poptávku po velkých instalacích PV. Využitím svého dobře zavedeného energetického trhu, bohatých solárních a větrných zdrojů a blízkosti exportních trhů v Evropě se očekává, že Brazílie se stane globálním lídrem ve výrobě nízkonákladového vodíku a amoniaku.

Skupina Iliad podepisuje PPA na solární energii po celé Evropě

Francouzská telekomunikační firma Iliad Group nedávno uzavřela dohody o nákupu solární energie po celé Evropě s celkovou kapacitou 90 MW.

Dohody, podepsané s francouzskou utility společností Engie a norskou energetickou společností Statkraft, zahrnují tři projekty solárního PV umístěné ve Francii, Itálii a Polsku, které společně generují ročně 116,7 GWh elektřiny.

Ve Francii Iliad získala 15letou PPA s Engie pro solární elektrárnu o výkonu 25,6 MW v Saint-Gemme. Kromě toho se Iliad spojila se Statkraftem na PPA ve střední Itálii a severozápadním Polsku, obě s dobou trvání deset let a začínající 1. ledna 2025. Italský závod se může pochlubit kapacitou 27,9 MW, zatímco polské zařízení vygeneruje 36 MW.

Italská solární farma bude provozována nezávislým výrobcem elektřiny (IPP) Sonnedix, zatímco polský protějšek bude spravován solárním vývojářem Better Energy. Pozoruhodné je, že Better Energy a Statkraft nedávno podepsaly PPA pro čtyři solární instalace v Polsku s kombinovanou kapacitou 212 MW.

Tyto solární PPA představují významný krok pro závazky skupiny Iliad k obnovitelné energii, v souladu s jejím cílem získat alespoň polovinu své poptávky po elektřině v Polsku a Itálii prostřednictvím PPA do roku 2035 a 20 % ve Francii.

S zahájením provozu v roce 2025 se spotřeba obnovitelné elektřiny Iliadu prostřednictvím PPA zvýší na 13 %. Rostoucí zájem o PPA, zejména o firemní dohody, je zřejmý v Evropě, s nedávnou zprávou analytické firmy BloombergNEF naznačující 75% nárůst od roku 2022 do roku 2023, dosahující 15,4 GW.

Reference:

https://www.pv-magazine.com/2024/03/01/rec-launches-430-w-heterojunction-solar-module-with-22-2-efficiency/
https://www.solcellsofferter.se/solceller-med-stickpropp/
https://greensolar-partner.com/ro/faq
https://emperio.ro/panouri-fotovoltaice-pe-balcon-autorizatii-economii-costuri/
https://www.veron.nl/nieuws/zonnepanelen-met-stekker-nen1010/
https://www.verbouwkosten.com/zonnepanelen/in-het-stopcontact/
https://supersola.com/nadelen-zonnepanelen-met-stekker/
https://www.pv-magazine.com/2024/02/28/france-hits-20-gw-milestone/
https://www.pv-tech.org/bnef-global-solar-additions-655gwdc-in-2024/#
https://www.pv-magazine.com/2024/02/20/pv-and-prices-the-fast-uptake-of-solar-in-brazil/
https://www.pv-tech.org/french-telecoms-firm-iliad-group-inks-90mw-solar-ppas-across-europe/

Můžete také číst: