Sázejte na TOPCon Solární Panel, Volba pro Nákladovou Efektivitu

· o solárních panelech,technologické novinky

Obsah

1.Úvod

2. Co je to solární článek TOPCon?

3. Jak je solární článek TOPCon konstruován?

4. Výhody solárního panelu TOPCon

5. Analýza reálných dat: Solární panel TOPCon vs. solární panel PERC

6. Závěr

 

Úvod

V dnešním světě jsme v klíčovém období přechodu od tradičních zdrojů energie k čistým energiím. Sluneční energie, jako jedno z nejslibnějších čistých zdrojů energie, si získává celosvětovou pozornost a investice. S neustálým pokrokem a diverzifikací solární technologie se stává stále důležitější volba nejvhodnějších solárních panelů. Dnes se zaměřujeme na velmi očekávanou solární technologii: TOPCon solární panel. S jeho vynikajícím výkonem a nákladovou efektivitou se TOPCon solární panel stává moudrou volbou pro ty, kteří sledují nákladovou efektivitu. V tomto článku se zabýváme výhodami TOPCon solárního panelu a poskytujeme konkrétní důvody, proč jsou ekonomicky efektivní volbou.

 

Co je to solární článek TOPCon?

TOPCon buňka patří do kategorie n-typu solárních článků. N-typová buňka je vyrobena z polovodičového materiálu dotovaného fosforem, který dává materiálu záporný náboj. Oproti p-typovým článkům tato varianta nabízí mnoho výhod, jako je zvýšená účinnost a lepší výkon za nízkého osvětlení.

 

Jak je solární článek TOPCon konstruován?

Typické součásti TOPCon Solární Článku zahrnují:

Anti-reflexní povlak: Aplikován na přední straně fotovoltaických modulů k minimalizaci ztrát světla v důsledku odrazu a maximalizaci výstupu energie.

Přední kontakty: Tenká vrstva vodivého materiálu přímo nad anti-reflexním povlakem, jako je stříbro nebo hliník. Tato vrstva slouží jako pozitivní elektrodový kontakt, umožňující proudit proud z modulu.

N-dotovaná vrstva: Umístěná pod předním kontaktem, složená z křemíku a fosforu.

P-dotovaná vrstva: Složená z křemíku a boru, sluneční světlo může z těchto křemíkových vrstev extrahovat jednotlivé elektrony, generující elektřinu.

Oxidová vrstva: Tato vrstva je značkou TOPCon buňky, blokuje kanály pro nosiče náboje. Nicméně díky průchodu může proud překonat překážku.

Zadní kontakty: Další vodivý kontakt na zadní straně krystalového křemíku, používaný k sběru proudu a jeho vývozu z modulu. Tento zadní kontakt slouží jako záporný elektrod.

 

Typické součásti TOPCon Solární Článku

 

Výhody solárního panelu TOPCon

1. Vysoká Účinnost a Stabilita Výkonu

TOPCon solární panel využívá pokročilou bifaciální technologii, která kombinuje výhody N-typového solárního článku, což vede k vyššímu fotovoltaickému konverznímu účinnosti a vynikající stabilitě výkonu. Tradiční jednostranné solární panely mohou absorbovat sluneční světlo pouze z jedné strany, zatímco TOPCon panel s bifaciální technologií může také přijímat rozptýlené a odražené světlo z prostředí na zadní straně, což zvyšuje efektivitu využití světla. Proto za stejných osvětlovacích podmínek mohou TOPCon panely generovat více elektřiny. Za podmínek stínění cizími objekty TOPCon panel má nízké riziko poškození a teplotních skvrn. Bifaciální dvojskelná struktura poskytuje lepší ochranu vnitřních buněčných komponent, snižuje znečištění a poškození z vnějších environmentálních faktorů, jako jsou prach a déšť, čímž prodlužuje životnost panelů a zajišťuje stabilní výstup energie během dlouhodobého používání.

2. Vysoká Bifacialita

Díky použití bifaciální struktury buňky a heterojunkčního designu dosahuje TOPCon solární článek bifaciality až 85%. Introdukcí efektivních solárních struktur na obou stranách solární buňky se maximalizuje účinnost absorpce světla a přenosu náboje, čímž se zvyšuje energetický výstup celého fotovoltaického systému. Tato vlastnost činí TOPCon panel vysoce vhodným pro praktické aplikace, zejména pro scénáře, kde je vyžadován maximální výstup energie na omezeném prostoru, jako jsou střešní solární systémy.

3. Silné Přizpůsobení životnímu Prostředí

Buňky TOPCon projevují nízký teplotní koeficient, což zajišťuje stabilní výrobu energie i v oblastech s vysokými teplotami. Tato odolnost snižuje nepříznivé účinky tepla na výkon systému. Díky schopnosti absorbovat sluneční světlo na obou svých stranách TOPCon solární panely udržují vysoký výstup i za podmínek slabého osvětlení, což zlepšuje celkový výkon systému. Jejich přizpůsobivost životnímu prostředí umožňuje jejich všestranné nasazení v širokém spektru scénářů.

Solární moduly TOPCon pracující za různých povětrnostních podmínek

 

4. Nízké Charakteristiky Degradace Způsobené Světlem (LID)

Díky vysokému obsahu fosforu a minimální přítomnosti boru v N-typových buňkách TOPCon mají jedinečné charakteristiky, které zmírňují dopad bor-oxidových párů a téměř eliminují jev zvaný Degradace Způsobená Světlem (LID) při osvětlení. Výsledkem je stabilní výkon TOPCon solárních panelů po celou dobu prodlouženého používání, neovlivněný degradací způsobenou osvětlením. Tato nízká LID vlastnost činí z TOPCon panelů spolehlivé a trvanlivé řešení pro solární aplikace, zejména vhodné pro aplikace vyžadující konzistentní dlouhodobý výkon.

 

Analýza reálných dat: Solární panel TOPCon vs. solární panel PERC

 

TOPCon solární panel má vyšší účinnost než PERC solární panel

TOPCon solární panel má vyšší účinnost než PERC solární panel:

TOPCon solární články obvykle mají vyšší převodní účinnost než články PERC. Například maximální účinnost panelů MaySun Solar PERC se pohybuje mezi 21,0% - 22,5% a maximální účinnost TOPCon panelů se pohybuje mezi 22,28% - 22,64%, což je obvykle vyšší než účinnost PERC panelů.

 

TOPCon solární panel pracuje stabilněji než PERC solární panel

TOPCon solární panel pracuje stabilněji než PERC solární panel:

Solární články PERC mají pokles výkonu o 2% během prvního roku a po 25 letech je výkonová kapacita 84,95% původní kapacity. Na rozdíl od toho TOPCon solární články, díky použití N-typových článků, mají pokles výkonu pouze o 1,5% během prvního roku a po 25 letech lze výrobní kapacitu stále udržovat na 88,9% původní kapacity, což znamená extrémně stabilní výkon. Moduly využívající N-typové buňky jsou schopny generovat více elektřiny za slabého osvětlení, jako jsou rána, večer a oblačné dny. TOPCon buňka je o 0,5-1,0% vyšší než buňka PERC vzhledem k výkonu na watt kvůli vynikajícímu výkonu při slabém osvětlení.

 

 

TOPCon solární panel má vyšší Bifacial rate než PERC solární panel

TOPCon solární panel má vyšší Bifacial rate než PERC solární panel:

Bifacial rate solárního článku PERC je 70%, zatímco bifacial rate TOPCon článku dosahuje 85%, což představuje významné zlepšení oproti PERC solárnímu článku. Jak bylo zmíněno výše, vysoký bifacial rate může maximalizovat konverzní účinnost světelné energie a zlepšit energetický výstup celého PV systému.

 

Celkový výkon TOPCon solárního panelu je lepší než výkon PERC solárního panelu:

Celkový výkon TOPCon solárního panelu je lepší než výkon PERC solárního panelu:

Data v grafu ukazují, že TOPCon panely MaySun Solar překonávají PERC panely za stejných podmínek. Konkrétně následujícím způsobem:

Z dat vyplývá, že po jednom roce poklesne výkon solárního panelu PERC o 2%, s průměrným poklesem výkonu o 0,45% po prvním roce. Naopak, výkon TOPCon solárního panelu klesne pouze o 1,5%, s průměrným poklesem výkonu o 0,4% po prvním roce. TOPCon panel má teplotní koeficient -0,32%/°C, zatímco PERC má teplotní koeficient -0,35%/°C. To naznačuje, že za stejných podmínek každé zvýšení teploty o jednu celsiovou stupnici vede ke ztrátě energie o 0,35% pro solární panel PERC, zatímco solární panel TOPCon ztratí pouze 0,32% energie. Výše uvedená data ukazují, že ve srovnání s PERC solárním panelem, TOPCon solární panel vykazuje stabilnější a účinnější výkon v čase a v měnících se environmentálních podmínkách.

 

Závěr

Na dnešním trhu s solární energií čelíme důležitému rozhodnutí: jak vyvážit účinnost, stabilitu a náklady, abychom uspokojili poptávku po čisté energii. V tomto směru poskytuje TOPCon solární panel odpověď. Jeho vysoká účinnost, stabilita, nízké náklady a přizpůsobivost životnímu prostředí ho činí vysoce očekávanou technologií na trhu s solárními panely. Je to vzrůstající hvězda na poli solárních panelů s obrovskými vyhlídkami na rozvoj. Volbou TOPCon solárního panelu můžeme nejen dosáhnout vyššího výstupu energie a dlouhodobého návratu investic, ale také pozitivně přispět k ochraně životního prostředí a udržitelnému rozvoji. Proto je TOPCon solární panel bezpochyby moudrou volbou pro ty, kteří sledují nákladovou efektivitu, zaslouží širokou aplikaci a propagaci. Produkty TOPCon od společnosti Maysun Solar vlastní všechny tyto výhody. Pokud jste zainteresováni, neváhejte nás kontaktovat!

 

 

Odkaz:

Kelly Pickerel(2022) ‘What is TOPCon solar panel technology?’, 1 April. https://www.solarpowerworldonline.com/2022/04/what-is-topcon-solar-panel-technology/.

Admin(2023) ‘TOPCON SOLAR CELLS VS MONO PERC SOLAR CELLS: A COMPARATIVE ANALYSIS’ 14 October.

https://www.novergysolar.com/topcon-vs-perc-vs-hjt-solar-cells/.

Anna Vöpel(2023) ‘TOPCon-Solarzellen: Aufbau, Funktion, Nachteile, Preis’, 11 July

https://gruenes.haus/topcon-solarzellen/.

 

Může se vám také líbit: