Plně černé solární panely: Jsou lepší?

· Novinky Společnosti Maysun,Průmyslové Novinky

Úvod:

Mnoho zákazníků rezidenčních solárních panelů dává přednost solárním panelům s co nejvyšší cenovou efektivitou a výkonnostním hodnocením. Ačkoli jsou tyto faktory zásadní pro ty, kteří uvažují o přijetí solární energie, estetické hledisko má také svůj význam. Právě zde vstupují do hry plně černé solární panely. Pokud je i malá část pole solárních panelů viditelná sousedům, majitelé domů obvykle volí plně černé solární panely, aby dosáhli vytříbeného a elegantního vzhledu. Tento článek podrobně popíše výrobní proces plně černých solárních panelů, stejně jako jejich výhody a nevýhody.

Obsah:

  1. Proč jsou některé solární panely plně černé?
  2. Výhody plně černých solárních panelů
  3. Nevýhody plně černých solárních panelů
  4. Stojí za to kupovat plně černé solární panely?

Proč jsou některé solární panely plně černé?

Důvod, proč mají plně černé solární panely tak tmavý vzhled, je způsoben řadou návrhářských a výrobních technik navržených tak, aby minimalizovaly viditelné odrazy a jasné barvy. Zde je několik důvodů, proč:

Monokrystalické buňky: Polycrystalické křemíkové buňky mají střední modrou barvu, monokrystalické křemíkové buňky jsou tmavě modré, z dálky vypadají téměř černě, proto se pro plně černé solární panely obvykle vybírají monokrystalické buňky, což způsobuje, že solární panely fungují stabilněji a celkový vzhled je jednotnější a tmavší.

Černý rám: Aby bylo dosaženo požadovaného plně černého estetického vzhledu solárních panelů, rám je obvykle vyroben z černě eloxovaného hliníkového rámu. Tento výběr černého hliníku pro rám hraje významnou roli při vytváření elegantního a jednotného vzhledu solárních panelů.

Plně černý podkladový list: Podkladový list je spodní strana panelu a plně černé solární panely obvykle mají černý podkladový list. Podkladové listy pro všečerní solární panely jsou obvykle vybrány z černých materiálů, jako je černý EVA (kopolymer ethylenu a vinylacetátu) nebo jiné černé materiály podkladového listu. Tím se dále snižuje viditelný odraz.

Sklo: Přední sklo solárních panelů je obvykle co nejvíce průhledné, aby buňky mohly absorbovat více světla a přeměnit je na elektřinu. V případě solárního panelu sklo-sklo má také sklo na zadní straně. Zadní sklo má dvě tloušťky, 2,0 mm a 1,6 mm, a obvykle je vyrobeno z položehleného nízkoželezného ultrabílého fotovoltaického skla s mřížkou (černá nebo bílá mřížka) nebo bez mřížky podle požadavků, což má nejlepší výhody oproti podkladovému listu a získává stále větší uznání a podíl na trhu. U plně černých solárních panelů sklo-sklo je sklo na zadní straně (zadní sklo) obvykle průhledné, což znamená, že může být viditelná spojovací část a další spojovací díly. Aby byl zachován celkový vzhled plně černého a tyto komponenty zakrýval, výrobce může přidat černou mřížkovou strukturu na zadní sklo. Cílem je dát zadní straně solárního panelu dokonalou černou barvu a chránit sběrač.

Kapsulace: Solární články jsou kapsulovány mezi předním sklem a zadním listem pomocí ethylenu-vinyl acetátu (EVA) a bílého listu Tedlar pro izolaci. Plně černé solární panely obvykle používají černé listy Tedlar nebo jiné alternativní černé materiály kapsulace, aby udržely esteticky příjemný a konzistentní plně černý vzhled.

Sběrače a kontakty: U plně černých solárních panelů jsou propojovací vodiče nebo sběrače mezi solárními články také vyrobeny z černých materiálů nebo jsou upraveny tak, aby vypadaly černě. Toho lze dosáhnout použitím černých vodivých lepidel nebo jiných černých materiál

Sběrače a kontakty

Dohromady dosahují plně černé solární panely svého extrémně černého vzhledu výběrem černých materiálů, snižováním odrazů, používáním vysoce účinných článků a optimalizací designu. To je činí velmi oblíbenými v aplikacích, kde je vzhled důležitý, například v rezidenčním a architektonickém sektoru. Je však důležité poznamenat, že účinnost přeměny elektrické energie panelů může být někdy mírně obětována za účelem dosažení vzhledu.

používáním vysoce účinných článků a optimalizací designu

Výhody plně černých solárních panelů

Esteticky přitažlivé: Plně černé solární panely jsou navrženy tak, aby měly elegantní a jednotný vzhled. Dobře se hodí k různým střešním materiálům a okolí, což je činí preferovanou volbou pro ty, kteří jsou citliví na vizuální dopad solárních panelů na své nemovitosti. Tyto solární panely také přispívají k celkové estetice budovy. Jejich all-black design je považován za vizuálně atraktivnější, což může zvýšit vizuální atraktivitu domu nebo komerční nemovitosti.

Snížené odrazy: Montážní systémy jsou obvykle vyrobeny z hliníku, který je atraktivní a vysoce odrazivý. Použití černých montážních systémů (včetně černých solárních panelů, černých montážních bloků, černých držáků atd.) může tyto odrazy snížit. Celkový černý design minimalizuje odlesky a reflexe. Toto je obzvláště výhodné v úzkých budovách, zejména v rezidenčních instalacích, protože to brání sousedům, aby byli rušeni nebo dokonce oslněni stříbrným zábleskem.

Vysoká kapacita tání sněhu: Díky tepelným vlastnostem černého hliníkového materiálu může sněžné podmínky urychlit tání sněhu. Plně černé solární panely mají silnější tepelnou kapacitu, což jim umožňuje rychleji tát sníh ve studených oblastech, čímž se zvyšuje účinnost výroby elektrické energie.

Nevýhody plně černých solárních panelů

Plně černé solární panely nabízejí několik výhod, jak bylo uvedeno výše, ale také mají některé nevýhody ve srovnání s běžnými solárními panely (obvykle monokrystalickými) a polykrystalickými solárními panely. Zde jsou hlavní nevýhody plně černých solárních panelů:

Nižší účinnost: Zatímco monokrystalické články jsou známy pro svou účinnost, plně černé solární panely mohou být mírně méně účinné než tradiční monokrystalické solární panely kvůli přidané vrstvě černého povlaku, což způsobuje, že plně černý solární panel se rychleji zahřeje a pracuje při vyšší teplotě, s menší šancí absorbovat odražené světlo a tudíž mírným snížením celkové účinnosti. Tec Institute provedl test, ve kterém se plně černé solární panely zahřály v průměru o 5 stupňů během slunečného dne. To vedlo k ztrátě výkonu přibližně o 2,3 %. Nicméně tato ztráta výkonu byla v soukromém použití sotva patrná. Plně černé solární panely se mohou chlubit atraktivnějším vzhledem, ale vzdávají se výhod odrazu a zachycování světla, což vede ke snížení fotoproudu, obvykle až o 3 % méně než modul s bílým zadním plátnem. Tříprocentní snížení proudu odpovídá přibližně 0,5% snížení absolutní účinnosti. Černé zadní plátno plně černých solárních panelů absorbuje sluneční paprsky, což způsobuje, že PV modul obaluje hodnotu CTM (Cell-to-Module), která je o asi 2,5 % nižší než u stříbrného modulu, což také snižuje výkon solárních článků.

Vyšší náklady: U plně černých solárních panelů je výroba barvy těžší kontrolovat, výběr materiálů je extrémně náročný, jejich sklo musí brát jednotný šarž surovin, stejný výrobní proces stejného fotovoltaického skla, a je třeba vybrat tmavě zabarvený článek. Dosáhnout stejné barvy a žádný rozdíl v barvě je pro plně černé solární pan

Vyšší náklady

Stojí za to koupit plně černé solární panely?

Plně černé solární panely jsou v současné době stále populárnější volbou. Ačkoli v současné době mají některé nedostatky. Jsou dražší na výrobu, mají nižší výrobní výnosy a vyšší ztrátu energie při vyšších teplotách než ostatní solární panely. Avšak, plně černé solární panely mají nadějnou budoucnost. Technologický pokrok posune jejich účinnost a spolehlivost, aby vynikly v širší škále aplikací.

Nakonec by vaše rozhodnutí mělo odpovídat vašim konkrétním potřebám a prioritám. Pokud si velmi ceníte vzhledu vašeho solárního systému a jste ochotni investovat trochu více, plně černé solární panely jsou nejlepší volbou. Pokud však jde především o nákladovou efektivitu a výkon systému, můžete mít sklon k běžným solárním panelům.

Níže je obrázek plně černých solárních panelů TwiSun glass-glass, instalovaných německým instalatérem v Maysun, opravdu vypadají esteticky a dokonale ladí se střechou! Klikněte na obrázek, abyste viděli podrobnosti o produktu!

TwiSun 390W--410W dvojitý skleněný celočerný fotovoltaický modul PERC 210mm 120 článků

Níže je obrázek instalace plně černého solárního panelu TwiSun 410W glass-glass od jiného německého instalatéra. Plně černé solární panely jsou dokonale integrovány do střechy budovy, generují nepřetržitou energii a zároveň zůstávají esteticky atraktivní. Klikněte na obrázek nebo tlačítko pro více informací!

TwiSun 390W--410W dvojitý skleněný celočerný fotovoltaický modul PERC 210mm 120 článků

Maysun Solar se od roku 2008 specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů. Vyberte si z naší široké nabídky plně černých, s černým rámem, stříbrných a skleněných solárních panelů, které využívají technologie half-cut, MBB, IBC a Shingled. Tyto panely nabízejí vynikající výkon a stylový design, který se dokonale hodí k jakékoli budově. Maysun Solar úspěšně založil kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalatéry v mnoha zemích! Kontaktujte nás prosím pro nejnovější nabídky modulů nebo jakékoliv dotazy týkající se fotovoltaiky. Těšíme se, že vám můžeme pomoci.

Mohlo by vás také zajímat:

P-typ Solární články nebo N-typ Solární články: Jakou technologii si vybrat?
Průmyslové těžké váhy - Budoucnost solárních panelů od společnosti IBC