Aktuální novinky ze světa solární energie, které byste měli znát

· Novinky Společnosti Maysun,Průmyslové Novinky

Úvod:

Ve stále se měnícím technologickém prostředí je mnoho změn nevyhnutelných v sektoru fotovoltaické energie. Dopad aktuálních mezinárodních událostí na PV průmysl, stejně jako úpravy PV trhu a nové evropské předpisy, budou prezentovány v tomto článku.

Obsah:

  1. Ohromující inovace: Skládací fotovoltaické palety
  2. Nové ESG standardy ve fotovoltaice: Posun ve globálním dodávkovém řetězci fotovoltaiky?
  3. Vydány žebříčky dodávek solárních modulů za první tři čtvrtletí roku 2023!
  4. Rozvoj podnikání ve fotovoltaice ve Španělsku a Německu

Ohromující inovace: Skládací fotovoltaické palety

Ohromující inovace: Skládací fotovoltaické palety

Palety, kdysi obyčejný produkt, se staly mimořádnými díky spojení s „fotovoltaikou“.

V revoluční evoluci balení fotovoltaických komponentů jsme se nedávno dozvěděli, že americká společnost PV Pallet Company představila skládací a recyklovatelnou paletu pro fotovoltaické komponenty.

Výhody řešení dopravy solárních fotovoltaických komponentů společnosti PV Pallet zahrnují:

Vysokohustotní plastové bočnice a příčníky na ochranu komponentů před nárazy během přepravy.

Nastavitelný rozestup bočnic pro snadnou úpravu různých velikostí komponentů.

Skládací bočnice umožňují ukládání více palet, což je činí vhodnými pro recyklační dopravu.

Palety lze skládat až ve čtyřech vrstvách, čímž se maximalizuje využití skladištního prostoru.

PV palety jsou poměrně nákladné, což zdůrazňuje jejich recyklovatelnost. Navzdory počáteční vyšší investici ve srovnání s tradičními dřevěnými paletami jsou jejich dlouhodobé výhody zřejmé.

Použití palet pro fotovoltaické komponenty začalo s tradičními paletami a s pokrokem technologie komponentů došlo v minulosti ke dvěma hlavním revolučním průlomům.

První revoluce nastala v roce 2015 s nástupem dvojskelných komponentů. Když byly dvojskelné komponenty poprvé uvedeny na trh, design vedl k vysoké míře rozbití během přepravy. Inovativně společnost Hongchun Group navrhla přepážky pro ochranu uvnitř palety, čímž se výrazně zlepšila efektivita přepravy dvojskelných komponentů. Hongchun také představil koncept recyklovatelných kovových palet, což mělo významný dopad na ekologickou recyklaci celého řetězce fotovoltaického průmyslu.

Tento design byl v průmyslu široce přijímán pro dvojskelné komponenty, a i když se dvojskelné komponenty vyvíjely k menším rámcům, některé designové principy pokračovaly v používání.

Druhá revoluce ve fotovoltaických komponentních paletách nastala v uplynulém roce, poháněna uvedením extra velkých komponentů. Přeprava extra velkých komponentů se stala kritickým aspektem soutěže 182 vs. 210. Obě strany v této vášnivé debatě navrhly inovace ve designu palet, čímž se snažily posunout hranice efektivity na minimum mezi kontejnery a paletami. Přesto se ani jedna strana nepodařilo úplně odejít od tradičního modelu balení komponentů, který zahrnoval dřevěné palety a pevné kartonové vnější obaly.

Evoluce balení fotovoltaických komponentů je přímým výsledkem technologické revoluce v odvětví.

Nové standardy ESG ve solární energetice: Posun ve světovém dodávkovém řetězci fotovoltaiky?

Nové standardy ESG ve solární energetice: Posun ve světovém dodávkovém řetězci fotovoltaiky?

V říjnu 2023 zaznamenal solární průmysl významný posun s uvedením standardů SSI ESG. Ty jsou prezentovány jako světově první komplexní standardy environmentální, sociální a korporátní správy (ESG) speciálně přizpůsobené solárnímu hodnotovému řetězci, a zahrnují požadavky na udržitelnost napříč různými výrobními komponentami. To zahrnuje vícekřišťálový křemík, křemíkové ingoty, wafry, články, moduly a další výrobní zařízení. Navíc standardy zavedly „jednotnou službu“ pro nezávislou verifikaci závazků ESG na výrobních místech.

Ve své podstatě standardy SSI ESG zdůrazňují tři pilíře: správu a obchodní etiku, environmentální správu a pracovní práva.

Zavedení regulací ESG ze strany Evropské unie, zejména CSRD (směrnice o hlášení korporátní udržitelnosti), mělo dopad na globální podnikatelskou krajinu. CSRD, která zahrnuje přes 50 000 společností jak uvnitř, tak mimo hranice EU, rozšířila seznam podniků povinných splňovat požadavky na hlášení ESG. S náklady na hlášení potenciálně v rozmezí od 30 000 do 100 000 € je v této oblasti narůstající tržní potenciál. Navíc CSRD usiluje o zvýšení kvality zveřejňování ESG, čímž zvyšuje atraktivitu globálních ESG investic. Ve své podstatě bude každá entita spolupracující s evropskými firmami - včetně dodavatelů produktů a poskytovatelů služeb - navigovat v regulační krajině CSRD. Pozoruhodně jsou v rámci působnosti CSRD zahrnuty i přední čínské fotovoltaické giganty jako JinkoSolar, Longi Green Energy a JA Solar.

Pro podniky, které aspirují na úspěch v evropském prostoru, je dodržování těchto nově vytvořených standardů ESG nepodmíněné. Rychlé a transparentní zveřejňování ESG podél dodávkového řetězce je nezbytné, aby byla zajištěna náležitá péče v tomto se vyvíjejícím regulačním prostředí.

Žebříček dodávek solárních modulů za první tři čtvrtletí roku 2023 zveřejněn!

Žebříček dodávek solárních modulů za první tři čtvrtletí roku 2023 zveřejněn!

Nedávno společnost Sobi PV odhalila žebříček dodávek solárních modulů za první tři čtvrtletí roku 2023. Data ukazují, že JinkoSolar vede balík s více než 52GW dodávek během tohoto období. LONGi Green Energy a Trina Solar následují těsně, oba na druhém místě s dodávkami v rozmezí 45-46GW. JA Tech získala čtvrté místo s dodávkami mezi 38-39GW.

Od roku 2022, po první polovinu roku 2023 a až do prvních tří čtvrtletí roku 2023, JinkoSolar, JAO Technology, LONGi Green Energy a Trina Solar konzistentně držely své pozice ve světové Top 4 dodávek solárních modulů. Páté místo obsadil dlouholetý gigant solárních modulů, Atlas, který hlásil dodávky 22,8-23GW za první tři čtvrtletí roku 2023.

Ve žebříčku dodávek solárních modulů za první tři čtvrtletí roku 2023 došlo ke třem významným posunům:

Díky integraci technologie TOPCon je JinkoSolar připravena získat titul nejlepšího dodavatele solárních modulů pro rok 2023, čímž se stane globálním lídrem.

Pozice AT&S na pátém místě v dodávkách modulů se zdá být na ústupu, zatímco Tongwei a Chint dosahují významného pokroku. Soutěž o místa od Top 5 do Top 9 v globálních dodávkách modulů se zintenzivňuje.

Tradiční výrobci jako Ring Sheng PV, Yingli Energy a TengHui PV byli vytlačeni z horních pozic. Soutěž o pozice mezi Top 10 a Top 20 se zintenzivňuje.

Podle dat se kumulativní dodávky od Top 10 výrobců za první tři čtvrtletí roku 2023 pohybují od minimálních 282,6 GW do maximálních 286,8 GW.

Obchodní fotovoltaika v květu ve Španělsku a Německu

Obchodní fotovoltaika v květu ve Španělsku a Německu

V nedávném poučném rozhovoru s časopisem "Fotovoltaika" Gaëtan Masson, vážený generální ředitel Becquerel Institute a provozní agent Programu fotovoltaických energetických systémů Mezinárodní energetické agentury (IEA PVPS), osvětlil rostoucí obchodní fotovoltaický sektor v klíčových evropských trzích. Masson zdůraznil lukrativní příležitosti, které komerční fotovoltaika představuje, s investory sklízejícími významné zisky.

Ponořil se do oblasti fotovoltaické výroby elektrické energie ve velkém měřítku, Masson vymezil tři hlavní obchodní modely. První, nabídkový, je charakterizován nízkým rizikovým profilem. Druhý, dohody o nákupu energie (PPAs), nese mírně vyšší riziko, zejména v oblasti komerčních PPAs, které závisí na soukromých společnostech a mohou být postiženy nepředvídanými událostmi během dvacetileté dohody. Třetí a potenciálně nejodměnější, ale riziková možnost je komerční fotovoltaika. Masson zdůraznil, že vzhledem k vyhlídkám komerční fotovoltaiky v Německu a Španělsku, spolu s vyššími cenami na velkoobchodních trzích, potenciál pro značné zisky výrazně převažuje nad spojenými riziky, což je činí prvotřídní investiční příležitostí.

Masson uvedl, že tento trend získává oporu ve specifických evropských trzích, přičemž Španělsko a Německo jsou v čele. Také si všiml vzniku tohoto trendu v Itálii, byť pomalejším tempem, kvůli kolísajícím předpismům země ohledně solární energie.

Na ilustraci, v jižním Španělsku se tržní ceny pohybují od 50 do 100 eur za megawatthodinu. Naproti tomu normalizované náklady na elektřinu (NCOE) pro fotovoltaiku činí přibližně 20 eur (ekvivalentní asi 21,17 USD) za megawatthodinu, což je výjimečně atraktivní investiční návrh.

Reference:

Segal, M. and Segal, M. (2023) EU Council adopts new European Green Bond Standard.

Commercial photovoltaics continues to grow in Spain and Germany

https://www.kesolar.com/headline/244416.html

Brainstorm! Foldable photovoltaic tray

https://solar.ofweek.com/2021-08/ART-260008-8220-30517077.html

Photovoltaic Daily Daily, everyone can read about the photovoltaic world!

https://mp.weixin.qq.com/s/bDUAuI6vG4Yomuwm0zWceA

Možná by se vám také mohlo líbit:

solar panel near  me Maysun Solar O nás  Produkty  Stažení  Blog  Kontakt    Vyžádejte si cenovou nabídku Plně černé solární panely: Jsou lepší?
Kritická role zadních stran solárních panelů: Podpora a ochrana solárních článků
Recyklace solárních panelů: Odpad za peníze (Průvodce 2023)