Případy použití fotovoltaiky + skleníků v zemědělství

Zemědělské skleníky hrají důležitou roli v udržitelné produkci plodin, avšak skleníkový průmysl je energeticky náročné odvětví, které je do značné míry závislé na fosilních palivech a přispívá k významným emisím skleníkových plynů. Pro řešení tohoto problému byly v posledních několika letech ve skleníkovém průmyslu vyvinuty technologické modely, které kombinují solární energii se zemědělskými skleníky, aby se zlepšila udržitelnost výkonu skleníků, a prokázaly velký komerční potenciál.

broken image

V některých evropských zemích současné předpisy zakazují instalaci pozemních fotovoltaických systémů v zemědělských oblastech, a v tomto případě jsou fotovoltaické skleníky považovány za řešení, jak současné předpisy obejít. Instalace fotovoltaického systému na střechu nebo stěny skleníku umožňuje dvojí využití - výrobu potravin a energie na stejném pozemku. Fotovoltaika může zajistit energii potřebnou k provozu skleníků a může zvýšit příjmy zemědělců, což přináší do venkovských oblastí víceodvětvový rozvoj. Kromě toho jsou fotovoltaické skleníky vysoce konkurenceschopné pro zemědělskou produkci v ekologicky citlivých a odlehlých oblastech.

Současný stav výzkumu fotovoltaických skleníků

broken image

Nizozemsko
Nizozemsko je jednou z nejsilnějších zemí světa v pěstování skleníků, podle neúplných statistik je současná plocha výstavby skleníků v Nizozemsku asi 10 000 hm2 , což představuje 1/4 celkové plochy skleníkových staveb na světě. Kromě fotovoltaických systémů připevněných na střechu skleníku nabízejí některé společnosti i pohyblivé fotovoltaické systémy, které lze instalovat na střechu a které mají vyšší výkon na metr čtvereční fotovoltaického panelu. V porovnání s pevnými systémy vyrobí sledovací FV systémy přibližně o 20-30 % více elektřiny.

broken image

Itálie
Studie na Toskánské univerzitě v Itálii představuje inovativní prototyp FV skleníku s proměnlivým stíněním, který optimalizuje účinnost výroby energie z FV panelů a zemědělskou produkci. Na rozdíl od statických systémů FV skleníků se k otáčení FV panelů používá dynamický řídicí systém, který umožňuje řízení světla uvnitř skleníku tak, aby se přizpůsobilo požadavkům plodin na světlo. Kromě toho může dynamické stínění díky změně polohy lamel FV panelů zajistit pasivní chlazení plodin v teplém počasí a zvýšené pokrytí může vyrábět více elektřiny.

broken image

Španělsko
V rámci španělského pokusu byl navržen prototyp integrovaného průsvitného fotovoltaického skleníku z amorfního křemíku (a-Si), který pokrývá celou plochu střechy a hlavní strany skleníku. Výsledky ukázaly, že přítomnost průsvitného fotovoltaického skla mírně snížila kvalitu rostlin a urychlila apikální mechanismus růstu světlomilných rostlin. Ze statistického hlediska byl však tento vliv zanedbatelný a byl učiněn závěr, že integrace průsvitného amorfního křemíkového fotovoltaického skla (a-Si) je pro zahradnickou produkci proveditelná.
USA
Průsvitná organická fotovoltaická pole byla použita jako střešní stínění pro skleníkový systém hydroponické produkce rajčat během jarní a letní produkční sezóny v suché oblasti jihozápadu USA. Tato studie prokázala účinnost použití průsvitných organických fotovoltaických panelů jako sezónního stínění pro skleníkovou produkci v oblastech s vysokou intenzitou světla.

broken image

Japonsko
V Maebashi v japonském městě Gunma provozuje společnost Farmdo od roku 2013 fotovoltaickou produkci na farmě, která má v současné době celkem téměř 10 000 čtverečních stop fotovoltaických skleníků. Fotovoltaické skleníky farmy jsou uspořádány s jednostrannými fotovoltaickými panely na horní straně, což výrazně zlepšuje propustnost světla skleníků a zároveň zajišťuje míru výroby energie a dosahuje efektivního, ekologického, energeticky úsporného a udržitelného rozvoje zemědělství.

Jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností vám společnost Maysun Solar může poskytnout vysoce kvalitní solární panely. Máme zkušenosti s rozsáhlými fotovoltaickými systémy a příklady našich projektů si můžete prohlédnout na adrese

Můžete nás také kontaktovat pro cenovou nabídku produktu kliknutím na tlačítko níže.