Jaké jsou nejlepší fotovoltaické panely pro zasněžené oblasti?

V celosvětovém měřítku je téměř nezadržitelný trend, kdy se stále více majitelů domů rozhoduje pro instalaci fotovoltaických panelů. Pro lidi, kteří zažívají dlouhé zimy po dobu delší než čtyři měsíce v roce, jsou však chlad a sníh největšími obavami při přechodu na solární energii. Lze tedy zasněžené oblasti vybavit fotovoltaickými panely? Jaký typ panelů zvolit? A jak by měly být instalovány? Tento článek vám odpoví na všechny vaše otázky.

broken image

Fotovoltaické panely mohou fungovat v chladných oblastech jako obvykle

Teoreticky mohou fotovoltaické panely pracovat v rozmezí od -40 °C do 80 °C. Optimální provozní teplota pro fotovoltaické panely je 25 °C. S každým zvýšením teploty o 1 °C klesá jejich účinnost výroby elektrické energie o 0,3-0,4 %, což se nazývá teplotní koeficient. Fotovoltaické články jsou polovodičové zařízení s negativní teplotní charakteristikou, čím nižší teplota, tím lepší výkon při výrobě energie. Je vidět, že fotovoltaické panely mohou optimálně vyrábět elektřinu v chladných oblastech, zatímco naopak příliš vysoké teploty mohou omezit energetický výkon fotovoltaických panelů.
Navíc sníh na zemi je pro fotovoltaické panely příznivý, zejména pokud máte nainstalovány oboustranné moduly s dvojitým sklem. Bílý sníh na zemi působí jako zrcadlo a odráží velké množství slunečního světla na zadní stranu panelu, čímž výrazně zvyšuje výkon panelu.
Chcete-li se dozvědět více, přečtěte si náš předchozí příspěvek na blogu o tom, jak fotovoltaické panely fungují v zimě.

broken image

Skutečná hrozba mrazu a sněhu pro fotovoltaické panely

Přestože nízké teploty jsou pro výrobu elektřiny z fotovoltaických panelů vhodné, příliš nízké teploty a husté sněžení mohou někdy způsobit nevratné poškození fotovoltaických panelů. Skutečnou hrozbu představuje těžký sníh a pronikání vodní páry.
Těžký sníh
Nejenže sníh pokrývající panely přímo brání panelům absorbovat sluneční světlo, ale nadměrné množství sněhu může také snadno deformovat nebo dokonce poškodit moduly, přičemž v některých zasněžených oblastech se přes noc nahromadí tolik sněhu, že to panely rozdrtí.
Pronikání vodní páry
Sníh, led a mrznoucí déšť mohou navíc vytvářet ledové sloupy mezi moduly fotovoltaického pole. Tyto sloupy mohou snadno přenášet vodu do obvodů a zařízení, jako jsou zadní listy modulů a rozvodné skříně, což vede k poškození elektrické izolace a zkratovým poruchám.

broken image

Tváří v tvář těmto hrozbám musíme být obezřetnější při výběru vhodnějších fotovoltaických panelů, střídačů a dalších zařízení pro instalaci a při výběru profesionálnějšího instalatéra, který přizpůsobí instalaci, provoz a údržbu místním podmínkám. Více informací o této problematice naleznete v našem předchozím příspěvku na blogu: 6 tipů, které vás naučí, jak zvýšit účinnost fotovoltaické výroby elektřiny.

Jaký je nejlepší fotovoltaický panel pro chladné a zasněžené oblasti?

V případě chladných a zasněžených klimatických podmínek mohou společnosti vyrábějící fotovoltaické panely účinně řešit potenciální rizika výše uvedeného zlepšení zdokonalením výrobních procesů a modernizací materiálů.
Použití modulů s vysokým zatížením sněhem
Vysoce výkonné hliníkové slitiny mohou výrazně zvýšit pevnost rámečku. Použití silnějších a širších profilů z hliníkové slitiny a přidání výztužných tyčí uprostřed modulu může zvýšit mechanické zatížení modulu o více než 20 %, což následně zvyšuje pevnost modulu při zatížení sněhem a umožňuje mu odolat většímu množství sněhu.
Použití modulů s dvojitým zasklením
Sklo je anorganická látka oxid křemičitý, což je stejná látka jako písek. Nahrazení organické zadní stěny na zadní straně sklem eliminuje pronikání vodních par, zabraňuje PID a prodlužuje životnost modulu.

broken image

Nedávno společnost Maysun Solar vyvinula na základě požadavků severského zákazníka výrobek s dvojitým sklem pro moduly s vysokým zatížením sněhem na míru: TwiSun X. Oboustranné sklo modulu TwiSun X je vysoce účinné fotovoltaické sklo s reverzní propustností vyrobené čistě fyzikální technologií kalení a dodané dodavatelem fotovoltaických skel řady Solar Roof společnosti Tesla; 30mm rám je vyroben z pevnější hliníkové slitiny 6005-T6. 30mm rám je vyroben z pevnější hliníkové slitiny 6005-T6 se silnější a širší dutinou; na zadní straně modulu jsou přidány dvě další výztužné tyče z hliníkové slitiny ze stejného materiálu, které zvyšují mechanické zatížení modulu o 20 %, přičemž čelní sněhové zatížení činí 6000 Pa.
Kliknutím na tlačítko níže se o výrobku dozvíte více.