Poznámky k výběru a instalaci střídačů pro distribuované fotovoltaické systémy pro domácnosti

Obvykle poté, co se lidé rozhodnou pro nákup domácího fotovoltaického panelu, musí zakoupený fotovoltaický panel sladit s řadou příslušenství. Střídač je velmi důležitou součástí fotovoltaického systému, která udržuje efektivní provoz a výrobu energie fotovoltaického systému. V tomto článku naleznete několik rad týkajících se výběru a instalace střídačů.

Typy
Fotovoltaický střídač je elektrické zařízení, které přeměňuje sluneční energii na energii elektrickou a které si široká veřejnost obvykle vybírá jako venkovní typ. Tento typ střídače je obvykle přirozeně chlazený, k odvádění tepla využívá proudění vzduchu a nevyžaduje další chladicí systém. Má vysoký stupeň krytí krytu (obvykle je vyžadováno krytí IP65), pro instalaci vyžaduje jen malé úpravy prostředí a je méně nákladný. Také vzhledem k tomu, že je střídač instalován venku, bude mít hluk vznikající při provozu střídače mnohem menší dopad na uživatele, ale je vyžadována dobrá ochrana zařízení. Za zmínku stojí, že index hlučnosti měniče není vyšší než 65 decibelů a nebude vytvářet nebezpečí hluku.
Chcete-li se dozvědět více o značkách střídačů, můžete si přečíst tento článek, který v minulosti zveřejnila společnost Maysun: Top 10 světových výrobců střídačů v roce 2022.

broken image

Napájení
Zvolený výkon střídače by měl odpovídat maximálnímu výkonu pole fotovoltaických článků. Jmenovitý výstupní výkon fotovoltaického střídače se obvykle volí tak, aby byl podobný celkovému příkonu, (obvykle se kontroluje překmit v rozmezí 1,3), aby se ušetřily náklady.

Kapacita
Volbu velikosti kapacity střídače lze optimalizovat podle podmínek instalace. Pokud není místo instalace na začátku fáze návrhu jasné a nebylo plně zváženo, měli byste zvolit co nejmenší fotovoltaický střídač, abyste dosáhli sledování více nezávislých výkonů, a v případě potřeby mikroinvertor, abyste dosáhli sledování maximálního výkonu pro menší jednotky, čímž se zajistíte proti pozdějším problémům, jako je sériově-paralelní nesoulad způsobený nedostatečně velkým nebo nepravidelným místem.

broken image

Řídicí jednotka MPPT
V distribuovaných fotovoltaických systémech pro domácnosti je vzhledem k omezením střechy, kdy se liší typ fotovoltaického čtverce, orientace instalace a sklon instalace nebo kdy jsou některé moduly v určitých obdobích zastíněny, vhodné použít fotovoltaické střídače s více nezávislými řídicími funkcemi MPPT, které mohou systém konfigurovat pružněji, snížit potenciální ztráty účinnosti systému a ztráty při výrobě energie, zlepšit účinnost výroby energie a získat pro uživatele maximální příjmy z výroby energie.

broken image

Jakým otázkám je třeba věnovat pozornost při instalaci střídače fotovoltaického systému?


Střídač jako hlavní součást fotovoltaického systému přímo ovlivňuje kapacitu výroby energie v systému a je třeba si uvědomit následující body.


(1) Vzhledem k tomu, že spojení mezi střídačem a sítí mění impedanční charakteristiku střídače, může snadno dojít k rezonanci samotného střídače, k níž většinou dochází při paralelním zapojení více střídačů.
(2) Střídače musí být po instalaci zkontrolovány, označeny a zaznamenány osobou.
(3) Spojení mezi větracím kanálem měniče a vnějším kanálem by mělo být měkce propojeno, aby se zabránilo mechanickému hluku způsobenému mechanickými vibracemi.
(4) Když se zvýší hluk měniče a objeví se zápach, je třeba na to upozornit, zkontrolovat vnitřní závady měniče a případně zjistit příčiny.
(5) Při instalaci a uvádění do provozu věnujte pozornost zjišťování netěsnosti měniče, uzemnění, sledu fází atd.
(6) Při uvádění měniče do provozu by měly být současně přítomny alespoň 2 osoby a dbejte na bezpečnostní ochranu obsluhy.

broken image

Kombinace kvalitních střídačů a vysoce výkonných fotovoltaických panelů vám může poskytnout vynikající distribuovaný fotovoltaický systém pro váš dům, díky kterému bude váš život ekologičtější, efektivnější a pohodlnější.

Jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností vám společnost MaysunSolar může poskytnout vysoce kvalitní solární panely a zkušenosti s budováním fotovoltaických systémů, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro nabídku produktu.