Jak vybrat správné fotovoltaické moduly pro vaši střechu

Zejména v této době, kdy se cena elektřiny, ropy, zemního plynu a dalších zdrojů energie stále prodražuje a panuje velká nejistota v dodávkách, je stále důležitější a naléhavější hledat alternativní zdroje energie.

Nejoblíbenějším a nejefektivnějším obnovitelným zdrojem energie je solární energie, která je nejen relativně levná, ale také dlouhodobě velmi šetrná k životnímu prostředí a zaručuje vám větší míru nezávislosti na centrálních dodavatelích energií.

broken image

Instalace fotovoltaického systému na vaši střechu je však dlouhodobé a nákladné investiční rozhodnutí. Při výběru správných fotovoltaických modulů byste proto měli jasně vědět, co je důležité a co je pro váš domov nejvhodnější?

Abychom vám mohli poskytnout všechny informace, které potřebujete k informovanému rozhodnutí o nákupu, společnost Maysun Solar pro vaši referenci prozkoumá následující informace:
●Co je fotovoltaický modul a co umí?
●Jaké typy fotovoltaických modulů existují?
●Co je tzv. jmenovitý výkon a jak ovlivňuje vaši výrobu elektřiny?
●Jak funguje optimalizátor fotovoltaických modulů?
●Jaký je rozdíl mezi 300w fotovoltaickým modulem a 400w fotovoltaickým modulem?

Co je fotovoltaický modul?

Nejprve musíme vědět, co je fotovoltaický modul a jaké úkoly ve fotovoltaickém systému plní.
Fotovoltaický modul, ať už se jedná o 12V fotovoltaický modul nebo 24V fotovoltaický modul, označuje celek všech solárních článků, které jsou vzájemně spojeny, aby absorbovaly sluneční energii a přeměnily ji na elektřinu.
Fotovoltaické moduly, známé také jako solární panely, jsou proto jednou z nejdůležitějších součástí fotovoltaických systémů, protože bez solárních článků nelze sluneční energii využít a přeměnit na výrobu elektřiny.

Elektřina generovaná solárními panely je stejnosměrný proud.
Aby byla energie využitelná běžnými domácími spotřebiči, musí se přeměnit na střídavý proud. Tento úkol provádí střídač. Invertory jsou nezbytnou součástí fotovoltaických systémů, které dokončují proces přeměny sluneční energie na elektřinu, kterou odebíráme z našich zásuvek.

broken image

Jaké jsou typy solárních článků?

Ve skutečnosti existují všechny druhy fotovoltaických modulů a skládají se z různých typů solárních článků.
Z hlediska materiálů můžeme solární články rozdělit do tří kategorií:
● Polykrystalické křemíkové solární články
●Monokrystalické křemíkové solární články
●Tenkovrstvé solární články

Různé typy se budou lišit svým výkonem, měřeným ve Wp (Watt Peak), a budou se lišit v cenovém rozpětí.

V současné době se vyrábí tři hlavní typy tenkovrstvých fotovoltaických modulů: telurid kadmia, selenid mědi, india a galia a amorfní křemík. Jejich společnou nevýhodou je příliš nízká účinnost fotoelektrické konverze.I když je cena levná, používají se pouze v některých specifických scénářích a podíl na trhu je menší než 5 %.
Očekává se, že průlomem se stane tenkovrstvá technologie třetí generace, která se v posledních letech rychle rozvinula – perovskitové baterie (odkaz v příspěvku na blogu). V oblasti BIPV se širším prostorem jsou vhodnější tenkovrstvé články než články z krystalického křemíku. Očekává se, že perovskitové články se stanou hlavní silou nových energeticky úsporných stavebních materiálů.

Pokud jde o současnou technologii, krystalické křemíkové komponenty jsou pro jednotlivé uživatele samozřejmě vhodnější než tenkovrstvé komponenty. Mají výrazně vyšší jmenovitý výstupní výkon, takže dokážou generovat hodně výkonu i na malém prostoru.
Polysilicon PV moduly dosáhly jmenovitého výkonu až 330 Wp a dlouhodobě zaujímají většinu trhu díky své cenové výhodnosti oproti monokrystalickým řešením.

broken image

Nyní je však více než 95 % krystalických křemíkových modulů na trhu monokrystalický křemík a téměř všechny nové střešní fotovoltaické systémy soukromých domů si zvolily monokrystalické křemíkové fotovoltaické moduly. Mají nominální výstupní špičkový výkon až 400 wattů, takže vyžadují velmi málo místa k výrobě velkého výkonu.

Důležitým klíčovým údajem pro výpočet účinnosti fotovoltaických modulů je kromě jmenovitého výkonu také faktor účinnosti.
Účinnost udává maximální procento dostupné solární energie přeměněné na elektřinu.
Mezi výše uvedenými třemi moduly dosud nejvyšší účinnosti hromadné výroby dosáhly monokrystalické křemíkové fotovoltaické moduly, které se v současnosti pohybují od 20 % do 22,5 %.


Při výběru modulů platí, že čím menší je plocha střechy, musíte volit moduly s vyšším výkonem a vyšší účinností přeměny. Pro soukromé domy se obecně doporučuje používat monokrystalické křemíkové fotovoltaické moduly

Optimalizátor výkonu fotovoltaického modulu

Pokud chcete skutečně vyrábět maximální množství energie, měli byste zvážit nákup optimalizátoru výkonu nebo se ujistit, že je již integrován do systému.
Optimalizátor FV modulů zajišťuje, že se celkový výkon modulu nesnižuje zastíněním jednotlivých solárních článků.
Bez takového optimalizátoru může skupina solárních článků zapojených do série produkovat pouze tolik energie, kolik má nejslabší článek.
V důsledku toho může být celkový výkon citlivě narušen tím, že jednotlivé jednotky jsou ve stínu, např. výkon může být narušen stínem stromů nebo podobně.

broken image

12V a 24V

Specifikace ve wattech a voltech mohou někdy způsobit zmatek a svést nás z omylu, takže zde využíváme příležitosti k objasnění a zodpovězení často kladené otázky:
Potřebujete modul 12V nebo 24V?

Volty jsou nezbytné k měření napětí, které, jak název „fotovoltaika“ napovídá, je klíčovým faktorem při výrobě elektřiny ze slunce.
12, 24 nebo 48 voltů se však používá pro tzv. (samostatné off-grid fotovoltaické systémy), jako jsou obytné vozy s fotovoltaickými moduly, kde vyrobenou elektřinu spotřebovává přímo výrobce.
Na druhé straně (střešní fotovoltaické systémy připojené k síti) dodávání bohaté elektřiny do veřejné sítě vyžaduje mnohem vyšší napětí, v rozsahu několika stovek voltů.

Design a odolnost proti povětrnostním vlivům

Samozřejmě v deštivém, větrném a někdy zasněženém Německu (jako v Rakousku a Švédsku) je povětrnostní vliv důležitým aspektem a neměl by být přehlížen.
Ve větrných oblastech je nutné při instalaci solárního systému zvážit úhel sklonu a směr střechy.
Zejména u pobřeží v severním Německu je vítr velkým problémem při nákupu a instalaci FV modulů.

Odborníci z MaySun si samozřejmě byli dobře vědomi situace a přizpůsobili své rady a montážní práce převládajícím povětrnostním podmínkám.
 

broken image
V severním Německu se občas vyskytuje silné sněžení, které navíc zatěžuje solární moduly. Sněhové balíky rychle získávají značnou váhu, zatěžují systém a mohou způsobit poškození. V zasněžených oblastech je proto nutné zajistit, aby měl systém vysoký odpor, který se měří v pascalech. Čím vyšší je pascal hodnota, tím více sněhu lze nanést na metr čtvereční, aniž by došlo k poškození.

Zátěžové testování proti různým povětrnostním jevům vám často umožňuje porovnat, které modely fungují dobře, a začlenit tyto informace do svých nákupních rozhodnutí.

Kromě bytelnosti hraje roli i vzhled, protože přeci jen s fotovoltaickými moduly na střeše budete žít mnoho let a vždy doufáte, že střechu pokrývá něco, co se dá nazvat krásným.
MaySun proto nabízí i (zcela černé solární moduly), které působí dojmem elegance a stylu a jsou oblíbené především u high-endových zákazníků.

broken image

(záruka) a kazivost

Stejně jako všechny technické systémy a zařízení ztrácejí fotovoltaické moduly časem svůj výkon a procházejí přirozeným procesem stárnutí.
Tento proces však může trvat různě dlouho v závislosti na kvalitě produktu.
Míra rozpadu FV modulů je proto různá a při hodnocení poměru cena/výkon byste měli věnovat pozornost tomu, jak dlouhá je předpokládaná životnost systému.
Tyto specifikace lze zjistit pomocí testů a jasným znakem toho, že FV modul je navržen pro delší životnost, je, že příslušná záruka výrobce překračuje zákonnou záruční dobu.

V MaySun proto nabízíme 15letou záruku na produkt a až 25letou záruku na výkon, abychom zdůraznili, že naše produkty nejsou levné produkty, ale představují dlouhodobá řešení, na která se můžete spolehnout.

Existuje několik dobrých důvodů, proč jsme si tak jisti kvalitou našich produktů.
Se 14letými zkušenostmi v oboru jsme od počátku sázeli pouze na kvalitní materiály a vyzrálé a stabilní zpracování, nicméně naše odbornost se postupem času neustále zvyšovala.
 

broken image


Protože povětrnostní podmínky, konstrukce a technologie nejsou univerzální a liší se místo od místa, spoléháme na regionální odborníky, kteří vám na místě mohou poskytnout odbornou pomoc při vývoji systémového řešení pro konkrétní podmínky vaší střechy.
V Německu máme vlastní (kancelář) a můžeme vám poskytnout celostátní servis.
Kromě toho, abychom udrželi náklady a dopad na životní prostředí co nejnižší, máme sklady v Kaarstu, Neussu, Essenu, Meerbuschu a Hildenu v Německu. Mnoho skladů je také v jiných evropských zemích.


To znamená, že místo cestování po celém světě jsou vaše moduly distribuovány z blízkých distribučních center.
Neváhejte (kontaktujte nás), pokud chcete odbornou radu a přesné odpovědi na vaše otázky.
Jsme tu pro Vás!