Sněžné stopy na solárních panelech

· Průmyslové Novinky

Obsah:

  1. Co jsou sněžné stopy na solárních panelech?
  2. Jak se tvoří sněžné stopy na solárních panelech?
  3. Klíčové důvody vzniku sněžných stop na solárních panelech?
  4. Jaký mají sněžné stopy vliv na solární panely?
  5. Jak předejít sněžným stopám na solárních panelech?

Úvod

Instalace solárních panelů pro napájení vašeho domova je udržitelnou dlouhodobou investicí. To nejen pomáhá snižovat vaše náklady na energie, ale také přispívá k snížení vaší uhlíkové stopy a vytváří udržitelnější ekosystém.

Avšak přes významné výhody solárních panelů při poskytování čisté energie mohou některé problémy ovlivnit jejich účinnost během jejich životnosti, a jedním z běžných problémů je výskyt sněžných stop.

Co jsou sněžné stopy na solárních panelech?

Sněžné stopy, také označované jako sněžné trasy nebo červové značky, se projevují jako lokalizované zbarvené linie, které se vyvíjejí na solárních panelech během dlouhodobého používání.

Typicky se objevují jako tmavé nebo hnědé linie a mají tendenci se objevovat v blízkosti sběrných lišt, podél hran solárních panelů nebo v blízkosti mikrotrhlin.

Tyto drobné hnědé linie vytvářejí optickou iluzi, že slimáci nebo červi přešli přes povrch solárních panelů, odtud název "sněžné stopy" nebo "červové značky". Pokud se tyto stopy rozšíří přes celý solární panel, mohou významně ovlivnit jeho vizuální estetiku.

Typicky, když je solární panel poškozen, jako například přítomností mikrotrhlin, stává se výskyt sněžných stop zřejmý po měsících vystavení vnějším prvkům. Následně tyto stopy přetrvávají a zůstávají viditelně patrné na solárních panelech.

Co jsou sněžné stopy na solárních panelech?

Jak se tvoří slimáčí stopy na solárních panelech?

Mechanismus tvorby slimáčích stop na solárních panelech zahrnuje řadu složitých chemických a fyzikálních procesů. Nejprve, když dojde k chemické reakci na sběrných lištách solárního panelu, slouží to jako počáteční fáze pro generování slimáčích stop. Následně kontinuální fyzikální stres vede k tvorbě mikrotrhlin na povrchu solárního panelu, čímž vytváří cesty pro pronikání vlhkosti. V přítomnosti elektrického pole, ultrafialového záření a provozních teplot spouští proniklá vlhkost korozní proces. Deformace stříbrných kontaktů a inkapsulační fólie způsobuje migraci stříbrných částic na EVA fólii. Inkapsulační polymer obsahuje chemické složky, jako jsou síra, fosfor a chlor, což vede k sekundárním chemickým reakcím se stříbrem. Akumulace těchto malých částic, vytvořených prostřednictvím více reakcí, nakonec vytváří charakteristické slimáčí stopy na povrchu solárních článků a inkapsulačních materiálů.

Když jsou solární panely vystaveny drsným venkovním podmínkám po dlouhou dobu, začne se EVA materiál rozkládat, uvolňuje oxid uhličitý a kyselinu octovou. V přítomnosti kyslíku reaguje oxid uhličitý se stříbrnou pastou používanou jako vodivý materiál v solárním panelu a vytváří karbonát stříbrný:

4Ag + 2CO2 + O2 → 2Ag2CO3

Následně reaguje karbonát stříbrný s kyselinou octovou v EVA materiálu a vytváří octan stříbrný:

Ag2CO3 + CH3COOH → CH3COO(Ag) + CO2 + H2O

Octan stříbrný se pak ukládá na EVA a projevuje se jako hnědé linie (slimáčí stopy).

Je důležité poznamenat, že mikrotrhliny jsou předpokladem pro jejich vznik. Pokud nejsou vnitřní komponenty solárního panelu ovlivněny vnějšími prvky, zejména pokud nemůže proniknout vlhkost, výskyt slimáčích stop se stává velmi nepravděpodobným. V tomto procesu se přítomnost mikrotrhlin stává klíčovým faktorem, který poskytuje nezbytné podmínky pro vznik slimáčích stop.

Klíčové důvody vzniku slimáčích stop na solárních panelech?

Slimáčí stopy se objevují po prodloužené expozici solárních modulů vnějším prvkům, což vyvolává otázku jejich přesného původu. Podle zjištění této studie lze kořenovou příčinu slimáčích stop připsat materiálovým vadám a zahájení chemických procesů.

1. Rozdíly v chemických vlastnostech mezi EVA fólií (ethylén-vinylacetát) a stříbrnými kontakty.

2. Stupeň degradace EVA materiálu, tj. jak stárne a opotřebovává se.

3. Propustnost vodní páry materiálu zadní strany solárního panelu, tj. zda dokáže účinně zabránit pronikání vodní páry do vnitřku solárního panelu.

Mnoho těchto materiálových vad se projevuje, zatímco solární panely aktivně generují elektřinu na místě, i když výskyty během výrobního procesu nejsou neobvyklé a označují se jako 'výrobní kosmetické vady.'

Indukované chemické procesy jsou důsledkem materiálových vad. Převážně korozní reakce jsou převládajícími indukovanými reakcemi, které vedou k tvorbě slimáčích stop. Tyto stopy se projevují, když se na povrchu solárního panelu objeví mikrotrhliny, což poskytuje cestu pro infiltraci vlhkosti a kyslíku. I když ne každá mikrotrhlina vede k sousedním slimáčím stopám, existuje významná pravděpodobnost, že tyto dvě vady společně koexistují na stejném místě solárního článku. V důsledku toho lze široce tvrdit, že mikrotrhliny jsou hlavním iniciátorem slimáčích stop na solárních panelech.

Klíčové důvody vzniku slimáčích stop na solárních panelech?

Jaké jsou dopady slimáčích stop na solární panely?

Pokles výkonu solárního panelu: Výkon solárních článků může být ovlivněn snížením odrazu světla z povrchu solárního článku. Tento jev vede k poklesu účinnosti solárního systému a snížení energetického výnosu. Výzkumy krystalických solárních panelů postižených slimáčími stopami odhalují potenciální maximální pokles účinnosti energie až o 9,1 %. Stopy zanechané slimáky mohou rovněž způsobit poškození solárních článků, protože erodují povrch solárního článku, což vede k zhoršení elektrického výkonu.

Tvorba efektu horkých míst: Přítomnost slimáčích stop nezpůsobuje pouze problémy s odrazem světla, ale může také způsobit odpor proudu na solárním panelu, vytvářet horká místa, která mohou dále ovlivnit celkový výkon panelu. Tento proudový odpor může vést ke ztrátě přeměny energie a tvorbě lokalizovaných horkých zón na povrchu solárního panelu. Tyto horké zóny mohou nejen vést ke snížení účinnosti panelu, ale mohou také nepříznivě ovlivnit jeho dlouhodobou stabilitu.

Vliv na vzhled: Vzhled solárního panelu je nesmírně důležitý pro celkový dojem a pocit environmentální integrace. Přítomnost slimáčích značek nejen ovlivňuje výkon solárního panelu, ale také negativně ovlivňuje jeho vizuální vzhled. Tyto hnědé značky mohou časem zhoršovat a mít trvalý a nezanedbatelný nepříznivý dopad na celkový vzhled solárního panelu a jeho montážních ploch.

Jaké jsou dopady slimáčích stop na solární panely?

Jak předejít slimáčím stopám na solárních panelech?

Opatrné zacházení se solárními panely k zabránění vzniku mikrotrhlin.

Předcházení mikrotrhlinám v solárních panelech lze dosáhnout pomocí řady preventivních a údržbových opatření, která zajistí dlouhodobou stabilitu a výkon systému. Zde je několik návrhů:

(1) Správná instalace a údržba: Nechte solární panely správně instalovat profesionálem a zajistěte, aby montážní rám a podpůrná struktura splňovaly požadavky. Pravidelně kontrolujte a udržujte systém, včetně kontroly upevňovacích prvků, čištění od nečistot a sněhu atd., aby se zabránilo mikrotrhlinám způsobeným vnějším tlakem.

(2) Vyvarujte se nadměrné síly: Během instalace a údržby se vyhněte použití nadměrné síly nebo tlaku, zejména v okrajových oblastech solárních panelů. Opatrné zacházení a provoz sníží riziko mechanického poškození.

(3) Vhodný základ a podpora: Zajistěte, aby základ a podpůrná struktura solárního panelu splňovaly návrhové požadavky a byly schopny odolat vlivům přírodního prostředí, jako jsou vítr, déšť a sníh. Silné podpůrné struktury mohou zmírnit vlivy vnějších sil na solární panely.

Klikněte pro více informací o mikrotrhlinách na solárních panelech:

Vyberte solární panely s pokročilými inkapsulačními materiály.

Výběr materiálů pro solární panely je klíčový pro zabránění vzniku slimáčích stop. Určité polymerní materiály mohou přispět k problému slimáčích stop nebo jej zhoršit. Proto je výběr vhodných inkapsulačních materiálů zvláště důležitý. Ideální solární panely by měly být vyrobeny z vysoce kvalitních, odolných materiálů, které jsou dobře přizpůsobené změnám v životním prostředí. To může účinně zabránit vzniku slimáčích stop, prodloužit životnost panelů a zajistit stabilní energetickou účinnost a výstup.

Dvojité skleněné bifaciální solární panely Maysun HJT jsou inkapsulovány v POE, termoplastickém materiálu, který nabízí vynikající výkon a udržitelnost pro solární panely. Jeho odolnost vůči UV záření pomáhá udržovat stabilitu v různých klimatických podmínkách, čímž prodlužuje životnost panelů. Je odolný vůči povětrnostním vlivům, může odolávat slunci a dešti a přizpůsobit se drsným podmínkám. Navíc materiály POE jsou ekologicky šetrné a v souladu s konceptem udržitelného rozvoje. Proto bifaciální solární panely Maysun HJT s inkapsulačními materiály POE nabízejí významné výhody z hlediska výkonu a ochrany životního prostředí.

HJT Solar Panel

Cílem společnosti Maysun Solar od roku 2008 bylo vyrábět nejlepší solární panely. Podívejte se na náš široký sortiment polovičních, MBB, IBC, HJT a šindelových solárních panelů, které jsou dostupné ve stříbrné, kompletně černé, černé rámové a sklo-sklo variantách. Krásné designy a vysoká účinnost zajišťují, že se panely vymykají a zlepšují vzhled jakékoli budovy. Maysun Solar je spolehlivá volba, protože má dlouholeté kanceláře a sklady a vztahy s předními instalatéry v mnoha zemích. Neváhejte se na nás obrátit, pokud máte jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky nebo chcete nejaktuálnější cenové nabídky na solární panely. Rádi vám pomůžeme.

Reference:

Solaradvisor. (2023, April 9). Why do you see snail trails on the surface of solar panels? | SolarTechAdvisor. Solartechadvisor.

Admin. (2023, December 4). Snail trails on solar panels | Just Solar. Just Solar.

Hoffmann, V. (2023, November 23). Unveiling the impact of Snail Trails on PV Modules. Above.

Nicolas, & Nicolas. (2022, October 19). Snail Trail effect: how to prevent your PV module from damage – Eco Green Energy. Eco Green Energy – Building a Greener World.

Můžete také číst:

Mikrotrhliny na solárních panelech: Průvodce inspekcí a prevencí 2024
2023 Průvodce solárními panely IBC: Proč si vybrat solární panely IBC?