Solární Panel Glare: Musím se obávat odlesků od solárních panelů?

· Novinky Společnosti Maysun,Průmyslové Novinky

Obsah:

  1. Proč Solární Panely Vytvářejí Odlesky Světla?
  2. Jaké Typy Instalací Solárních Panelů Vyžadují Zvláštní Zvážení Dopadů Odlesků?
  3. Jak Můžeme Snížit Účinky Odlesků od Solárních Panelů?

 

Možná jste neuvažovali o tom, že solární panely mohou způsobovat problémy s odlesky, přestože jsou navrženy spíše pro absorpci slunečního světla než jeho odraz. Solární panely mohou efektivně absorbovat světlo padající kolmo, ale jsou náchylné k vytváření znečištění odlesky, když je sluneční světlo pod nízkým úhlem. Volba levných solárních panelů a neověřených instalatérů může vést k mírným odleskům od vašich panelů, což může způsobit nepříjemnosti pro obyvatele a komunity, zejména když jsou instalovány rozsáhle v solárních elektrárnách. Budou vaše panely rušit vaše sousedy nebo přitahovat nežádoucí pozornost? V tomto článku se podrobněji zaměříme na porozumění solárním panelům a jejich odrazům, stejně jako představíme některé technologie solárních panelů zaměřené na snižování znečištění odlesky.

Proč Solární Panely Vytvářejí Odlesky Světla?

Pojem „odlesk světla“ odkazuje na nadměrnou jasnost nebo intenzitu světla, která může způsobovat vizuální nepohodlí nebo dokonce poškození zraku. Odlesk se vyznačuje svou schopností snižovat viditelnost objektů a vytvářet nepohodlí nebo rozptýlení pro pozorovatele. Často dochází k odleskům, když existuje významný kontrast mezi jasným zdrojem světla a okolním prostředím.

Typ solárního článku je úzce spojen s odleskem. Je důležité si uvědomit, že fotovoltaické (PV) články se liší ve své schopnosti absorbovat světlo. Například monokrystalické křemíkové články se vyznačují vynikající schopností absorbovat sluneční světlo, což je činí preferovanou volbou pro vysoce kvalitní solární panely. Nicméně i nejefektivnější PV články mohou dosáhnout pouze asi 80% účinnosti absorpce, přičemž zbylé sluneční světlo je odráženo zpět jako fotony.

Reflexní povrchy jsou také významnou příčinou odlesků. Solární panely často mají reflexní skleněné povrchy a PV pásky, když sluneční světlo dopadne na tyto skleněné povrchy a PV pásky, může být odráženo, což vede k odleskům.

Úhel montáže je úzce spojen s odleskem. Za prvé, čím nižší je úhel slunce, tím pravděpodobnější je, že fotony narazí na reflexní povrchy, což způsobuje odlesky. Za druhé, čím nižší je úhel slunce, tím více přímého slunečního světla panely přijímají. Proto, pokud žijete v oblasti s přímým slunečním svitem, může být nutné natočit panely od míst, kde se lidé shromažďují, aby se minimalizovalo množství odraženého světla.

Okolní prostředí může ovlivnit odlesky. Například, pokud jsou solární panely instalovány v oblastech s vysoce reflexními povrchy nebo blízko vodních ploch, potenciál pro odlesky může být vyšší.

Proč Solární Panely Vytvářejí Odlesky Světla?

Jaké Typy Instalací Solárních Elektráren Vyžadují Zvláštní Zvážení Dopadů Odlesků?

Několik scénářů instalace solárních elektráren vyžaduje zvláštní zvážení dopadů odlesků kvůli jejich potenciálnímu dopadu na okolní prostředí, bezpečnost a estetiku. Tyto scénáře zahrnují:

Letiště:

Solární elektrárny umístěné v blízkosti letišť představují potenciální riziko, pokud odlesky zasahují do viditelnosti pilotů při vzletu nebo přistání. Zvážení dopadů odlesků a koordinace s leteckými úřady jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti v těchto situacích. V tomto případě je důležité udržovat solární panely instalované v určité vzdálenosti od letiště a věnovat pozornost úhlu a směru instalace, aby se zabránilo odleskům, které by mohly ovlivnit bezpečnost letu letadel.

Existují Některé Předpisy Související s Letištním Scénářem pro Instalaci Solárních Panelů:

Letištní předpisy často vyžadují, aby solární farmy implementovaly opatření pro snížení odlesků. Ve Spojených státech Federální letecká správa (FAA) ukládá předpisy, které mají zabránit možnému oslnění pilotů způsobenému odrazy solárních panelů. Dodržování těchto předpisů vyžaduje, aby solární farmy udržovaly vzdálenost alespoň pět mil od letiště a využívaly specializované fotovoltaické (PV) články s nízkým odleskem.

V Austrálii, při hodnocení proveditelnosti solární instalace v blízkosti letiště, obvykle Civilní letecký bezpečnostní úřad (CASA) postupuje v souladu s pokyny FAA. Solární panely jsou primárně navrženy pro absorpci světla, minimalizují odraz. FAA doporučuje provádět analýzu odlesků pro jakoukoli solární farmu umístěnou podél zarovnání dráhy a do 2 námořních mil od konce dráhy.

Existují Některé Předpisy Související s Letištním Scénářem pro Instalaci Solárních Panelů:

Dálnice:

Solární elektrárny umístěné v blízkosti dálnic, frekventovaných silnic nebo oblastí s vysokým silničním provozem vyžadují zvláštní zvážení. Odlesky od solárních panelů mohou potenciálně rozptylovat řidiče, což vede k obavám o bezpečnost. Správné umístění a opatření pro zmírnění odlesků jsou v těchto scénářích nezbytné. Při plánování umístění instalace solárních panelů je třeba zvážit jejich relativní polohu vůči dálnici. Zvolte místo v určité vzdálenosti od dálnice, aby se snížila možnost, že odlesky zasáhnou přímo oči řidiče.

Rezidenční Střešní Plochy a Městská Prostředí:

Instalace solárních panelů v rezidenčních nebo městských prostředích, jako jsou oblasti s vysokou pěší aktivitou (např. parky nebo rekreační oblasti), stejně jako na střechách rodinných domů, také vyžaduje zvláštní pozornost k účinkům odlesků. Abychom zabránili tomu, aby odlesky od solárních panelů ovlivňovaly ostatní, musíme zvolit solární panely s nízkým odleskem a najít správné místo a úhel instalace, aby se minimalizoval dopad odlesků. Níže je obrázek popisující konflikt mezi obyvatelem a jeho sousedem způsobený odleskem solárních panelů.

Rezidenční Střešní Plochy a Městská Prostředí
Rezidenční Střešní Plochy a Městská Prostředí

Níže je článek vyprávěný jedním obětí odlesků o negativních účincích odlesků od solárních panelů nainstalovaných jeho sousedy:

Přírodní Scénické Oblasti a Vodní Plochy:

Při instalaci solárních panelů v blízkosti přírodních biotopů, turistických atrakcí nebo vodních ploch je nezbytné zvážit potenciální dopady na divokou zvěř, scénickou krásu a odlesky od slunečního světla odrážejícího se od vody. Aby se tyto účinky zmírnily, zvolte umístění instalací tak, aby minimalizovaly rušení divoké zvěře a vizuálně se integrovaly s okolím. Implementujte opatření pro snížení odlesků, jako je výběr solárních panelů bez odlesků, úprava úhlů instalace a začlenění nízké vegetace, která zpomaluje odraz slunečního světla. Tyto úvahy zajišťují harmoničtější soužití s přírodním prostředím.

Jak Můžeme Snížit Účinky Odlesků od Solárních Panelů?

Účinky odlesků solárních panelů lze snížit různými opatřeními. Za prvé, výběrem solárních panelů s technologií nízkého odlesku, jako jsou ty, které využívají buňky s nízkou odrazivostí nebo mají antireflexní povlaky.

Solární panely IBC jsou skvělou volbou proti znečištění odlesky. Solární články IBC jsou navrženy tak, aby zachytily více slunečního světla snížením stínů a minimalizací ztrát z frontálních kovových vodičů. Zde jsou některé principy a vlastnosti spojené se solárními panely IBC, které pomáhají minimalizovat odlesky:

Žádný PV Pásek na Přední Straně: Solární články IBC jsou typem vysoce účinných solárních článků, které se vyznačují tím, že mají jak kladné, tak záporné kontakty umístěné na zadní straně článku. Tento unikátní design eliminuje potřebu PV pásku na přední straně, což vede ke sníženému zastínění, zlepšenému elektrickému výkonu a minimalizovanému vizuálnímu dopadu. Absence PV pásku také eliminuje odraz stříbrných svařovacích pruhů, což vede k průměrné odrazivosti pouze 1,7 %. V důsledku toho jsou solární články IBC známé pro efektivní snižování jak environmentálního dopadu, tak světelného znečištění pro sousední oblasti.

Zadní Povrchové Pole (BSF): Solární články IBC obvykle využívají design Zadního Povrchového Pole, kde je na zadní straně článku umístěna tenká vrstva materiálu. Tento design zvyšuje účinnost absorpce světla a snižuje možnost odlesků minimalizací odrazů.

Antireflexní Povlak: Mnoho solárních panelů IBC obsahuje antireflexní povlaky na skleněném povrchu. Tyto povlaky pomáhají minimalizovat odrazy a zvyšují absorpci světla, čímž pomáhají snižovat odlesky.

Průměrná odrazivost solárního panelu IBC společnosti Maysun Solar je pouze 1,7 %, což výrazně snižuje dopad na životní prostředí a světelné znečištění sousedů. Mají také vysokou účinnost výroby energie, estetiku, nízké náklady a nízký teplotní koeficient. Níže je obrázek našeho německého zákazníka instalujícího solární panely IBC 430W v plně černém provedení od společnosti Maysun! Pokud byste chtěli vědět více o souvisejících produktech, klikněte prosím na tlačítko níže!

Solární panely řady IBC

Při řešení problému znečištění odlesky způsobeného solárními panely je důležité uznat, že existuje několik doplňkových strategií vedle použití solárních panelů s nízkým odleskem. Začlenění černých příslušenství solárních instalací, včetně černých držáků a rámečků pro solární panely, hraje klíčovou roli v absorpci nadbytečného světla, čímž nakonec snižuje nežádoucí odrazy a odlesky. Navíc, jemné ladění úhlu instalace je zásadní pro minimalizaci odrazů, protože zohledňuje dynamické pozice slunce během dne a v průběhu ročních období.

Dále je udržování vhodné vzdálenosti mezi solárními panely a blízkými silnicemi praktickým přístupem k významnému snížení rušivého dopadu odlesků na oči pozorovatelů, zejména během klíčových období jako jsou východ nebo západ slunce. Doplnění těchto opatření strategickým sázením vegetace, jako jsou nízké stromy nebo keře, v blízkosti solárních panelů může efektivně absorbovat světlo a dále snižovat odrazy.

Závěrem, při zvažování instalace fotovoltaických solárních elektráren v prostředích citlivých na světlo, jako jsou letiště, dálnice a obytné oblasti, je důležité pečlivé hodnocení problémů s odlesky. Přísné hodnocení a dodržování předpisů, jako jsou ty stanovené leteckými úřady, zajišťuje nejen optimální fungování solárních panelů, ale také bezpečnost a pohodlí jednotlivců v okolních oblastech. Implementací pokročilých technologií, jako jsou solární panely IBC s vlastnostmi speciálně navrženými pro minimalizaci odlesků, kombinovanými s promyšleným plánováním ohledně orientace, vzdálenosti a využití sázení, můžeme nalézt rovnováhu mezi efektivním využíváním solární energie a zmírňováním potenciálních vizuálních rušení.

Společnost Maysun Solar se od roku 2008 specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů. Vyberte si z naší široké nabídky plně černých, černých, stříbrných a sklo-skleněných solárních panelů, které využívají technologie jako poloviční řezy, MBB, IBC a Shingled. Tyto panely nabízejí vynikající výkon a stylové designy, které se dokonale hodí do jakékoli budovy. Společnosti Maysun Solar se podařilo založit kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalatéry v mnoha zemích! Kontaktujte nás pro nejnovější nabídky modulů nebo jakékoli dotazy související s PV. Jsme nadšení, že vám můžeme pomoci.

 

Můžete také číst:

2023 Průvodce solárními panely IBC: Proč si vybrat solární panely IBC?
Mohou solární panely stále fungovat v zimě?