Solární termální energie VS solární fotovoltaika

· Cenové trendy

Slunce je nejlepším zdrojem energie. Rozvoj trhu s obnovitelnou energií je z velké části založen na této skutečnosti. Většina dnes provozovaných ekologických technologií přímo nebo nepřímo využívá sluneční energii. A debata mezi solárními termickými a fotovoltaickýmia elektrárnami se v současné době vede. panelem je zajímavá, protože obě využívají sluneční energii v domácnosti, ale plní odlišné funkce.

Solární termální energie VS solární fotovoltaika

Jaký je rozdíl mezi fotovoltaickým a solárním tepelným systémem?

Základní rozdíl je v tom, jak fungují.

Za prvé, koncentrované solární termální systémy vyrábějí elektřinu přeměnou sluneční energie na teplo o vysoké teplotě. Tato konkrétní technologie funguje tak, že sluneční energie je soustředěna pomocí několika reflektorů a soustředěná energie je pak využívána k pohonu elektrických generátorů a tepelných motorů. Zařízení systému je rozděleno na dvě části: jedna část shromažďuje sluneční energii a přeměňuje ji na teplo a druhá část přeměňuje teplo na elektřinu. Střídavý proud se vyrábí nepřímo prostřednictvím koncentrovaných solárních tepelných systémů, a proto se snadno šíří po síti.

Naproti tomu fotovoltaické (fotovoltaické) články jsou zcela odlišné od koncentrovaných solárních tepelných systémů. Proces přímé přeměny světla na energii probíhá tak, že solární PV (fotovoltaické) články absorbují světlo, čímž se uvolňují elektrony. Takto to funguje. Proud vzniklý proudem volných elektronů se zachytí a přenese na vodič, čímž vznikne stejnosměrný proud. Po vytvoření stejnosměrného proudu se obvykle pomocí střídače převede na střídavý proud, aby mohl být distribuován do celé sítě.


Solární termické a fotovoltaické (fotovoltaické) panely lze využít různými způsoby; ve většině případů termické panely zachycují teplo, zatímco panely vyrábějí elektřinu. Nyní, když jsme pochopili některé vlastnosti solárních termických a panelových systémů, můžeme snadno dojít k závěru, že solární termické systémy jsou účinnější.

Jaké jsou možnosti použití solárních panelů?

1. Střešní fotovoltaická elektrárna pro běžné domácnosti: Ve venkovských oblastech se solární panely používají na značném počtu míst. Nejenže mohou šetřit energii a elektřinu, ale mohou také generovat příjmy z přebytečné elektřiny.
 
2. Komplementarita fotovoltaiky a rybolovu: Solární fotovoltaické panely mohou blokovat dopad slunečního světla na vodní hladinu, čímž se snižuje odpařování vody a zvyšuje se pravděpodobnost přežití ryb a krevet. Za druhé také zabraňují růstu řas, čímž vytvářejí ideální prostředí pro růst ryb a krevet. Na jedné straně mohou pomoci snížit prostorové nároky na instalaci fotovoltaických panelů. Na druhé straně může elektřina vyrobená solárními panely pomoci uspokojit provozní potřeby rybářského průmyslu.
 
3. Doplňková zemědělská fotovoltaika: Postavením solárních fotovoltaických panelů s různou propustností světla může uspokojit světelnou poptávku různých plodin a realizovat pěstování ekologických zemědělských produktů, sazenic a dalších plodin s vysokou přidanou hodnotou a protisezónní výsadbu. Dodatečná kapacita výroby energie může uspokojit potřeby zemědělství v oblasti výroby energie.

Jaké jsou možnosti použití solárních panelů?

Jaké jsou scénáře použití solárního tepla?

1. Ohřev vody
Jedná se o jedno z původních využití solární tepelné energie, tj. přímou přeměnu slunečního záření na teplo. Nízkoteplotní nebo vysokoteplotní aplikace jsou dva různé způsoby využití solární tepelné energie.
 
2. Koncentrační solární elektrárny
Solární tepelná energie o teplotě až 500 °C se vyrábí pomocí slunečního záření. Elektrická energie se vyrábí využitím tepla uloženého v pracovní kapalině přijímače. V porovnání s fotovoltaickou výrobou elektřiny se nejedná o příliš složité technické problémy. Životnost solární tepelné energie však není dlouhá a není možné zajistit dlouhodobé zásobování elektřinou.
 
3. Solární komíny
Ve vysoce izolovaných rovinatých oblastech s relativně nízkou komerční hodnotou, jako jsou polosuché oblasti Brazílie, se kromě koncentračních solárních elektráren uvažuje o různých technologiích výroby energie ze slunce. V porovnání s fotovoltaikou je díky nižším nákladům vhodná pro výrobu solární tepelné energie.

Jaké jsou scénáře použití solárního tepla?

Jaké jsou výhody fotovoltaické výroby energie v porovnání se solární termální energií?

Compared with solar thermal utilization technology, solar PV (photovoltaic) power generation has the following main advantages, including:

Solar PV is more flexible than solar thermal because the electricity generated by a solar PV panel can be used for a variety of purposes.

Panels typically last longer than solar thermal, capable of generating electricity for around 30 years, although in reality many solar PV (photovoltaic) systems last much longer, albeit with declining efficiency levels.

Solar PV (photovoltaic) can generate more electricity than is actually needed, especially in the summer, so the excess electricity can be exported to the grid in exchange for payment.

Jaké jsou nevýhody fotovoltaické výroby energie v porovnání se solární termální energií?

Jednou z nevýhod fotovoltaických systémů ve srovnání se solárními tepelnými systémy jsou obecně vyšší počáteční náklady na instalaci systému, které však mohou být kompenzovány úsporami za energii.

Zabírají také více místa než solární tepelné panely, což může být pro některé střechy nebo domy problematické.

Nejdůležitější je, že najít spolehlivé dodavatele a montéry fotovoltaických panelů může být někdy obtížné. Společnost Maysun Solar je spolehlivým výrobcem solárních panelů a naši odborníci na fotovoltaiku vám doporučí ten správný solární panel pro vaše potřeby, čímž sníží vaše náklady a čas rozhodování! Chcete-li najít nejlepší ceny a nechat si poradit od spolehlivého originálního výrobce.

Pokud navíc elektřinu vyrobenou solárním fotovoltaickým panelem nevyužijete okamžitě, bude ji třeba uložit do doprovodného systému pro ukládání energie.

Solární tepelná energie vs. solární panel - co byste si měli vybrat?

Záleží na typu, který potřebujete.
Pokud potřebujete elektřinu, budou pro vás vhodnou volbou panely. Pokud potřebujete tepelnou energii, je třeba použít solární termální energii. Předpokládejme, že potřebujete jak teplo, tak elektřinu. V tomto případě by byly panely lepší volbou než solární termální energie, protože elektřinu lze pomocí současné technologie snadno přeměnit na jakoukoli jinou formu energie. Solární systémy jsou také stále účinnější. Od roku 2009 klesly náklady na panelové moduly o 80 %. Naproti tomu technologický pokrok v oblasti fototermiky není tak výrazný.

Solární tepelná energie vs. solární panel

Společnost Maysun Solar se od roku 2008 zaměřuje na výrobu prémiových panelových modulů. Používáme technologie polovičního řezu, MBB, IBC a Shingled v různých solárních panelech, včetně těch, které jsou celé černé, s černým rámem, stříbrné a sklo na sklo. Tyto solární panely poskytují výjimečný výkon a elegantní vzhled, který se hodí ke každé architektuře. Společnost Maysun Solar efektivně vytvořila sklady a kanceláře v mnoha zemích a vytvořila trvalé spojení se špičkovými instalatéry! Kontaktujte nás, pokud máte jakékoli dotazy ohledně fotovoltaiky nebo chcete nejnovější nabídky modulů. Rádi vám pomůžeme.

solar panels on carport in Sardinia

Zdroj:

https://www.greenmatch.co.uk/blog/2016/04/differences-between-solar-photovoltaics-and-solar-thermal

https://iassquad.in/daily-current-affairs-22nd-april/

Doporučené články:

Trendy cen solárních panelů, které jste nevěděli