Pochopení vlivu nepříznivého počasí na solární panely

· Cenové trendy

Využívání solárních panelů k výrobě obnovitelné energie je v posledních letech stále populárnější. Solární energie se používá k výrobě elektřiny, což snižuje emise uhlíku a náklady. Na solární panely však může mít vliv i extrémní počasí. V tomto článku se budu zabývat tím, jak mohou různé klimatické podmínky ovlivnit solární panely a co lze udělat pro zmírnění této rány.

the Impact of Severe Weather on Solar Panels

1. Vliv silného deště na solární panely

Zatímco lehký déšť obvykle nepředstavuje pro solární panely velkou hrozbu, silné lijáky po delší dobu mohou snížit výkon. V období sucha se na povrchu panelu mohou hromadit nečistoty a úlomky, které snižují jeho účinnost. Některé nečistoty může déšť odstranit, ale příliš mnoho vody na povrchu panelu může snížit jeho účinnost při výrobě energie ze slunečního světla. Optimální výkon lze udržet i v období dešťů odborným čištěním a údržbou.

Čištění solárních modulů

2. Sníh a led mohou mít vliv na solární panely.

Výkon solárních panelů výrazně snižuje sníh a led, zejména v oblastech s krutými zimami. Účinnost panelů se snižuje, když hluboké sněžení zastíní slunce. Solární panely jsou náchylné k poškození a rozbití v důsledku tíhy sněhu na panely a jejich montážní infrastrukturu. Naštěstí lze většinu solárních panelů nastavit v takovém sklonu, který umožňuje odvalování sněhu, a pokud je dostatečný počet systémů nakloněn, lze se vyhnout i hromadění sněhu. Problém lze vyřešit opatrným odklízením sněhu z panelů pomocí hrabla a kartáče na odklízení sněhu, přičemž je třeba dbát na to, aby nedošlo k poškrábání povrchu.

Společnost Maysun Solar jako profesionální výrobce solárních panelů uvádí na trh solární panely řady Twisun X, které mají na zadní straně panelu přidanou výztuhu a jejich výkon pokrývá 390 W-410 W, což je nejlepší volba pro zasněžené oblasti!

Vliv vysokých teplot a vln veder na solární panely

3. Vliv vysokých teplot a vln veder na solární panely

Solární panely pracují efektivněji při nižších teplotách a při nižších teplotách mohou generovat větší napětí, a tím i větší výkon. Jejich výkonnost proto může během vln veder a extrémních teplot ochabovat. Zvýšené teploty mohou snížit účinnost výroby energie a urychlit proces stárnutí solárních panelů. Solární panely vybavené špičkovou technologií však vysokým teplotám odolávají a jsou přísně testovány, aby byla zajištěna jejich trvanlivost. Kromě toho správné větrání a instalace pomáhají solárním panelům odvádět teplo a zabraňují poškození způsobenému vysokými provozními teplotami.

Solární panely využívající technologii IBC mají při testování vynikající nízkoteplotní koeficienty. Díky tomu, že zadní kontakt chrání solární články před vlhkostí a teplem, mohou solární panely IBC pracovat efektivněji v horkém podnebí a mají minimální teplotní koeficient -0,29 %/°C při optimálním výkonu. Nízký teplotní koeficient solárních panelů PERC je však -0,34/0,35 %/°C.
(POZNÁMKA: Teplotní koeficient je měřítko potřebné k určení, kolik energie solární panel ztrácí. Jeho hodnota se obvykle pohybuje mezi -0,29 % a -0,5 %/°C. To znamená, že výkon modulu klesá o 2,9 % až 5 % při každém zvýšení teploty o 10 °C.).

The effect of hail on solar panels

4. Vliv krupobití na solární panely

Jednou z nejškodlivějších věcí, která může solární panely poškodit, je krupobití. Skleněný povrch panelu je náchylný na fyzické poškození kroupami různých velikostí a nárazových sil, které mohou nastat. V posledních letech došlo v odvětví solárních panelů k výraznému technologickému pokroku, díky němuž se moderní solární panely vyrábějí s tvrzeným sklem a dalšími specifickými ochrannými vrstvami, které je činí odolnějšími vůči škodlivým účinkům krupobití. Některé solární panely jsou dokonce navrženy tak, aby přežily krupobití určité velikosti a rychlosti, což zákazníkům v oblastech, kde je krupobití běžné, poskytuje klid na používání panelů.

The effect of hurricanes on solar panels

5. Tváří v tvář silným větrům a hurikánům

Životnost solárních panelů prověřují kalamity, jako jsou hurikány a silný vítr. Panely mohou být silným větrem odfouknuty ze střechy nebo montážní konstrukce, pokud nejsou správně upevněny. Většina výrobců vytváří solární panely, které vydrží vítr o rychlosti až 140 mil za hodinu, což je mnohem více než typický rozsah 40 až 112 mil za hodinu pro tornáda. Montážní systém je také konstruován tak, aby vydržel v takto extrémních klimatických podmínkách. Nejlepším způsobem, jak zjistit, co je třeba opravit, než udeří bouře, je nechat si provádět pravidelné kontroly a údržbu.

I když nepřízeň počasí může pro solární panely představovat výzvu, zůstávají spolehlivým a udržitelným energetickým řešením pro nespočet domácností a podniků po celém světě. Pravidelné kontroly, údržba a občasné čištění jsou klíčem k zajištění optimálního výkonu a dlouhé životnosti systému solárních panelů bez ohledu na povětrnostní podmínky a mohou minimalizovat dopad nepříznivého počasí, takže solární panely mohou i nadále poskytovat čistou energii po celá desetiletí.

Při rozhodování o výběru solárních panelů je zásadní vybrat si renomované výrobce solárních panelů a instalatéry, kteří znají místní povětrnostní podmínky a dokáží přizpůsobit instalace tak, aby vyhovovaly výzvám, které představují klimatické podmínky. společnost Maysun Solar úspěšně založila kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalatéry v mnoha zemích! Pro nejnovější nabídky solárních panelů nebo jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky nás neváhejte kontaktovat.
 

Solární panely společnosti Maysun Solar instalované na přístřešku pro auto na Sardinii v Itálii, pro více informací klikněte na obrázek.

Maysun Solar's solar panels installed on a carport in Sardinia

Doporučené články:

Trendy cen solárních panelů, které jste nevěděli