Hlavní faktory Ovlivňující účinnost Výroby EnergieSolárními Panely

· Průmyslové Novinky

Prvním je úhel světla, víme, že sluncevychází na východě a zapadá na západě, úhel světla je jiný, účinnost výrobyenergie solárního panelu je také jiná, v případě vertikálního ozáření je jehoúčinnost výroby energie nejvyšší. 

Druhým je intenzita světla, kterou lzeintuitivněji vycítit z experimentálních údajů v následujícím grafu. Nanásledujícím obrázku představují různé barvy různou intenzitu světla a stejnýsolární panel má při různé intenzitě světla různý výkon. Například maximálnívýstupní výkon solárního panelu při 1200 luxech je přibližně 101 W, zatímco maximální výstupní výkon při 200 luxech je pouze asi 17 W, což je více než pětinásobný rozdíl. 

Třetím je stínování, některé klimatizačníjednotky na střeše karavanu, satelitní televize atd. pokud je solární panelzastíněn, jistě to také sníží jeho účinnost výroby energie, takže je třeba semu při instalaci vyhnout. Za účelem ověření vlivu zastínění na účinnost výrobyenergie solárním panelem provedla naše laboratoř také odpovídající test. Po 1/2 horizontálního zastínění a 1/2 vertikálního zastínění 100W solárního panelu jsme zjistili, že horizontální zastínění mělo závažnější vliv než vertikální zastínění a proud naměřený při 1/2 horizontálního zastínění byl 0,01 A, což byl téměř nulový výstupní proud. 

Kromě toho má na solárním panelu vliv taképrach a nečistoty, které ovlivňují jeho účinnost při výrobě energie.   

Solární fotovoltaická elektrárna

Liší se fotovoltaický modul barevně? Má tovliv na životnost a výkon solárních modulů? 

Ne, tento typ článku se nazývá solárníčlánek třídy B, cena je o 1 juan/W nižší než u třídy A, účinnost výroby energieje obvykle o něco nižší. 

Cena se počítá podle skutečného výkonu,nikoliv podle účinnosti, takže k výrobě elektřiny za stejnou cenu můžete použítčlánky s nízkou účinností, což se doporučuje.   

Důvody, proč rozdíl v barvě fotovoltaickýchmodulů nemá vliv na výkon. 

Je to proto, že modrá nebo tmavě modráantireflexní vrstva se vyrábí procesem nanášení nitridu křemíku, takžedopadající světlo má úhel lomu. 

Když se většina světla odrazí od křemíkovédestičky, překročí úhel lomu nitridu křemíku a může se odrazit pouze zpět dodestičky. 

To vede k vyššímu využití světla a vyššíúčinnosti solárního článku. 

Barva nitridu křemíku je určena různýmivlnovými délkami světla odraženého od jeho tloušťky, ale funkce snížení odrazuje pro různé tloušťky stejná, tj. modrá znamená, že se využívá viditelné světlonesoucí hlavní energii, jako je červená, zelená a žlutá. 

Tmavě modrá odrazivost je o něco širší nežrozsah vlnových délek, jako jsou světle modré vlny, ale nezlepšuje účinnostvýroby energie solárními články, protože krystalické křemíkové články jsoucitlivé pouze na vlnové délky 200 --- 700nm, více než tento rozsah, i kdyžnení odcizeno odrazivou vrstvou, se také nepoužívá.     

Reflexe. 

Protože účelem snížení odrazu je umožnit,aby světlo směřovalo šikmo do křemíkové destičky pod nitridem křemíku, pročnevyužít sluneční světlo přímo z šikmého osvětlení? 

Ve skutečnosti je hustota energie světlapevná, stejná plocha energie na větší plochu buňky při šikmém osvětlení,jednotková buňka generování energie se snižuje. 

Pokud se pro 1 metr čtvereční použije 1000W/metr čtvereční solárního světla, lze pro 1000 W použít svislý paprsek na 1metr čtvereční článků, ale při 60 stupních šikmého osvětlení lze 1 metrčtvereční světla použít pro 2 metry čtvereční článků, přičemž skutečnost, žemáme pouze 1 metr čtvereční článků, lze využít pouze pro polovinu světelné energie, což je 500 W. 

Účinnost křemíkových článků je obvykle15-21%. To znamená, že na 1 metr čtvereční připadá výkon 150-200W. 

Dalším důvodem, proč se sluneční světlonesvítí šikmo, je to, že část světla se láme pod stejným úhlem jako odraženésvětlo a odráží se od povrchu buňky.