Stanou se baterie technologie HJT nejslibnějšími bateriemi nové generace?

· Průmyslové Novinky

V posledních 40 letech vstoupila technologie baterií HJT do fáze komercializace od výzkumu a vývoje po propagaci, spolu s iterací technologie a zlepšením účinnosti konverze.

Čínská společnost Risen Energy před několika dny agresivně rozšiřuje svou výrobní řadu vysoce účinných modulů buněk s heteropřechodem (HJT) Společnost má v současnosti pilotní řadu HJT o výkonu 500 MW.

REC Group, integrovaný výrobce fotovoltaických modulů, uvedla na trh nejnovější modulový produkt – rezidenční heterojunkční moduly Alpha Pure-R, které jsou navrženy s články HJT a velkoplošnými moduly G12 a budou poskytovat tři výstupní výkony 410 Wp, 420 Wp a 430 Wp. . Jan Enno Bicker, generální ředitel společnosti REC Group, uvedl, že budoucí úsilí v oblasti výzkumu a vývoje bude výhradně zaměřeno na technologii heterojunction.

16. května úspěšně získala certifikaci TüV řada vysoce účinných mikrokrystalických modulů HJT China Huasheng New Energy Himalaya 210. Díky hladké výrobě první série článků a modulů pro projekt 2GW vysoce účinné mikrokrystalické heteropřechodky bude Huasheng dále urychlovat tempo rozšiřování výroby a pokračovat v budování projektu chytré továrny s oboustranným mikrokrystalickým heteropřechodem o výkonu 4.8 GW.

Jaký je tedy důvod nepřetržitého rozšiřování projektů heterojunction významnými tuzemskými i zahraničními společnostmi Jaké jsou výhody baterií HJT?

Celý název HJT článku je vnitřní tenkovrstvý heteropřechodový článek, který je také založen na fotovoltaickém efektu, kromě toho, že P-N přechod je tvořen materiály amorfního křemíku (a-Si) a krystalického křemíku (c-Si).

Baterie HJT má velký potenciál pro rozšíření, jednoduchý proces a jasnou cestu ke snížení nákladů a zvýšení účinnosti. Odpovídá zákonu rozvoje fotovoltaického průmyslu a je nejpotenciálnější technologií baterií nové generace.

Pokud jde o novou technologii baterií, baterie HJT se vyznačuje vysokou účinností konverze, vysokým bifaciálním poměrem a dobrými teplotními charakteristikami díky své jedinečné oboustranné symetrické struktuře a vynikajícímu pasivačnímu efektu amorfní křemíkové vrstvy. Baterie HJT může používat nejen tenké křemíkové destičky, ale také překrývat perovskit a její výrobní proces je krátký a existuje prostor pro budoucí snižování nákladů.

Ve srovnání s bateriemi PERC mají baterie HJT vyšší požadavky na čistotu během procesu přípravy a vyžadují vyšší stupeň čistoty pro zařízení a dílny, takže nejsou kompatibilní s tradičními dílnami na výrobu baterií. Celkově vzato, zařízení pro výrobu článků HJT není kompatibilní s výrobou monokrystalických článků PERC, ani není kompatibilní s jinými zařízeními článků typu N, jako jsou TOPCon a IBC.

Z pohledu vlastníka fotovoltaické elektrárny se po aplikaci technologie HJT účinnost přeměny fotovoltaických článků zvýšila z 22.3 % na 24 % a roční výroba elektřiny u elektrárny o stejné ploše se může zvýšit o asi 7.6 %. V budoucnu, až budou články HJT nahrazeny články PERC, bude možné vyrábět moduly s vyšším výkonem, čímž se investorům ušetří vyšší náklady na watt a náklady na kilowatthodinu.

V současné době mnoho společností v Číně aktivně prosazuje industrializaci článků HJT. Nejvyšší laboratorní účinnost konverze článků M2 přesáhla 25 % a hlavní účinnost konverze hromadné výroby je mezi 23.5 % a 24 %.

Globální kapacita výroby baterií HJT se blíží 3GW a současná plánovaná výrobní kapacita hlavních hráčů přesáhla 16GW. Z výše uvedených údajů je vidět, že průmysl HJT má dlouhodobou investiční hodnotu.

Jako technologie článků nové generace má technologie HJT mnoho výhod, jako je vysoké napětí naprázdno a nízký teplotní koeficient, a má stabilní dlouhodobý vývojový trend.

Z pohledu výrobního rytmu, s lokalizací některých zařízení a materiálů HJT, se nákladová výkonnost HJT neustále zlepšuje.S postupným nárůstem společností podílejících se na výzkumu, vývoji a výrobě se očekává, že konverzní efektivita hromadné výroby baterií HJT bude Současně se předpokládá, že výrobní zařízení, pomocné materiály budou nadále klesat náklady na materiály a další materiály a očekává se, že industrializace baterií HJT vstoupí do fáze rychlého rozvoje.