Nejnovější mandát EU pro střešní fotovoltaiku pro veřejné, komerční a obytné budovy

· Průmyslové Novinky

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyen, oznámila mandát pro střešní solární panely na komerčních a veřejných budovách do roku 2027 a na obytné budovy do roku 2029. Cíl EU pro obnovitelnou energii byl zvýšen ze 40 % na 45 %.

Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Obsah a cíle zásad:

Evropská komise posouvá svou „misi co nejrychleji se osamostatnit na ruských fosilních palivech“ na „jinou úroveň“, řekla předsedkyně EK Ursula von der Leyen na tiskové konferenci k plánu REPowerEU.

Komise navrhuje požadavek na solární střechu pro komerční a veřejné budovy od roku 2027 a pro nové obytné budovy od roku 2029. „Vím, že je to ambiciózní, ale je to realistické, dokážeme to,“ řekla von der Leyenová s tím, že investice v obnovitelných zdrojích je „největším úkolem bloku“.

Komise také uvedla, že zvyšuje svůj cíl pro obnovitelné zdroje energie pro rok 2030 ze 40 % na 45 %. Rychlejší povolení pro obnovitelné zdroje bude hrát klíčovou roli při dosažení vyššího cíle, uvedla. Chce také, aby členské státy stanovily „obnovitelné oblasti, na které lze přejít do oblastí“, které umožní rychlé povolení. "Tam se povolovací proces zkracuje na jeden rok," podstatné zlepšení oproti současnému průměru šesti až devíti let, řekla von der Leyenová.

Strategie také stanoví cíl 592 GWac (740 GWdc) pro solární energii v Evropské unii do roku 2030. „Tento cíl je vyšší než projekce globálního trhu SolarPower Europe Global Market Outlook ve výši 672 GWdc do konce desetiletí,“ obchod orgán SolarPower Europe uvedl ve zveřejněném prohlášení.

Podle dokumentu by žádosti o systémy obnovitelné energie v oblastech, na které lze přejít, měly nárok na rozhodnutí do 14 dnů. Obnovená místa v takových oblastech by musela být povolena do šesti až devíti měsíců. Totéž by platilo pro systémy s výrobní kapacitou menší než 150 kW. Mezi další oznámené návrhy patří zvýšení cíle EU v oblasti energetické účinnosti do roku 2030 z 9 % na 13 %.

Budoucí vize:

„Evropská komise si dnes uvědomuje nesmírný potenciál střešních solárních panelů – stejně jako potřebu pracovníků v oblasti solárních technologií, kteří by zavedli střešní i užitkové solární systémy po celé Evropě,“ řekl Dries Acke, ředitel pro politiku společnosti SolarPower Europe. „Předpokládáme, že do roku 2030 bude v Evropě až 1,1 milionu pracovních míst v oblasti solárních technologií a partnerství EU pro solární dovednosti pomůže zajistit pracovníky v terénu.“

Jak již bylo zmíněno výše, propagace solárních projektů vytváří pracovní místa pro více lidí, což je skvělá příležitost pro solární společnosti i instalátory fotovoltaických modulů. Zároveň to také přináší další výzvy pro současné solární společnosti i příbuzné praktiky.