Údaje o celosvětovém instalovaném výkonu solární energie podle zemí do roku 2021

· Průmyslové Novinky
solární energie podle zemí v roce 2021

Svět nebývale rychle využívá obnovitelné zdroje energie, v čele se solární energií.

Navzdory 4,5% poklesu celosvětové poptávky po energii v roce 2020 je pokrok v technologiích obnovitelných zdrojů energie povzbudivý. Obnovitelná energie zaznamenala výrazný růst ve všech oblastech, přičemž v čele stojí solární energie, jejíž roční kapacita bude v roce 2020 instalována v objemu 127 GW, což je nejvyšší roční nárůst kapacity v historii.

Solární energie podle zemí v roce 2021

Výše uvedená infografika využívá údaje Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje energie (IRENA) a mapuje kapacitu solární elektřiny v zemích v roce 2021, včetně fotovoltaické (FV) a koncentrované solární elektřiny.

Jak je vidět na grafu, Čína má největší instalovanou kapacitu solárních elektráren, a to více než 35 % celosvětové kapacity. Země navíc nevykazuje žádné známky zpomalení. Čína také rozvíjí největší počet projektů v oblasti větrné a solární energie na světě, což by mohlo přinést dalších 400 000 MW čisté energetické kapacity.

Podle statistik z roku 2019 vyrobily čínské společnosti 66 % světové produkce polykřemíku. Kromě toho více než tři čtvrtiny solárních článků a 72 % celosvětových fotovoltaických modulů pochází z Číny.

Pět z deseti největších solárních elektráren na světě se nachází v Číně, a tak není divu, že Čína má největší celkovou instalovanou kapacitu, když se podíváte na tato čísla.

Za Čínou následují USA, kde bylo v prvních třech měsících roku 2021 instalováno dalších 50 000 MW fotovoltaických projektů. Nedávno USA překročily hranici 100 000 MW fotovoltaické kapacity a v posledním desetiletí zaznamenaly působivý průměrný roční nárůst o 42 %. Odvětví fotovoltaiky podpořily politiky, jako je například daňová úleva na investice do solárních systémů, která poskytuje 26% daňovou úlevu na solární systémy pro domácnosti a komerční využití.

Dále je tu množství solární energie vyrobené v Austrálii. Je to jen zlomek čínského. S relativně malým počtem obyvatel (26 milionů) se však řadí na přední místa v přepočtu na obyvatele. Za zmínku stojí také to, že Austrálie má nejvyšší sluneční záření ze všech kontinentů. Více než 30 % australských domácností má nyní střešní fotovoltaické systémy.

Co je hnací silou boomu solární elektřiny?

Přechod na novou energetiku je hlavním faktorem vzestupu obnovitelných zdrojů energie, ale solární energie roste částečně i proto, že se postupem času stala velmi levnou. Náklady na solární energii se v posledním desetiletí exponenciálně snížily a v současnosti je nejlevnějším zdrojem nové energie.

Od roku 2010 klesly náklady na solární elektřinu o 85 %, z 0,28 USD na 0,04 USD za kilowatthodinu. Výzkumníci z MIT tvrdí, že nejdůležitějším faktorem, který v uplynulém desetiletí přispěl k udržení nízkých nákladů, byly úspory z rozsahu. Jinými slovy, s rostoucím počtem instalovaných a celosvětově vyráběných solárních modulů se jejich výroba stala levnější a efektivnější.

Náklady na solární energii v letošním roce rostou kvůli problémům v dodavatelském řetězci. Tento nárůst však bude pravděpodobně dočasný, protože se vyřeší úzká místa.