Informace společnosti Maysun: Zpráva o cenách dodavatelského řetězce fotovoltaického průmyslu

29. listopadu - 5. prosince 2021

· Průmyslové Novinky
Informace společnosti Maysun: Zpráva o cenách dodavatelského řetězce fotovoltaického průmyslu 29. listopadu - 5. prosince 2021

Kotace solárního křemíku zůstávají stabilní, ale objevuje se tlak na snižování cen ze strany odběratelů, očekává se mírný pokles cen

Kotace solárního křemíku zůstaly tento týden stabilní, ale tlak na transakce se zvýšil. Tento týden začala většina křemíkových společností vyjednávat o nových objednávkách na prosinec. Vzhledem k tomu, že v poslední době pokračují signály korekcí směrem dolů, přenesl se tlak na snižování cen i do segmentu solárního křemíku a některé křemíkové společnosti projevily známky mírného uvolnění svých nabídek na objednávky od starých zákazníků. V současné době pokračuje downstream v odstraňování zásob, nákupní vyčkávací atmosféra je hustá, objem obratu solárního křemíku v tomto týdnu je malý. Část podniků vyrábějících materiál v první linii z důvodu nabídky a poptávky se stále zdráhá upravit nabídku, neexistuje žádný tlak na zásoby. Průměrná cena monokrystalického křemíku se udržela na 42,55 USD/KG, zatímco cena zámořského solárního křemíku zůstala pevná na 37 USD/KG v důsledku stability nabídky čínského solárního křemíku a mírných výkyvů směnného kurzu.

Z hlediska provozu výroby a dodávek solárního křemíku je v Číně ve výrobě 12 podniků vyrábějících solární křemík. Z hlediska celého čtvrtého čtvrtletí byla výroba solárního křemíku v říjnu a listopadu stabilní, s celkovou výrobou 84 000 tun, což bylo způsobeno vlivem dvojí kontroly spotřeby energie a běžnou údržbou podniků v předchozím období. Vzhledem k postupnému uvolňování nových výrobních kapacit v čínských regionech Sečuán a Ťiang-su a udržování vysoké míry sklizně ze strany vyrábějících podniků se očekává, že produkce solárního křemíku v prosinci postupně poroste. Současný segment solárního křemíku je stále relativně poddimenzovaný vzhledem k navazujícím kapacitám, ale tlak na snížení cen se přenesl na trh s křemíkem, navazující segmenty k doplnění poptávky po zásobách nebyly plně uvolněny, očekává se, že ceny křemíku po hře mírně klesnou.

Kotace solárních křemíkových destiček prudce klesají, kotace M6, M10 výrazně klesají

Přední společnosti vyrábějící solární destičky nedávno oznámily své nejnovější nabídky destiček, přičemž ceny všech typů monokrystalických destiček klesají. Průměrná tržní cena plátků G1 klesla tento týden na 0,80 USD/ks, plátků M6 na 0,83 USD/ks a plátků G12 na 1,40 USD/ks, přičemž nejvýrazněji klesla cena monokrystalických plátků M10 na 0,96-0,98 USD/ks. Rytmus nákupu navazujících produktů se zpomalil a dodávky solárních destiček jsou nižší, což má za následek zvyšující se úroveň zásob a rostoucí tlak na dodávky, což by mělo v krátkodobém horizontu zabránit stabilizaci nabídek solárních destiček.

Sledujte výrobní operace a dodávky solárních destiček, čtvrté čtvrtletí pokračuje terminálový tah, nákupy navazující na trh nejsou aktivní, současná iniciativa na snížení cen solárních destiček na trhu, na jedné straně solární destičky ve prospěch navazujícího trhu a podpora nákupu solárních destiček. Na druhou stranu, snížení cen solárních destiček na konci solárního křemíku pokračující přenos tlaku na snižování cen, úroveň zisku sléváren křemíku třetích stran také klesne. Pokud jde o plánování výroby, současný trh, první linie vedoucích podniků k vedení tloušťky oplatky nadále tenké 165μm, integrovaný podnik míra plodin než v předchozím období je určitý pokles, první linie vedoucích podniků udržet relativně nízkou míru plodin, zbytek podniku míra plodin mají různé stupně poklesu.

Ceny solárních článků se uvolnily, snížení cen monokrystalických článků je zjevnější

V poslední době panuje na trhu silná vyčkávací atmosféra, která vede k obtížnějším dodávkám solárních článků. A v situaci uvolnění cen v předcházejícím průmyslovém řetězci je obtížné udržet stabilitu nabídky článků, tento týden pokračoval pokles, monokrystalické články jsou zvláště zřejmé, tento týden hlavní cena monokrystalických článků G1 v USD 0,18/W, hlavní cena článků M6 v USD 0,17/W. Monokrystalické články M10, G12 hlavní cena jsou v USD 0,18/W. Tento týden solární křemíkové destičky náhle snížily ceny, článek Tento týden není nabídka na trhu se solárními oblátkami ještě jasná, zatímco nevyřízené zásoby navazujících odvětví, síla veřejných zakázek je nedostatečná, celková míra spuštění buněk vody je hluboko pod úrovní předchozích let. Z hlediska ziskovosti je současný prostor pro koncese podniků vyrábějících solární články malý.

Pokud jde o polykrystalické solární články, celková poptávka po polykrystalických článcích, dodávky jsou obecné, pokud nabídky polykrystalických destiček na trhu nadále kolísají, je také obtížné stabilizovat nabídky polykrystalických článků, současné hlavní ceny doma i v zahraničí klesly na 0,13 USD/W a 0,019 USD/W.

Nabídky fotovoltaických modulů se nadále uvolňují a ceny velkých fotovoltaických modulů výrazně klesají.

Vzhledem k tomu, že nedávné ceny solárních destiček a článků byly upraveny směrem dolů, některé továrny druhého a třetího stupně rovněž provádějí určité úpravy spotových cen modulů, ale navazující terminály stále očekávají další snížení cen a na trhu s fotovoltaickými moduly panuje silná vyčkávací atmosféra, která stlačila hlavní nabídku modulů o velikosti 166 mm na 0,306 USD/W a současnou hlavní nabídku modulů o velikosti 182 mm na 0,306 USD/W. Současná hlavní nabídka pro 182mm moduly byla upravena na 0,307 USD/W a 210mm moduly byly upraveny na 0,31 USD/W.

Pokud jde o poptávku, na celkovém trhu stále existuje určitá poptávka po monokrystalických fotovoltaických modulech, přičemž se soustřeďují objednávky od některých podniků první úrovně a dodávky probíhají hladce. Zámořské trhy, Indie, Spojené státy, Brazílie a další regiony, kde je instalována pevná poptávka, se současným kolísáním cen fotovoltaických modulů mají tendenci zpomalovat, očekává se, že podpoří zrychlení zúčtování zásob na trhu s fotovoltaickými moduly.

Předpověď trhu s fotovoltaickými moduly na příští týden

Ceny fotovoltaických modulů tento týden mírně klesly a očekává se, že příští týden zůstanou na této ceně. Přestože ceny solárního křemíku a fotovoltaických modulů byly upraveny směrem dolů, přepravní náklady vzrostly a je obtížné rezervovat kontejnery kvůli blízkosti Vánoc a čínského nového roku. Takže náklady na fotovoltaické moduly vyvážené z Číny se v podstatě nezměnily, pokud námořní doprava nadále poroste na srpnové ceny, pak náklady na fotovoltaické moduly odesílané do Evropy mohou nadále růst, takže příští týden je nejlepší čas pro obchodníky s fotovoltaickými moduly, aby si objednali před Vánocemi, doufám, že se chytí.