Výrobní proces fotovoltaických modulů: řezání polotovarů

· Průmyslové Novinky

Účinnost je pro fotovoltaický průmysl vždy klíčová, ale s rostoucí účinností článků vedly větší odporové ztráty výkonu způsobené nárůstem proudu v sériovém obvodu k úzkému místu ve vývoji bateriových modulů. To vedlo k úzkému místu ve vývoji bateriových modulů. Jak snížit ztráty se stalo klíčem ke zvýšení účinnosti, a tak vznikla technologie polovičních modulů.

broken image

Technologie řezání laserem

Technologie polovičních článků obecně využívá řezání laserem k rozřezání článku na dvě identické poloviny ve směru kolmém na hlavní linii mřížky článku, které jsou poté sériově svařeny. Proud se změní na polovinu původního při zachování stejného výstupního napětí, čímž se výrazně sníží ztráty výkonu.
Věřím, že z vnějšího pohledu bude rozdíl mezi půlčlánkovými moduly patrný. Vzhledem k sériově-paralelnímu provedení struktury je modul v podélném směru rozdělen na dvě části, což odpovídá dvěma malým paralelně zapojeným modulům, přičemž proud je odváděn ze zadní části modulu přes chladicí lištu uprostřed a přes trojdílnou rozvodnou skříňku je veden do zařízení využívajícího energii.
Hlavními typy řezacích zařízení používaných ve fotovoltaickém průmyslu jsou diamantové řezací stroje a laserové řezací stroje. Laserové řezání se stalo hlavním proudem díky vyšší účinnosti laserového řezání a nástupu technologie "nedestruktivního řezání".

Konvenční technologii laserového popisování dominuje technologie laserového a mechanického řezání, která má vyšší míru poškození než technologie nedestruktivního řezání a je náchylná na účinky řezného prachu.
Technologie nedestruktivního řezání zvyšuje míru výtěžnosti na více než 99 % a je založena na použití laseru ve spojení s chladicím systémem, který lomí buňku pod tepelným napětím a rychlým ochlazením, což umožňuje, aby se lom podél směru řezu rovnoměrně rozšiřoval.

broken image

Průběh operace řezání poloviny plechu

Obecně je řezání polovičních buněk rozděleno do čtyř kroků: nakládání, řezání, kontrola a sběr a k provedení operace je zapotřebí 1-2 osob.
Při řezání polotovarů je třeba nastavit parametry, jako je výkon laseru a rychlost rýhování, podle velikosti, tloušťky, deformace a požadavků na kapacitu polotovaru. Po nastavení obsluha vloží srovnané buňky do stroje a pomocí robotického ramene a dopravníkového pásu je dopraví na stůl pro řezání laserem.
Aby byla zajištěna stabilita buněk během procesu řezání, je stůl vybaven vzduchovými otvory. Zapne se vakuová pumpa a buňky se adsorbují a upevní na konzolu. Po řezání se buňky zkontrolují a ty, které projdou, a ty, které neprojdou, se zpracují zvlášť. Řezání polovičních buněk je bezkontaktní proces, který zabraňuje poškození a kontaminaci buněk.

broken image

Jaké jsou výhody polovičních článků baterií?

  1. Menší články snižují spotřebu odporu a zlepšují účinnost fotovoltaické přeměny.
  2. Menší zastíněná plocha snižuje riziko vzniku horkých míst v důsledku zahřívání zastíněných modulů solárních článků.
  3. Sériová a paralelní konstrukce obvodů snižuje ztráty způsobené nesouladem proudu modulu v důsledku nestejného výkonu článků.
  4. Zvětšená plocha mezery mezi články umožňující sekundární odraz světla uvnitř modulu, což zlepšuje optické využití.
broken image

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností, má také širokou nabídku modulů s polovičními články, zájemci mohou kliknout na tlačítko níže pro podrobnosti o produktu nebo nás kontaktovat prostřednictvím aplikace WhatsApp.