2024 Průvodce solárními články SMBB: Proč si vybrat solární panely SMBB?

· Průmyslové Novinky

Obsah:

  1. Úvod
  2. Co je technologie SMBB?
  3. Jaké jsou výhody výkonu solárních článků SMBB?
  4. Závěr

 

Úvod

V dynamické krajině solární energie technologické inovace neustále přetvářejí průmysl. Jedním takovým transformativním pokrokem je vývoj technologie sběrných lišt solárních článků, zejména přechod od Multi BusBar (MBB) k sofistikovanějšímu designu Super Multi Busbar (SMBB). Složitá vzájemná interakce těchto pokroků a jejich následný dopad na účinnost, výkon a aplikační scénáře solárních panelů vytváří přesvědčivý příběh pro budoucnost řešení solární energie. Tento blog se zabývá spojením mezi MBB a SMBB, objasňuje výhody výkonu solárních článků SMBB a zkoumá širokou škálu aplikačních scénářů HJT solárních panelů jako reprezentanta pokročilé technologie aplikované na SMBB.

broken image

(Globální trendy tržního podílu pro technologii multi-busbar (bez sběrných lišt))

Co je technologie SMBB?

Co je sběrná lišta?

Na většině dnes dostupných solárních panelů můžete snadno identifikovat jednu nebo více sběrných lišt (BB) - ty výrazné 'stříbravě vypadající čáry', které jsou zřetelné. Tyto tenké, obdélníkové proužky jsou tištěny na přední i zadní straně solárního článku uvnitř panelu a slouží jako vedení pro elektřinu produkovanou samotným solárním článkem. Často vyrobeny ze stříbrně pozlaceného mědi, tyto sběrné lišty fungují jako "dálnice" uvnitř solárního panelu, sbírají a spojují elektřinu generovanou solárními články panelu. Tvoří stejnosměrný proud (DC), který je pak vedle odběru a kondicionován na střídavý proud (AC) měničem. Tato střídavá elektřina je následně připravena k okamžitému použití, skladování nebo exportu do sítě.

Vývoj technologie MBB a SMBB

Původně (2002) měly solární články velikosti 125 mm a 2BB (2 sběrné lišty). To se postupně vyvíjelo na 156 mm (3BB), 158 mm (4BB) a 158,75 mm (5BB).

V roce 2018, s pokroky v procesech výroby článků a technologií materiálů PV ribbon, přinesl vzestup technologie MBB (Multi-Busbar, 9-15 sběrných lišt) zvrat. Výrobci solárních panelů široce přijali technologii kruhového svařování MBB ribbon s průměrem 0,3-0,4 mm, což vedlo k významnému zvýšení účinnosti článku.

Do roku 2022 je technologie SMBB (Super Multi Busbar, 16-20 sběrných lišt) postupně aplikována na technologii MBB, která používá jemnější, vícečetné a hustší sběrné lišty a kruhové stuhoviny s průměry 0,24-0,0 mm. Tato technologie se používá jak u buněk HJT, tak u buněk N-Type TOPCon, kde dodatečné sběrné lišty poskytují více proudových cest, snižují elektrický odpor a dále zvyšují účinnost solárního článku.

MBB technologie versus tradiční "více sběrných lišt"

Rozdíl mezi přístupem MBB a tradičním přístupem "více sběrných lišt" spočívá v průřezu a funkci. Sběrné lišty, obvykle tištěny ploché, vyžadují pájené ploché stuhoviny k odvodu proudu z článku, což zavádí více stínění a ztrátové odstíny. Naopak MBB využívá tenké, zaoblené měděné dráty, které nepotřebují stuhoviny přes solární článek. Tyto dráty vedou proud z prstů k vzájemným stuhovinám mimo přední plochu článku. Jak je znázorněno na obrázku 2, jejich zaoblený průřez zlepšuje optický výkon tím, že umožňuje více světla odrazit na solární článek. Technologie Super Multi Busbar (SMBB) tyto pokroky dále rozvíjí. SMBB staví na přístupu MBB tím, že začleňuje ještě větší počet sběrných lišt, obvykle mezi 16 a 20. Tato vylepšení dále snižují stínění, optimalizují cestu pro sběr proudu a snižují odpor, což zlepšuje výkon solárního článku, zejména za částečně zastíněných podmínek.

(Tradiční "Více sběrných lišt" VS MBB)

(Tradiční "Více sběrných lišt" VS MBB)

Jaké jsou výhody výkonu solárních článků SMBB?

Zlepšení účinnosti výroby energie

Technologie SMBB (Super Multi Busbar) dosahuje lepšího stínění sběrných lišt a kratších vzdáleností přenosu proudu tím, že používá jemnější sběrné lišty a snižuje množství použité stříbrné pasty. Tímto efektivně klesá sériový odpor, zlepšuje schopnost sběru proudu a dále zvyšuje tolerance solárních článků vůči mikrotrhlinám, prasklinám sběrných lišt a zlomeninám, čímž se zvyšuje spolehlivost. Výsledkem je zvýšení výkonu solárních panelů o 2%. Kromě toho technologie kruhového pájení stuhovin může zvýšit schopnost sběrných lišt odrážet světlo, což dále zvyšuje výkon solárních článků.

Snížení ztrát sériového odporu

Zahrnutí více sběrných lišt do buněk SMBB minimalizuje ztráty sériového odporu, čímž se optimalizuje celkový výkon a zvyšuje energetický výnos solárních panelů. Proces SMBB může zkrátit vodivou vzdálenost od sub-sběrné lišty k hlavní sběrné liště a snížit ztrátu sériového odporu o 15%.

Zlepšení účinnosti výroby energie

Zvyšování bifaciality

S rostoucím přijetím bifaciální technologie po celém světě se začleňování technologie Simultaneous Super Multiple Busbar (SMBB) jeví jako slibná cesta k posílení bifaciality solárních článků. Bifacialita, představující poměr výkonu z přední a zadní strany, je klíčovým ukazatelem účinnosti solárního článku. Využití technologie SMBB přináší významnou výhodu tím, že umožňuje tisk menších hliníkových prstů na zadní straně. Tato strategická úprava minimalizuje stínění na zadní straně článku, čímž výrazně zlepšuje schopnost solárního článku sbírat světlo z obou stran. Integrace technologie SMBB ukazuje krok vpřed v pokroku celkového výkonu a účinnosti bifaciálních solárních článků.

Snížení výrobních nákladů

Významnou složkou nákladů na výrobu solárních článků je proces metalizace přední strany sítotiskem stříbra (Ag). V posledních letech bylo dosaženo optimalizace designu článků s menším počtem sběrných lišt tím, že byly do zařízení začleněny další sběrné lišty. Tato strategická úprava, zahrnující variace v počtu a geometrii sběrných lišt, vede k významnému snížení spotřeby Ag pasty a současně zvyšuje účinnost modulu. Navíc je možné dosáhnout dalšího snížení spotřeby stříbra nahrazením Ag/Al podložek na zadní straně cínovými podložkami během pájecího procesu. Tyto změny, které jsou integrální součástí přístupu Super Multi Busbar (SMBB) v designu solárních článků, přispívají nejen k významným úsporám nákladů v metalizačním procesu, ale také vedou ke zlepšení účinnosti solárních panelů.

Snížení výrobních nákladů

Minimalizace vlivu stínění

Technologie SMBB může minimalizovat vliv stínění na solární panely. V tradičních designech mohlo stínění na jedné sběrné liště významně ovlivnit výkon celého modulu. Solární články SMBB distribuují několik cest pro proud, čímž minimalizují vliv stínění a zlepšují celkovou účinnost systému. Tato zvýšená tolerance vůči stínění je zvláště výhodná v instalacích, kde mohou objekty jako stromy nebo budovy vrhat částečné stíny, což může potenciálně ovlivnit výkon solárních panelů. Mnoho úzkých sběrných lišt v solárních článcích SMBB vytváří několik tras pro elektrický proud, což je činí odolnějšími proti ztrátám výkonu způsobeným částečným stíněním.

Snížení účinků mikrotrhlin

Solární články Super Multi-Busbar (SMBB) nabízejí významné výhody v zmírňování účinků mikrotrhlin, stejně jako těch způsobených zlomenými sběrnými lištami. To je proto, že SMBB zvyšuje šance, že prasklé části článku si zachovají elektrický kontakt se zbytkem článku. Solární články SMBB využívají několik jemných cest pro přenos proudu, což jim umožňuje flexibilněji se přizpůsobit mikrotrhlinám nebo zlomeným mřížkám na solárních panelech. Mikrotrhliny, když se objeví, bývají omezeny na menší oblasti na solárním panelu díky zvýšenému počtu sběrných lišt v technologii SMBB. To představuje významné zlepšení oproti dřívějším designům s menším počtem sběrných lišt. Omezením šíření a dopadu mikrotrhlin přispívají solární články SMBB k zvýšené odolnosti a spolehlivosti solárních panelů, což zajišťuje robustnější výkon v průběhu času. Tato přidaná odolnost je zvláště významná v náročných environmentálních podmínkách, což činí technologii SMBB cenným pokrokem v designu solárních článků.

Snížené hotspoty

Technologie SMBB minimalizuje výskyt hotspotů, která zajišťuje rovnoměrné rozložení elektrického proudu po povrchu článku. To minimalizuje riziko lokálního přehřívání způsobeného vysokým odporem. Hotspoty, známé pro kompromitaci účinnosti a indukci dlouhodobé degradace článku, jsou efektivně řešeny aplikací technologie SMBB.

Solární panely HJT od Maysun Solar jsou typickým příkladem solárních panelů využívajících technologii SMBB. Mají více a tenčí sběrné lišty, s 18 sběrnými lištami na článek, což snižuje spotřebu stříbrné pasty a minimalizuje stínění. To nejen zkracuje vzdálenosti přenosu proudu, ale také zvyšuje toleranci vůči mikrotrhlinám a zlomeným sběrným lištám. Zlepšete svůj solární zážitek s Maysun Solar, kde se spolehlivost setkává s inovací. Níže je obrázek našich HJT solárních panelů, klikněte na tlačítko níže a dozvíte se více o HJT solárních panelech od Maysun Solar!

HJT Solar Panel

Symetrická struktura HJT solárních panelů, typický příklad technologie SMBB, optimalizuje bifaciální výrobu energie, inovativní technologii, která zachytává sluneční světlo jak z přední, tak ze zadní strany, čímž zvyšuje celkovou produkci energie. Tato inovativní technologie zachytává sluneční světlo z obou stran, čímž zvyšuje celkovou kapacitu výroby energie. HJT solární panely lze široce použít v scenářích zemědělské fotovoltaiky, fotovoltaiky v přístřešcích a plotové fotovoltaiky, které vyžadují bifaciální výrobu energie.

Závěr

Shrnutí, technologie SMBB je připravena řídit budoucí trendy v průmyslu solární energie, které jsou charakterizovány zvýšenou energetickou účinností, sníženými výrobními náklady, zvýšenou spolehlivostí, rozšířeným přijetím, posílením inovace fotovoltaiky a adaptabilitou na různé prostředí. Tento design, dosažený minimalizací ztrát vnitřního odporu, snížením spotřeby stříbrné pasty a zmírněním rizika přehřívání, demonstruje vynikající výkon v různých environmentálních podmínkách. Neustálá inovace v technologii SMBB má potenciál posunout vývoj v sektoru čisté energie, poskytovat udržitelnější solární řešení pro budoucnost.

Maysun Solar se od roku 2008 věnuje výrobě špičkových fotovoltaických modulů. Prozkoumejte náš rozsáhlý sortiment solárních panelů, včetně plně černých, černých rámových, stříbrných a sklo-sklo možností, všechny zahrnující špičkové technologie, jako je poloviční řez, MBB, IBC, HJT a Shingled. Tyto panely jsou navrženy pro vynikající výkon a mohou se pochlubit stylovou estetikou, která se bezproblémově integruje do jakéhokoli architektonického prostředí. Maysun Solar úspěšně založil kanceláře, sklady a trvalá partnerství se zkušenými instalatéry v mnoha zemích. Pro nejnovější nabídky modulů nebo jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky neváhejte nás kontaktovat. Jsme připraveni vám pomoci využít sílu solární energie.

Můžete také číst:

Mikrotrhliny na solárních panelech: Průvodce inspekcí a prevencí 2024
2023 Průvodce solárními panely IBC: Proč si vybrat solární panely IBC?