8 způsobů, jak učinit váš domov energeticky účinnějším v zimě 2022

V druhé polovině roku 2022 jsou ceny elektřiny a zemního plynu v Evropě aktuálně 10krát vyšší než loni. Rostoucí účty za energie způsobují, že Evropané jsou nešťastní, a téměř každý hledá způsoby, jak snížit účty za energie tváří v tvář nadcházející zimě.

Pro jednotlivce by úspora energie měla začít od boku, nízkouhlíkové cestování a snížení odpadu. Největší spotřeba energie je ale v domácnosti, vytápění, chlazení, osvětlení, váš domov spotřebovává energii neustále. Jak zvýšit energetickou účinnost domů, to je otázka zájmu. Tento článek vás tedy provede 8 tipy, jak učinit váš dům energeticky úspornějším.

1. Utěsněte dveře, okna a potrubí

Cokoli v domě, který je otevřený okolnímu světu, může být zdrojem tepelných ztrát, i když je zavřený. Z tohoto důvodu si můžete vyzkoušet, že všechny dveře a okna ve vašem domě jsou plně utěsněny. Pokud najdete odvětrávanou část, pečlivě utěsněte okno nebo dveře větrovkou, těsnicí páskou, tmelem nebo páskou.
Pokud váš dům používá ventilační systém založený na potrubí, budete také muset otestovat vzduchotěsnost potrubí. Utěsnění oblasti úniku lepicí páskou může snížit jakékoli ztráty vzduchu a snížit ztráty energie.

broken image

2. Vyberte si vzduchové tepelné čerpadlo

Vytápění tvoří největší část spotřeby energie v domě. V porovnání s jinými topnými zařízeními vzduchové tepelné čerpadlo šetří elektrickou energii a je šetrnější k životnímu prostředí. Tepelná čerpadla nepoužívají zemní plyn, uhlí ani ropu. Může absorbovat nízkoteplotní teplo ve venkovním vzduchu a po úpravě chladivem přenést teplo do vnitřního radiátoru nebo podlahového vytápění a dalších systémů, které hrají roli vytápění.
Pokud to váš rozpočet dovolí, je vzduchové tepelné čerpadlo tou nejlepší volbou pro vytápění domu.

broken image

3. Odpojte zřídka používaná zařízení

Elektronická zařízení, která jsou připojena ke zdroji napájení, spotřebovávají energii, i když jsou vypnutá (nebo v pohotovostním režimu). Obvykle je to mnohem méně, než když jsou zapnuté, ale násobení na každém zařízení ve vaší domácnosti může časem plýtvat spoustou energie. Vyvarujte se tomu odpojením televizorů, herních konzolí atd., když je nepoužíváte. I kdybyste nechtěli, určitě je dobré odpojit všechny možné zdroje energie, když jste pryč (třeba když jste na dovolené).
Jsou to malé kroky, které vám mohou ušetřit peníze. Do konce roku si můžete spočítat úsporu a číslo vás určitě vyrukuje.

broken image

4.Vyberte si energeticky úsporné spotřebiče

To se snadněji řekne, než udělá, zvláště pokud máte omezený rozpočet. Starší a méně účinné spotřebiče však spotřebují podstatně více energie než ty, které byly vyrobeny pro energetickou účinnost. Pokud plánujete nákup nového vybavení pro váš domov, zvažte energeticky účinné zařízení s vyšším hodnocením energetické účinnosti. Při nákupu mohou stát více než tradiční, ale protože spotřebují méně energie, v průběhu let ušetříte spoustu peněz.

broken image

5. Upgrade na LED

Píše se rok 2022, ale mnoho lidí stále spoléhá na extrémně neefektivní osvětlení ve svých domovech. I když se to nemusí zdát jako velký problém, nejméně účinné žárovky (jako jsou halogenové žárovky) mohou plýtvat velkým množstvím elektřiny, jsou-li používány v domácnosti po celá léta. Proto je jedním z nejjednodušších a nejrychlejších způsobů, jak snížit spotřebu energie vašeho domova, přejít na účinnější osvětlení, jako jsou LED.

broken image

6. Používejte méně trouby

Trouby jsou velkými spotřebiteli energie a mnoho věcí, které s troubami denně děláme, lze ve skutečnosti provádět pomocí jiných, účinnějších spotřebičů, jako jsou mikrovlnné trouby.
Snažte se troubu k ničemu nepoužívat, abyste výrazně ušetřili energii. Případně můžete zkusit troubu vypnout před uplynutím doby vaření, protože trouba si chvíli udrží své teplo.

broken image

7. Sledujte svou spotřebu elektřiny pomocí inteligentních měřičů

Inteligentní měřič vám umožní sledovat spotřebu elektřiny v reálném čase. Tímto způsobem budete schopni identifikovat své slabé stránky. Odtud můžete plánovat, jak zvýšit energetickou účinnost vašeho domova. Chytré měřiče také umožňují nastavit časovače pro vytápění. Takto bude topení zapnuté pouze v určitých částech dne. Načasování zapnutí nebo vypnutí topení vám může v zimě ušetřit ještě více.

broken image

8.Instalujte solární panely

Pokud máte finanční prostředky a dostatek prostoru, bude instalace fotovoltaických panelů jednou z nejefektivnějších funkcí na vaší cestě k energeticky úspornější budově. U fotovoltaiky vám stačí nakoupit malé množství elektřiny ze sítě a přebytečnou elektřinu můžete dokonce prodat zpět energetickým společnostem, abyste náklady na energii dále snížili.
Fotovoltaické panely dokážou napájet vše ve vaší domácnosti, stejně jako ohřívat vodu a váš pokoj. Systémy solárních panelů často vyžadují počáteční investici, ale z dlouhodobého hlediska vám mohou ušetřit značné účty za energii.

broken image

Kliknutím zobrazíte další případy domácí instalace fotovoltaických panelů. Kontaktujte nás, abyste zjistili, zda je váš dům vhodný pro fotovoltaické panely a získejte cenovou nabídku.