Jak fungují solární panely v zimě? -Odkliďte sníh

Jak fungují solární panely v zimě?

Energetický přechod je bolestivý a obtížný a letos ještě více. Solární energie se stala klíčem k dosažení udržitelného rozvoje energetiky. Než přijde zima, pojďme se podívat, jak fungují solární panely v zimě.

broken image

Horké léto skončilo a my se chystáme přivítat chladnou zimu. Podle zprávy vydané Světovou meteorologickou organizací OSN (WMO) existuje letos v zimě na severní polokouli 70% pravděpodobnost jevu „La Niña“ a pravděpodobnost extrémních mrazů v zimě je velmi vysoká. To je špatná zpráva pro Evropu, která se nachází uprostřed energetické krize.

broken image

Pokud jste si ve svém domě nainstalovali fotovoltaický systém na výrobu elektřiny nebo plánujete instalaci fotovoltaického systému na výrobu elektřiny v příštích dvou měsících, pak vám blahopřejeme, jste si jistější než ostatní, že budete čelit silné zimě. Tyto fotovoltaické panely přinášejí do vašeho domova stálý proud bezplatné elektřiny.

Zní to skvěle, ale možná z toho stále máte nějaké obavy. Níže jsou uvedeny základní znalosti o výrobě fotovoltaické energie, pokud je již znáte, můžete je přímo přeskočit.

broken image

Teplota je tak nízká, mohou fotovoltaické panely vyrábět elektřinu?

Tak určitě.
Solární fotovoltaika přeměňuje světelnou energii na elektřinu, nikoli na teplo. Dokud je sluneční světlo, mohou fotovoltaické panely vyrábět elektřinu po celý rok. Stejně tak lze odpovědět i na tuto otázku: Ve kterém ročním období je FV panel efektivnější v létě nebo v zimě?
Vzhledem k existenci teplotního koeficientu článku může nízká teplota zlepšit účinnost výroby energie fotovoltaického panelu. Čím nižší teplota, tím vyšší účinnost.

broken image

Fotovoltaické panely byly venku, zamrznou?

Zvyklý.
Nízká teplota počasí má malý vliv na fotovoltaické panely. Fotovoltaické moduly jsou odolné vůči nízkým teplotám, hlavní materiály jako sklo, hliníkový rám a články jsou všechny anorganické materiály a jejich závislost na teplotě je velmi malá, takže nízká teplota fotovoltaické moduly nezamrzne.
Plastová zadní deska jednoho skleněného modulu však může zkřehnout v důsledku ultranízké teploty, což má vliv na životnost modulu. Zákazníkům v severském regionu proto doporučujeme, aby si vybrali moduly s dvojitým sklem, které jsou spolehlivější, jako je řada TwiSun (hyperlink).

Budou fotovoltaické panely vyrábět v zimě méně elektřiny?

Ano, celkový výkon FV panelů je v zimě obvykle nižší než v jiných ročních obdobích.
V zimě jsou dny kratší a slunečního svitu méně. Kromě toho je častější zatažené, deštivé a sněhové počasí a je častější, že je slunce blokováno, snižuje se také sluneční záření přijímané fotovoltaickými panely a přirozeně se snižuje i výroba elektřiny.

Pokud toto vidíte, znamená to, že schvalujete výrobu fotovoltaické energie. Další věc, kterou chcete vědět, je, jak by měly fotovoltaické panely fungovat v zimě, včetně instalace, provozu a údržby? Tak pojďme dál!

broken image

Fotovoltaické panely jsou zasněžené, co mám dělat?

Návrh a montáž dle místních podmínek
Pro oblasti s častým sněhem musíme zvýšit sklon solárního panelu v rámci optimálního rozsahu sklonu. V rámci efektivního rozsahu výroby energie je také vhodné, aby sníh na povrchu solárního panelu sám sjížděl dolů. Případně můžete zvážit volbu černých okrajů nebo celočerných komponent (hypertextových odkazů) – černá barva více absorbuje teplo a rychleji rozpouští sníh.

Odklizení sněhu včas
Sníh pokrývá fotovoltaické panely, což ovlivní fotovoltaické panely, aby přijímaly sluneční světlo a snížily výrobu energie modulů. Pokud se sníh včas neuklidí, projeví se to dokonce na životnosti fotovoltaických modulů. Proto je po sněžení potřeba sníh na fotovoltaických modulech včas uklidit. Včasné čištění fotovoltaických modulů může zajistit nejen výrobu energie, ale také zabránit efektům horkých míst a prodloužit životnost modulů.

broken image

Jak správně čistit FV moduly?

1. K odhrnování sněhu přímo na fotovoltaické moduly nepoužívejte ostré kovové předměty jako jsou tvrdé lopaty, aby nedošlo k poškrábání nebo dokonce rozbití tvrzeného skla.
2. Pomocí měkkého hadříku setřete sníh.
3. K otevření ledové vrstvy nepoužívejte horkou vodu, aby nedošlo k poškození fotovoltaických modulů nerovnoměrným teplem a chladem.
4. S úklidem nečekejte, až se sníh dlouho nashromáždí. Při čištění pamatujte na to, abyste jej uklidili, aniž by na něm zůstaly hrudky sněhu.