Co jsou solární panely s heteropřechodovou technologií (HJT): Výhody a aplikace

· Průmyslové Novinky,Novinky Společnosti Maysun

Obsah:

  1. Co jsou solární panely HJT?
  2. Jaké jsou výhody technologie solárních článků HJT?
  3. Jaké jsou technické výhody HJT ve srovnání s PERC a TOPCon?
  4. Ve kterých scénářích jsou solární panely HJT vhodnější?

 

Co jsou solární panely HJT?

Solární panel Heteropřechod (HJT), známý také jako Silikonový heteropřechod (SHJ) nebo Heteropřechod s vnitřní tenkou vrstvou (HIT), je sestava solárních článků HJT, která využívá pokročilé fotovoltaické technologie. Články HJT kombinují výhody krystalického křemíku s tenkovrstvými technologiemi. Tyto články jsou konstruovány na základě substrátu z N-typu monokrystalického křemíku, na jehož povrchu jsou uloženy nedotované amorfní křemíkové vrstvy (i-a-Si:H). Tato unikátní struktura zvyšuje výkon a účinnost solárních článků, které jsou poté sestaveny do solárních panelů pro praktické aplikace.

Struktura článků HJT obvykle zahrnuje následující klíčové komponenty:

Substrát N-typu Monokrystalického Křemíku: Základem panelů HJT je destička N-typu monokrystalického křemíku. N-typ křemíku je pojmenován pro své majoritní nosiče, kterými jsou elektrony, a obvykle nabízí vyšší mobilitu nosičů a nižší světelně indukovanou degradaci (LID).

Vnitřní Amorfní Křemíková Vrstva: Na obou stranách destičky monokrystalického křemíku je uložena vrstva nedotovaného (intrinzického) amorfního křemíku. Tato intrinzická vrstva slouží jako pasivační vrstva, efektivně redukující povrchové defekty na křemíkové destičce a tím minimalizující rekombinaci nosičů náboje.

Dotované Amorfní Křemíkové Vrstvy: Mimo intrinzické vrstvy jsou přidány P-typ a N-typ amorfní křemíkové vrstvy. Tyto vrstvy jsou dopovány (přidáním stopového množství jiných prvků) k změně jejich vodivosti, čímž vzniká P-N přechod, který je klíčový pro výrobu energie solárního článku.

Transparentní Vodivá Oxidová (TCO) Vrstva: Povrch článku je často pokryt materiálem TCO, jako je Indium cínový oxid (ITO), aby poskytl dobrý světelný propustnost a elektrickou vodivost.

Kovové Elektrody: Pro extrakci proudu z článku jsou na vrch a dno přidány kovové elektrody. Tyto elektrody jsou typicky navrženy velmi tenké, aby minimalizovaly plochu, která blokuje sluneční světlo.

Struktura článků HJT obvykle zahrnuje následující klíčové komponenty:

Jaké jsou výhody technologie solárních článků HJT?

210mm vysoce efektivní články

Využívání 210mm solárních článků HJT s vysokou účinností, jejichž Transparentní Vodivá Oxidová (TCO) fólie efektivně pasivuje rozhraní defekty krystalického křemíku a dopovaného amorfního křemíku, vede k fotoelektrické konverzní účinnosti 25 %. Solární články HJT jsou navrženy s větším počtem jemnějších sběračů, což efektivně snižuje stínění způsobené sběrači a zkracuje vzdálenost pro přenos proudu. Tento design minimalizuje odpor, zvyšuje sběr proudu a tím zlepšuje celkovou účinnost výroby energie. Navíc použití mnoha ultrajemných sběračů přispívá k redukci mikrotrhlin a lámání sběračů, čímž se zvyšuje flexibilita a spolehlivost článků.

Vysoká bifaciální míra

Solární články HJT se vyznačují unikátním designem se symetrickými strukturami na obou předních a zadních stranách, spárovanými s mřížkovými deskami. Tato konfigurace významně zvyšuje jejich bifaciální schopnosti výroby elektřiny. Pozoruhodně tyto články dosahují více než 95 % účinnosti výroby energie na zadní straně, což znamená značné zlepšení celkové produkce energie.

Inovativní průhledný dvojsklový design napomáhá pronikání světla skrz mezery mezi solárními články, čímž zvyšuje výrobu elektřiny na zadní straně a zvyšuje návratnost investic. Tato funkce je zvláště prospěšná pro aplikace, jako jsou ploty, přístřešky a stříšky, kde je klíčová dvoustranná výroba energie.

Ve srovnání s technologiemi PERC a TopCon mohou heteropřechodové články s vysokou bifaciální mírou generovat více než 30 % dodatečné energie. Toto impozantní zlepšení výstupu energie činí heteropřechodové solární články zvláště účinné pro instalace, kde jsou obě strany panelu vystaveny přímému nebo odraženému slunečnímu světlu, maximalizující získávání energie.

Vynikající výkon při slabém světle

HJT články integrují i-a-SiH tenké filmy mezi krystalickým křemíkem a dopovaným amorfním křemíkem. Nedotovaná vrstva vodíkového amorfního křemíku (i-a-Si:H) slouží k pasivaci defektů přítomných na povrchu krystalického křemíku. Tento pasivační proces snižuje rekombinaci nosičů náboje na rozhraní, což vede ke zvýšenému otevřenému obvodovému napětí (Voc), vedoucímu k vysokému otevřenému obvodovému napětí (750mV). Toto zvýšené Voc usnadňuje vyšší napěťový výstup i za slabého světla, dosahuje spuštění napětí invertoru rychleji a významně prodlužuje dobu výroby elektřiny do časných ranních a večerních hodin, tím maximalizuje denní energetický výnos.

Nízký teplotní koeficient

V teplých a slunečných podmínkách typických pro evropská léta jsou solární panely s heteropřechodem (HJT) nejlepší volbou. Jejich nízký teplotní koeficient -0,24%/°C, ve srovnání s články PERC a TOPCon, zajišťuje stabilní a efektivní výrobu energie, i při vyšších teplotách. Tato vlastnost činí solární panely HJT obzvláště vhodnými pro použití během letních měsíců v Evropě, kde je maximalizace účinnosti solární energie klíčová. Minimalizovaná ztráta výkonu v prostředí s vysokou teplotou demonstruje jejich robustnost a spolehlivost, což je činí preferovanou volbou pro solární energetické systémy v různorodém letním počasí v Evropě. Chcete-li se dozvědět více o teplotním koeficientu solárních panelů, klikněte na tlačítko níže a přečtěte si článek!

Nízká Degradace

Články HJT eliminují možnost elektronických problémů na povrchu článku, čímž zabraňují Světlem-Indukované Degradaci (LID) a Světlem a Zvýšenou Teplotou-Indukované Degradaci (LeTID). TCO fóliová vrstva, obdařená vodivými vlastnostmi, zabraňuje vzniku povrchové polarizace, strukturálně snižuje riziko Potenciálně-Indukované Degradace (PID).

Výrobní kapacita heteropřechodových modulů zažije za 30 let nanejvýš 12,6% pokles, což zajišťuje stabilní výrobu energie během celého životního cyklu solárních panelů HJT.

Úplně Černý bez Barevného Rozdílu

Díky charakteristikám technologie článků HJT je zachována barevná konzistence mezi přední a zadní stranou solárních panelů HJT bez jakýchkoliv rozdílů, čímž vytváří vizuálně přitažlivý a koordinovaný efekt. Tím se stává preferovanou volbou pro úplně černé solární panely a také nejlepší volbou pro tmavě zbarvené střechy v Evropě.

Úplně Černý bez Barevného Rozdílu

Vysoká Spolehlivost

Solární panel HJT je vybaven odolným vůči povětrnostním vlivům, korozi a opotřebení dvojsklovým a POE zapouzdřením, což poskytuje 30letou záruku jak pro produkt, tak pro výkon. Nízkoteplotní proces a technologie solárních článků bez řezání způsobují, že jsou články méně poškozené, vysoce flexibilní, s menším výskytem mikrotrhlin a snadno se přepravují a instalují.

Jaké jsou technické výhody HJT ve srovnání s PERC a TOPCon?

Při srovnání heteropřechodové technologie (HJT), Tunelově Oxidově Pasivovaného Kontaktu (TOPCon) a Pasivovaného Emitoru Zadní Buňky (PERC) solárních panelů napříč různými technickými parametry, následující data zdůrazňují výhody HJT:

Pokud jde o bifaciálnost, vedou solární panely HJT s účinností 95%, což předčí TOPCon s 85% a PERC s 70%. Tato vyšší bifaciálnost ukazuje na lepší absorpci slunečního světla z obou předních a zadních stran, maximalizující celkový záchyt energie.

Účinnost výroby energie je další oblast, ve které vyniká HJT, s účinností 22,87% ve srovnání s TOPCon 22,28% a PERC 21,2%. Tato vyšší účinnost zdůrazňuje HJT jako lepší schopnost přeměnit sluneční světlo na elektřinu, což vede k vylepšenému celkovému výkonu.

Solární panely HJT vykazují nižší degradaci prvního roku výkonu na úrovni 1%, což předčí TOPCon s 1,5% a PERC s 2%. To naznačuje, že technologie HJT poskytuje lepší počáteční stabilitu výstupu energie.

Navíc od druhého roku výše vykazují solární panely HJT průměrnou roční degradaci výkonu 0,35%, což dokazuje lepší dlouhodobou stabilitu ve srovnání s TOPCon (0,4%) a PERC (0,45%).

Pokud jde o teplotní koeficient, vynikají solární panely HJT nižší hodnotou -0,243%/°C, což ukazuje na sníženou citlivost k teplotním variacím ve srovnání s TOPCon (-0,32%/°C) a PERC (-0,35%/°C). Tato charakteristika přispívá k konzistentní a spolehlivé výrobě energie solárních panelů HJT v různých environmentálních podmínkách.

Jaké jsou technické výhody HJT ve srovnání s PERC a TOPCon?

Objevte špičku inovací v obnovitelné energii s HJT solárními panely Maysun Solar. Využívající nepřekonatelné výhody technologie Heteropřechodu (HJT), naše panely představují skok vpřed v účinnosti solární energie. Tyto panely jsou navrženy s vynikající technologií heteropřechodu, poskytující konzistentní vysoký napěťový výstup i za slabého světla. Jejich nízký teplotní koeficient (-0,243%/℃) znamená udržitelný výkon v teplejších klimatických podmínkách, prodlužující efektivní generování energie. S impozantní bifaciální mírou (95%) maximalizují HJT panely Maysun Solar absorpci solární energie, významně zvyšující energetický výnos vašeho fotovoltaického systému. Pro hlubší vhled do možností HJT solárních panelů klikněte na tlačítko níže a vydejte se na cestu k čistším, efektivnějším energetickým řešením!

HJT Solar Panel

Ve kterých scénářích jsou solární panely HJT vhodnější?

Solární panely Heteropřechod (HJT) jsou vysoce vhodné pro různé scénáře, včetně, ale ne omezeně na, zemědělskou fotovoltaiku, fotovoltaiku pro přístřešky, střešní fotovoltaiku a různé další aplikace.

Zemědělská Fotovoltaika: Solární panely HJT jsou obzvláště vhodné pro zemědělské fotovoltaické scénáře, předvádějící vysokou bifaciální účinnost a vynikající výkon za slabého světla. To umožňuje panelům udržovat efektivní generování elektřiny v měnících se povětrnostních a světelných podmínkách. Jejich nízký teplotní koeficient znamená, že i ve vysokoteplotních prostředích, které se vyskytují v zemědělských oblastech během dne, mohou solární panely HJT minimalizovat ztráty výkonu. Navíc odolnost panelů vůči PID a LID efektům zajišťuje dlouhodobou stabilitu a spolehlivost, což je činí ideální volbou pro zemědělské aplikace s trvalými potřebami generování elektřiny. Navíc mohou být snadno integrovány do zemědělské infrastruktury, jako jsou střechy skleníků a zemědělských stodol, poskytujíce stín a dosahujíce dvojího cíle zemědělské produkce a čisté energie.

Fotovoltaika pro Přístřešky: Solární panely HJT také vynikají v aplikacích fotovoltaiky pro přístřešky, především díky jejich vynikající bifaciální účinnosti a výkonu za slabého světla. V prostředích jako jsou přístřešky jsou solární panely často vystaveny stínění od okolních struktur, ale HJT panely mohou efektivně zachytávat a přeměňovat sluneční světlo, udržujíce dobrou účinnost generování elektřiny i za částečně stíněných podmínek. Efektivní využití rozptýleného a odraženého světla HJT panelů jim umožňuje udržovat vynikající výkon generování elektřiny v proměnlivých světelných podmínkách ve městských prostředích, jako jsou přístřešky. Tyto charakteristiky činí HJT solární panely ideální volbou pro plné využití solárních zdrojů v městských prostředích, jako jsou přístřešky.

Střešní Fotovoltaika: Střešní fotovoltaika vyžaduje prostorovou efektivitu a dlouhodobý výkon, a odolnost, vysoká účinnost a minimální degradace charakteristik solárních panelů HJT je činí ideální volbou pro tyto aplikace. Odolávají různým environmentálním tlakům, včetně vlhkosti a UV záření, což je činí vhodnými pro regiony s proměnlivými povětrnostními podmínkami.

Regiony s Vysokými Letními Teplotami, jako je jižní Evropa: Solární panely HJT vykazují vynikající teplotní koeficienty (přibližně -0,24%/°C), což znamená, že zažívají menší ztrátu účinnosti ve vysokých teplotách ve srovnání s tradičními fotovoltaickými panely. To je činí obzvláště vhodnými pro prostředí s vysokými teplotami.

Regiony se Slabými Světelnými Podmínkami, jako je severní Evropa: Solární panely HJT jsou známé pro svůj vynikající výkon za slabého světla, včetně zamračených dnů nebo během časných ranních a pozdních odpoledních hodin. To je připisováno jejich vysokému otevřenému obvodovému napětí a efektivním schopnostem absorpce světla. Navíc dvojstranná povaha generování elektřiny HJT solárních panelů je činí obzvláště užitečnými ve sněhových prostředích v Evropě, využívající odražené světlo ze země.

Celkově jsou solární panely HJT vhodné pro širokou škálu scénářů, splňujíce specifické požadavky pro zemědělství, přístřešky, střechy a rozmanité klimatické a geografické prostředí. Stojí jako univerzální a robustní energetické řešení.

Ve kterých scénářích jsou solární panely HJT vhodnější?

Společnost Maysun Solar se od roku 2008 specializuje na výrobu fotovoltaických modulů vysoké kvality. Vyberte si z naší široké nabídky úplně černých, černých s rámem, stříbrných a sklo-sklo solárních panelů, které využívají technologie polovičního řezu, MBB, IBC, HJT a Šindel. Tyto panely nabízejí vynikající výkon a stylový design, který se bezproblémově spojuje s jakoukoliv budovou. Společnost Maysun Solar úspěšně založila kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalatéry v mnoha zemích! Prosím, kontaktujte nás pro nejnovější cenové nabídky solárních panelů nebo jakékoliv dotazy související s fotovoltaikou. Jsme nadšeni, že vám můžeme pomoci.

Mohlo by se vám také líbit:

Solární Panel Glare: Musím se obávat odlesků od solárních panelů?
Mohou solární panely stále fungovat v zimě?