Čtyřpólový tandemový solární článek perovskit/křemík s účinností 15,5 %.

· Průmyslové Novinky

Výzkumníci v Indii postavili zařízení 4T s horními a spodními články na základě velkoplošných poloprůhledných perovskitových článků s měděnými kovovými kontakty. Místo drahého zlata byla použita měď s cílem snížit celkové náklady na článek.

 

broken image

 

Výzkumníci z Indian Institute of Technology Bhilai vyrobili čtyřterminální (4T) perovskit/křemíkový tandemový solární článek, který je založen na velkoplošném poloprůhledném perovskitovém článku s kovovým kontaktem na bázi mědi namísto drahého zlata pro oba 4T. horní a spodní buňky zařízení.

 

„Měď byla použita s cílem snížit celkové náklady na buňku,“ řekl magazínu pv výzkumník Manas Ranjan Samantaray. "Sendvičová struktura zlato-měď-zlato se také zkoumá, aby se snížily náklady, aniž by byla ohrožena stabilita."

 

Články cm2 použité pro horní a spodní články byly představeny stejnou výzkumnou skupinou v září a jsou vyrobeny dvoustupňovou technikou spin-coating se substrátem z oxidu cínu dopovaného fluorem (FTO); perovskitovou vrstvu methylamonium olovnatého jodidu (MAPbI3) vloženou mezi vrstvu pro přenos elektronů (ETL) oxidu titaničitého (TiO2) a vrstvu pro přenos děr (HTL) vyrobenou ze Spiro-OMeTA; a měděnou vodivou elektrodu. „Naše poloprůhledná horní buňka umožňuje průchod světla nad 750 nm a je vhodná pro použití s ​​poly a mono-Si FV články a moduly,“ dodal Ranjan Samantaray.

 

broken image

 

 

(Poloprůhledná buňka používaná jako horní a spodní buňka pro zařízení 4T.

Obrázek: Indický technologický institut Bhilai)

4T solární články s různými konfiguracemi byly vyvinuty indickými vědci. Jedna byla postavena s výše uvedenými velkoplošnými poloprůhlednými perovskitovými solárními články s aktivními plochami 1 cm2 a 2 cm2, které vykazovaly účinnost přeměny energie 5,07 %, respektive 4,10 %, a selektivní kontakt s nosičem (CSC). -Křemíkový solární článek s účinností 3,42%. Další zařízení bylo vyrobeno se stejnými horními a spodními články a komerčním krystalickým křemíkovým článkem s účinností 14,11 %.

 

První solární článek dosáhl účinnosti přeměny energie 7,31 %, což je vyšší než účinnost jednotlivých článků, a druhý dosáhl 15,15 %, což je hodnota, kterou výzkumníci popsali jako srovnatelnou se stávajícími zařízeními využívajícími dražší materiály, jako je zlato a oxid india a cínu. (ITO). "V budoucnu prokážeme stabilitu zařízení a je zapotřebí dalších několik studií, abychom postoupili vpřed pro návrh velkoplošných modulů," uvedl Ranjan Samantaray.

 

Tandemový solární článek 4T byl popsán v článku „Čtyřterminálové tandemové perovskitové/křemíkové solární články založené na velkoplošných perovskitových solárních článcích využívajících levnou měděnou poloprůhlednou elektrodu“, publikovaném v Applied Physics